Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
Bij de Noordpool ook door het vele zoete water dat wordt aangevoerd door de grote Siberische rivieren. Ook de Oostzee is minder zout, minder dan 25‰, doordat er veel rivieren in uitstromen en er weinig verdamping is. Het noorden van de Botnische Golf kan zelfs zoet worden genoemd.
Daarom voelt u zich, wanneer u zwemt, veel lichter in de Middellandse Zee dan in de oceaan: het water van de Middellandse Zee bevat veel meer zout dan het water van de Atlantische Oceaan (36 tot 38 gram per liter in de Middellandse Zee tegenover 34,9 gram per liter in de Atlantische Oceaan).
'Er bestaan ook heel zoete en heel zoute zeeën. De Baltische Zee heeft bijvoorbeeld maar zes gram zout per liter water. Dat komt doordat de Baltische Zee nogal afgesloten is van de oceanen. Daardoor komt er weinig zout in, terwijl er wel veel zoet water in komt uit rivieren en regen.
Het is de Dode zee. De Dode zee ligt op de grens van Jordanië en Israël en hij heet zo omdat er helemaal niets leeft in deze zee. De Dode zee is namelijk heel erg zout. Het is de zoutste zee ter wereld.
Zeewater verbetert hydratatie van de huid. Je huid is beter in staat om vocht vast te houden en zichzelf te hydrateren, waardoor ze steviger, strakker en gladder wordt en je cellulitis symptomen afnemen.
De Rode Zee is ongeveer 35% zouter dan de meeste andere zeeën, wat het unieke gezondheidsvoordelen oplevert. Aangenomen wordt dat de zoutconcentratie de bloedcirculatie verbetert. De Rode Zee heeft met 41 tot 42% het hoogste zoutgehalte voor open zeeën.
Kan water opgaan? Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken.
Maar eerst: wat is het verschil tussen een zee en een oceaan? Simpel gezegd: een zee is een stuk kleiner en staat in verbinding met een oceaan. Neem de Noordzee, die staat weer in verbinding met de Atlantische Oceaan en met de Oostzee. Oceanen zijn meestal ook dieper dan zeeën.
Op de bodem van de diepzee leven diepzeebenthos zoals anemonen, wormen, zeekomkommers, slangsterren, krabben, garnalen en andere schaaldieren in de modder, op zoek naar voedsel. De meeste van de vissen die hier leven doen aan bioluminiscentie, ze maken hun eigen licht via een chemische reactie in fotoforen.
Middellandse Zee vier keer vuiler dan Noordzee: Dweilen met de kraan open. De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld.
De Zwarte Zee ligt tussen Europa en Klein-Azië. De Bosporus bij Istanbul is de toegangspoort tot de Zwarte Zee met omliggende landen als Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, Rusland, Georgië en Turkije. De Zwarte Zee staat vooral bekend om zijn prachtige stranden en een aangenaam klimaat.
De enorme hoeveelheid plastic in het water maakt de Middellandse Zee een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Doordat de zee vrijwel geheel door land wordt omringd en slechts enkele beperkte doorstromingen naar andere wateren heeft, spoelt zo'n 80 procent van het afval na zo'n tien jaar weer ergens rond de zee aan.
De Verenigde Staten beschikken over het meest impressionante zeeterritorium (12,2 miljoen km2), gevolgd door Frankrijk (10,1 miljoen km2) en Australië (9,0 miljoen km2). Rusland heeft dan wel het grootste landoppervlak (16,9 miljoen km2), maar haalt niet die top-3 van meest uitgestrekte zee-areaal.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
In de Grieks-klassieke tijd ging het bij de zeven zeeën om de volgende wateren: de Middellandse Zee, Adriatische Zee, Zwarte Zee, de Rode Zee, de Arabische Zee, de Perzische Golf en de Kaspische Zee. In de geologie worden vier en soms vijf oceanen onderscheiden en ongeveer vijftig zeeën.
De Nederlandse kust is de landstreek waarmee Nederland grenst aan de Noordzee en aan de Waddenzee. De kustlengte bedraagt ongeveer 523 kilometer, waarvan 353 km Noordzeekust, de rest betreft de kust van de Waddenzee en de Westerschelde.
Stille Oceaan: de Challengerdiepte (10.924 meter met een foutenmarge van 15 meter). Nieuw onderzoek met vier extra metingen stelt een maximumdiepte vast van 10.925 meter plus of min 4 meter. Atlantische Oceaan: de Brownsondiepte in de Trog van Puerto Rico ligt 8.378 meter onder de zeespiegel plus of min 5 meter.
De zeebodem of oceaanbodem is het door zeewater bedekte deel van het aardoppervlak. De zeebodem bestaat uit de continentale marge langs de randen van de continenten, de eigenlijke oceaanbodem (de abyssale vlakte) en de oceanische troggen.
Samen met overheden, natuurorganisaties, agrariërs en overige inwoners investeren we erin om verontreinigingen, bestrijdingsmiddelen en medicijnresten tot een minimum te beperken. Want, wat er niet in komt, hoeft er immers ook niet uit. Dus, in 2040 kunnen we nog steeds lekker, gezond en voldoende drinkwater leveren.
Hoog Nederland
De hogere gebieden van Nederland zijn voor zoet water afhankelijk van regen en grondwater. Wanneer het lang droog is, vallen beken en watergangen droog en dalen de grondwaterstanden.
Ja, en nee. Uit de podcastaflevering blijkt dat we in Nederland uitputtelijke waterbronnen hebben. Wel is het zo dat onze huidige reservoirs ons piekgebruik momenteel bijna niet aankunnen. In een periode waarin erg veel water gewenst is, kan het dus kan op een gegeven moment opraken.
Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet. Ook brood, melk en melkproducten zoals yoghurt en zure room kunt u gewoon blijven gebruiken. Kruiden en specerijen geven kleur, geur en smaak aan het eten.
Niet elke zee is even zout. De Noordzee is in het gebied voor de Nederlandse kust een van de minst zoute zeeën op aarde.
Te veel zout eten verhoogt onder andere de kans op een hoge bloeddruk. Dat is niet goed voor je gezondheid. Dit geldt voor alle soorten zout, dus ook voor zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. De ene soort zout is niet gezonder dan de andere.