Op het eind van het Krijt, 66 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosauriërs uit, wellicht ten gevolge van een meteorietinslag. Sommige dinosauriërs overleefden echter, namelijk de groep van de vogels.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Dinosaurus betekent letterlijk 'verschrikkelijke hagedis'. Dinosauriërs zijn reuzen-reptielen. De dinosauriërs leven nu niet meer. Lang voor er mensen op aarde woonden zijn ze uitgestorven.
De Tyrannosaurus Rex was een best wel grote en sterke dinosaurus, maar volgens sommige onderzoekers is de Tyrannosaurus Rex (en natuurlijk ook de andere dinosaurussen) uitgestorven door een meteoriet die op de Aarde terechtkwam, en heel veel vieze gassen zoals zwavel opwierp.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.
Tijdens het Trias, 251 tot 200 miljoen jaar geleden, lag vrijwel alle continentale massa bij elkaar in het supercontinent Pangea. Uit reptielen van de groep der Archosauria — waarvan tegenwoordig alleen nog de krokodillen en de vogels over zijn — ontstonden de eerste dinosauriërs.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
Fossielen. Wetenschappers kijken eerst in welke gesteentelaag een dinobot is gevonden. En welke andere fossielen er eventueel in dezelfde laag zitten. Daar kunnen fossiele soorten bij zijn waarvan al bekend is uit welk tijdperk ze komen.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
Nee. Want de dinosaurus is er niet meer, maar de genen van het dier zijn niet helemaal verdwenen. De dino's leven eigenlijk voort in de directe afstammelingen van de dinosaurus: vogels. “Vogels zijn levende dinosaurussen,” concludeert Horner.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.
66 miljoen jaar geleden sloeg een gigantische meteoriet in op de plek waar zich nu het Mexicaanse schiereiland Yucatan bevindt. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de meteoriet verschillende zware aardbevingen veroorzaakte, wat op zijn beurt vloedgolven teweegbracht.
Hoewel de mogelijkheid wel degelijk bestaat dat JF1 inslaat op de Aarde, is die kans uiteindelijk klein. NASA schat de kans op 0,026%, oftewel 1 op 3.800.
Unieke vondst in Bernissart
De meeste restanten waren afkomstig van Iguanodon, een grote plantenetende dinosaurus die dus duidelijk in onze contreien leefde. Het verhaal van de iguanodons van Bernissart is uniek: nooit eerder werden er zoveel haast volledige skeletten bij elkaar ontdekt.
In 1990 waren er 285 geslachten beschreven, en in 2006 lag dit aantal op 527 geslachten en circa 630 soorten. Tegenwoordig kennen we er zo'n 1200.
Vindplaatsen in Nederland
Er zijn in Nederland niet veel resten van dinosauriërs gevonden. Mogelijk zijn ze er wel, maar de afzettingen uit het Krijt, het dinotijdperk bij uitstek, liggen erg diep. Alleen in Zuid-Limburg komen (zee-)afzettingen uit het Krijt aan het oppervlak.
De domste dino? Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. Hij liep op sterke, hoge achterpoten waarbij de horizontale, brede romp in evenwicht gehouden werd door een korte, zware staart. De voorpoten waren heel klein.
A: een dinosaurus is, steeds geweest en nog steeds, een reptiel. B: onze huidige reptielen (krokodillen even buiten beschouwing gelaten) zijn veel minder verwant aan dinosaurussen dan onze huidige vogels.
De botten hebben, net als bomen, jaarringen. Hiermee konden de onderzoekers de leeftijd van de dinosaurussen bepalen. Met behulp van deze methode berekenden zij dat dino's gemiddeld zo'n 30 jaar oud worden. Van deze 30 jaar leven dinosaurussen alleen de laatste drie of vier jaar als volwassenen.