Een bouwplaatswerknemer heeft recht op 20 roostervrije dagen per kalenderjaar (artikel 36a van de cao). Van de roostervrije dagen: kunnen 10 dagen collectief worden vast gesteld door de werkgever; worden 10 dagen overeenkomstig het verzoek van de werknemer vastgesteld.
Een bouwvakker heeft recht op (maximaal) 20 dagen wettelijk verlof en (maximaal) 12 dagen rust.
Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen. Werknemers die in 2016 tussen de 55 en 60 jaar waren, hebben t/m 2021 recht op 5 doorbetaalde senioerendagen en, afhandelijk van hun leeftijd, tussen de 2 en 6 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen.
In artikel 3.4.1 van de cao staat dat de werknemer recht heeft op betaald verlof tijdens de erkende algemene en erkende christelijke feestdagen, te weten: beide kerstdagen, nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, Bevrijdingsdag in lustrumjaren (eens in de vijf jaar op 5 mei, in 2025 is de ...
U bouwt dus als het ware per dag dat u werkt een klein stukje aan vakantiedagentegoed op. Stel dat u recht heeft op 24 vakantiedagen per jaar. U bouwt dan per maand 2 vakantiedagen op. Na 3 maanden werken heeft u dus 6 vakantiedagen opgebouwd.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Een werknemer krijgt minstens 4 keer het aantal werkdagen (werkdag van 8 uur) per week als wettelijke vakantiedagen. Bij een 4-daagse werkweek heeft hij dus recht op 16 vakantiedagen per jaar. Bij een volledige werkweek op 20 dagen per jaar.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen. Dat betekent dus dat je vanwege jouw hogere leeftijd niet zomaar extra rechten hebt.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat. Zo spaar je uren op.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
Vanaf 60 jaar kun je 1/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%. Vanaf 62 jaar kun je 1/5 korter werken; je houdt jouw volledige loon en pensioenopbouw. Vanaf 64 jaar kun je 2/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%.
In de jaren '80 is het fenomeen “seniorendagen” geïntroduceerd. Het doel was om door het invoeren van deze extra verlofdagen de belastbaarheid van oudere medewerkers te vergroten, waardoor ze langer aan het werk kunnen blijven. Tegelijkertijd creëerde dit ruimte voor extra werkgelegenheid, waar veel behoefte aan was.
Naast de 20 dagen vakantie waarop de werknemers maximaal aanspraak kunnen maken, hebben zij in het kader van de arbeidsduurvermindering in 2021 recht op 12 inhaalrustdagen, waarvan de data in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf als volgt zijn vastgesteld en waarvan niet mag worden afgeweken (behalve in de ...
Het bouwverlof duurt drie weken en zorgt ervoor dat iedereen uit kan rusten samen met de familie.
Bouwverlof 2022
Bouwverlof van 11 juli t/m 1 augustus 2022. Naast de bouwvakantie zijn er 2 dagen individueel te nemen in gemeenschappelijk overleg tussen werkgever en werknemer. Er zijn drie snipperdagen en die vallen in 2022 op 11, 12 en 13 april.
Koningsdag en loontoeslag
Opgeteld is de loonbetaling dus 300%. Dit geldt trouwens niet voor alle branches. In veel cao's zijn afspraken gemaakt over Koningsdag. Werken jouw medewerkers bijvoorbeeld via de CEO Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), dan is Koningsdag geen verplichte vrije dag.
Voor de meeste bedrijven geldt Koningsdag als een vrije dag, waarbij de medewerkers worden doorbetaald. Voor 5 mei ligt dat anders. De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
Zorg dat de afspraken goed vastgelegd worden in de verlofregistratie. Wat kost een extra vakantiedag ? Het uitgangspunt voor het bijkopen van vakantie is het salaris wat op dat moment geldend is. Dat wil zeggen, het salaris inclusief vakantiegeld, dertiende maand en andere vaste emolumenten.
Bij een baan van 40 uur, werkt u meestal 5 dagen. U heeft dus (4x5 dagen=) 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.
Wettelijke vakantiedagen berekenen
Je krijgt altijd hetzelfde aantal dagen wettelijk verlof, naar rato berekend. Dus hoeveel vakantiedagen krijg je bij 32 uur? Simpel, neem de helft van jouw uren: 16. Bij een contract van 32 uur heb je dus recht op 16 vakantiedagen.
In de onlinedienst Mijn vakantierekening zie je het bedrag van je vakantiegeld, de uitbetalingsdatum, je aantal verlofdagen en meer. Meld je aan bij Mijn vakantierekening om je gegevens te bekijken.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle extra vakantiedagen die jij jouw werknemer biedt, bovenop de wettelijke vakantiedagen. Wanneer je dus te maken hebt met een fulltimer die vijfentwintig dagen vakantie kan opnemen, zijn dit twintig wettelijke en vijf bovenwettelijke vakantiedagen.
Voor bedienden is het aantal dagen vakantie gelijk aan twee keer het aantal gewerkte maanden in het voorafgaande jaar. Voor 6 maanden werken in 2020 bijvoorbeeld mag je dus 12 dagen vakantie nemen in 2021. De vakantiewet rekent hier echter nog altijd in het zesdagenstelsel.