Er zit 5,5 gram vet in 1 eetlepel (20 gram) fritessaus, waarvan 0,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Er zitten 59 kilocalorieën in 1 eetlepel (20 gram) fritessaus.
Er zitten 133 kilocalorieën in 1 eetlepel (20 gram) mayonaise. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mayonaise'?
Water, 25% raapolie, suiker, tarwezetmeel, azijn, scharreleigeel, zout, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, zout, suiker, kruiden), gemodificeerd aardappelzetmeel, conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma, voedingszuur (citroenzuur), verdikkingsmiddel (guargom, xanthaangom), kleurstof (bètacaroteen) en antioxidant ( ...
Vaak bevat fritessaus zo'n 25% vet, daarmee zitten ze een stuk lager dan mayonaise. Ook de hoeveelheid calorieën is veel lager, dit is ongeveer de helft van de hoeveelheid calorieën die mayonaises bevatten, maar kan natuurlijk sterk per fritessaus verschillen. Wel bevat fritessaus weer veel meer suiker en zout.
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Slanke mayonaise
Maar wil je afvallen? Weet dan dat er in mayonaise best wat calorieën zitten (128 kcal in 1 eetlepel). Dan blijft met oog op de lijn halvarine de beste keuze. Al heb je natuurlijk wel slanke mayonaises, waar minder vet en dus calorieën in zitten.
Er zitten 393 kilocalorieën in 1 zak (150 gram) friet, met zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet, met zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Frietsaus is vooral een bron van vet. Het eigeel in de saus bevat vitamine A, B12, D en E. Houd echter rekening met het hoge caloriegehalte van de saus en gebruik het met mate in een gebalanceerd dieet. Hoewel frietsaus minder vet bevat dan mayonaise, bevat het wel weer meer suiker.
Wettelijk is in Nederland vastgelegd dat mayonaise minimaal 70% vet en ten minste 5% eigeel bevat. Producten zoals fritessaus en halvanaise bevatten minder dan 70% vet en mogen daarom geen mayonaise worden genoemd. Door het lagere vetgehalte in deze sauzen, zijn de smaak en structuur ook anders dan mayonaise.
water, raapolie, glucosefructosestroop, azijn, maiszetmeel, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), suiker, vrije uitloop eigeel, zout, gemodificeerd zetmeel, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, voedingszuur: citroenzuur, conserveermiddel: kaliumsorbaat, aroma, antioxidant: calciumdinatrium-EDTA, kleurstof: ...
Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
Mayonaise staat erom bekend een vet product te zijn, en dat is ook bij de light varianten nog goed zichtbaar. Wil je zo min mogelijk vetten binnen krijgen wanneer je mayonaise eet dan kun je het beste gaan voor de Heinz Seriously Good mayonaise light óf de Calvé mayonaise licht & romig.
Aan de Yogonaise en de fritessaus wordt echter veel suiker toegevoegd, resp. 1,4 tot 2 gr. per eetlepel, dat maakt dan de Mayonaise weer een betere keuze. Conclusie: Wanneer gekeken wordt naar aantal calorieën, is yogonaise de beste keuze omdat deze het minste aantal calorieën en vet bevat.
De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet. Natuurlijk wel zonder satésaus.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Als we naar de bestanddelen van mayonaise kijken, is het juist gezond om af en toe een lepel (half)volle mayonaise te eten.Dit komt door de grote hoeveelheid onverzadigde vetten die een positief effect hebben op cholesterol en door de in vet oplosbare vitamines.
Een gezonde saus maken doe je vooral door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten. In pindasaus zitten bijvoorbeeld niet bepaald veel groenten. En pindakaas met palmolie en suiker is verre van gezond. Maar een pindasaus op basis van 100% pure pindakaas en (kokos)melk kan wel gezond zijn.
Patat zonder saus is natuurlijk altijd de 'gezondste' optie, want hierdoor krijg je minder calorieën, vet en suiker binnen. Bovendien vult de saus niet echt, dus minder frietjes eet je er ook niet door.
Je hebt verschillende merken en (suiker)variaties (bijvoorbeeld zonder toegevoegde suikers) in de supermarkt, maar feit blijft dat er eigenlijk altijd meer suiker in ketchup dan in mayonaise zit. Kortom: de een is niet (on)gezonder dan de ander.