De zuren in appels en andere voedingsmiddelen zijn namelijk zeer schadelijk voor de tanden. Wijn is bijvoorbeeld één van die boosdoeners die door zijn hoge zuurtegraad schadelijk is voor de tanden.
Alcohol zorgt juist voor een slechte adem en een droge mond waardoor speekselproductie wordt verminderd en de kans op gaatjes en tandvleesaandoeningen groter wordt. Tot slot zorgen donkere drankjes ook nog voor het verkleuren van uw tanden. Hierdoor verdwijnt uw mooie witte glimlach.
Naast dat het veel drinken van alcohol kan leiden tot weinig speekselproductie, is er nog een reden waarom het nuttigen van alcohol niet goed is voor ons gebit. Alcohol heeft namelijk over het algemeen een hoge zuurgraad. Een hoge zuurgraad, betekent een lage PH-waarde. En dat is slecht voor onze tanden.
De gezondheidsvoordelen van wijn en bier;
Maar rode wijn veroorzaakt ook veel aanslag op de tong wat een vervelende mondgeur versterkt. Daarnaast verkleuringen aan je tanden en de alcohol en suikers hebben we hierboven al beschreven. Witte wijn en rosé blijken ook enige gezondheidsvoordelen te hebben.
De tannines in rode wijn hechten zich namelijk aan tandplak. Als je dit verwijdert, worden je tanden dus niet paars. Je avond eindigt niet lallend en zwalkend, maar af en toe een glas water drinken, spoelt ook de rode wijn weg. Zo heb je minder kans op paarse vlekken en zul je het feestje classy verlaten ;-).
Drink water en eet groente
Het kauwen van broccoli, bloemkool, spinazie en aardappels zorgt ervoor dat er speeksel in de mond komt. Tijdens het kauwen komen de stukjes groente tegen de tanden. De stukjes groente in combinatie met het speeksel vormen een soort scrub die de gekke kleuren verweert.
Het afsterven van de tandzenuw door een val of een harde klap op de tand. De tand kan dan geel, grijs of blauw verkleuren. Dit wordt een dode tand genoemd. Door veroudering wordt de glazuurlaag dunner en het tandbeen dikker.
Op zetmeel gebaseerde producten
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden.
Ontstoken tandvlees behandelen
Poets uw tanden twee keer per dag met tandpasta en een elektrische tandenborstel. Laat uw gebit regelmatig controleren door de tandarts en reinigen door de mondhygiëniste. Daarnaast kan rageren, stokeren of flossen uw gebit gezond houden.
Oorzaken tanderosie
Tanderosie is slijtage van het tandglazuur en ontstaat door zuren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zuren afkomstig uit het lichaam (intrinsieke zuren) en zuren van buiten het lichaam (extrinsieke zuren). Intrinsieke zuren spelen een rol als de maaginhoud (maagzuur) terugvloeit naar de mond.
Deze drankjes zijn goed voor gezonde tanden
Melk heeft zowel voor je lichaam als voor je tanden veel voordelen. Het bevat veel calcium en vitamine D, waardoor je tanden sterk en gezond blijven. Ook vind je caseïne in melk, een eiwit wat een beschermend laagje om je tanden vormt en zo helpt gaatjes te voorkomen.
Slot legt uit dat de mate van tanderosie wordt veroorzaakt door hoe zuur het product is dat je eet of drinkt. Daarbij is van belang hoeveel tijd je speeksel nodig heeft om de ontstane pH-daling te neutraliseren. Over het algemeen zal bruiswater geen negatieve effecten hebben op je gebit.
Ook ongezoete koffie, thee, melk en karnemelk zijn tandvriendelijk. Beperk het drinken van gesuikerde frisdranken. cola, thee, vruchtensiropen). Ze bevatten veel suikers en zuren.
Wel is bekend dat alcohol een afname van de speekselvloed veroorzaakt. Hierdoor wordt de mond droger en in een drogere mond kan sneller cariës (tandbederf) en tandvleesontsteking ontstaan. Veel alcoholische dranken, waaronder kant en klare mixdrankjes, bevatten suiker.
Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Bij teruggetrokken tandvlees is het extra belangrijk om voorzichtig en vooral niet te hard te poetsen, maar wel zorgvuldig.
Een tekort aan vitamine C kan leiden tot bloedend tandvlees. Eén van de symptomen van ontstoken tandvlees. Een ander voorkomend kenmerk van vitamine C tekort is opgezwollen tandvlees.
Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.
Het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes hebben een negatief effect op je gebit en kunnen bijvoorbeeld cariës, geïrriteerd tandvlees en tanderosie veroorzaken. Suikers, zuren en zetmeel: we krijgen het allemaal binnen via ons eten en drinken.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Baking soda wordt al eeuwenlang gebruikt om de tanden te reinigen en met een goede reden - het is zeer effectief! Omdat zuiveringszout licht schurend is, verwijdert het tandplak, bacteriën en andere viezigheden van je tanden.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.