Kies voor klein en attractief voer zoals gebroken boilies, maïs, pellets en maden. Voer slechts een handvol, want de karpers eten maar weinig in de winter! 3. Vis niet alleen op diepe stekken, maar bevis ook eens de ondiepe plekken.
Grote karpers vergrijpen zich ook aan kleine vissen, maar het hoofdmenu bestaat vooral uit allerlei wormen, slakken, mosselen, bloedzuigers, libellenlarven, kortom alles wat een verborgen leven in de modder leidt, staat op het menu. En natuurlijk ook allerlei zaden, vruchten, brood, boilies en andere deegsoorten.
Je kunt prima karpervissen in de winter. Karpers zijn koudbloedige dieren, maar ze eten in de winter wel degelijk. Ze zijn door het koude water minder actief. Hierdoor zijn de aasperiodes veel korter en bewegen ze ook aanzienlijk trager.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Juiste aas keuze tijdens het karpervissen in de winter
Veelal wordt er door ons karper vissers met boilies gevist. Indien je hier gebruik van wilt maken tijdens het wintervissen is het raadzaam om gebruik te maken van een attractieve (kleinere) en makkelijk verteerbare winter boilies.
Als karpervisser kun je proefondervindelijk vrij eenvoudig ontdekken op welke diepte de spronglaag zich bevindt. Zodra je na een zomerse vissessie in een zandwinplas een paar muffe of naar rotte eieren stinkende boilies naar boven haalt, lag je waarschijnlijk te diep.
Welke boilies in de winter
Naast een hoog attractief gehalte, zijn de boilies voor de winter ook licht verteerbaar. Karpervissen in de winter kun je bijvoorbeeld doen met Birdfood Scopex boilies of Tutti Frutti Chicken boilies.
Zeker in het voorjaar, rond mei/juni verschijnen de karpers weer in ondiep water. Vanaf augustus gaan ze weer volop azen en zijn ze veelvuldig aanwezig in menige rivier. Dit is de aangewezen periode om karpers te gaan vangen.
Vaak is dat in de vorm van obstakels zoals bijvoorbeeld in het water liggende bomen, lelievelden en rietkragen. Daarnaast is er in de omgeving van dit soort plekken ook veel voedsel te vinden. Je zult ook zien dat karpers veel tijd zullen doorbrengen op de plekken waar ze niet door vissers belaagd worden.
Het is handig om de boilies waar je mee gaat vissen, op willekeurige plekken in het water te gooien. Een stuk of vijf is voldoende. Zo krijgt de karper wat vertrouwen in de boilie en ook met je voerplek. Laten we er van uitgaan dat we drie dagen voeren en de vierde dag gaan vissen.
Over het algemeen gaat de karper in mei paaien. De voortplanting schiet in gang als het water echt goed op temperatuur begint te komen. Je ziet de karpers nu groeperen en krachtig heen en weer zwemmen. Zo'n groep karpers bestaat altijd uit een vrouwtje en meerdere mannetjes die haar aandacht willen winnen.
Mijn conclusie: Zelf zal ik in de toekomst altijd proberen rond de 1.5% zout in mijn boilies uit te komen. Het is een goedkoop ingrediënt, helpt dus bij de uitwaseming van andere stofjes en bevordert blijkbaar de spijsvertering van karpers.
Er zijn verschillende tactieken om de karpers te laten azen. Je kunt een voerstek van een aantal dagen opbouwen door gebruik te maken van boilies of partikels. Echter je kunt ook instant gaan vissen daar verschillende kleine voerstekjes te maken en die om beurten af te vissen.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Visbroed, kreeften, slakjes, mosselen, insecten en insectenlarven worden volop gegeten. De karpers zoeken de insecten(larven) niet alleen op de bodem en tussen de waterplanten, maar ook in de waterkolom. Daar zuigen ze slokken water naar binnen en filteren ze de muggenlarven en andere kleine organismen eruit.
Op sommige plekken heeft een flinke bui tot gevolg dat er bodemdeeltjes vanaf het land in het water spoelen, waardoor het modderig en troebel wordt. Daardoor is het zicht van de vissen minder, en dus ook de kans dat ze het aas aan het haakje zien. Regen zal daarom in sommige gevallen tot een slechtere vangst leiden.
Het overgrote deel van de vissen bevindt zich namelijk in een passieve toestand. We kunnen zelfs spreken van een soort winterslaap. In deze periode van het jaar nemen de karpers slechts weinig voedsel tot zich. De karpers begeven zich in de winter voornamelijk in diepere gedeelten van het water.
Vrij vertaald betekent dit dat de vissen met oostenwind slecht bijten. Een plotselinge verandering van windrichting, bijvoorbeeld van west naar oost, met de daarbij behorende luchtdrukverandering zal inderdaad vaak negatieve invloed hebben op het bijtgedrag van de vissen.
Eigenlijk bestaat er geen 'grote karper' rig. Op elke rig kun je grote karper vangen, maar het is wel belangrijk dat je de rig aanpast aan de omstandigheden. Dit betekent dat je op water A prima met een klassieke basis rig prima kan vissen terwijl je op water B beter een pop-up rig kunt gebruiken.
De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken. Bevestig een dobber en vishaak aan het einde van je lijn, hang aas aan de haak en gooi je hengel uit. Geluid schrikt vissen af, dus wees stil tijdens het vissen.
afhankelijk welke soort vis ( een karper bv kan uren overleven zolang de huid vochtig blijft , paling eveneens ) Maar je kan stellen dat de tijdspanne om je vis te verzorgen ( mits de nodige voorzorgen , natte doek etc..) niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden.
Durf diep te vissen! Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
Hangt er van af wat van boilie je maakt, het is niet nodig om je bollen extreme kleuren te geven zoals readymades van martins sb enzo. als je toch een kleurstof wil invoegen, moet je zorgen dat je mix zonder kleurstof nog behoorlijk wit is, dan kleur je makkelijker.
Doorgaans zijn onze boilies anderhalf tot twee jaar houdbaar.