Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s. Voor een badkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 14 dm3/s zijn. Voor een keuken moet de ventilatiecapaciteit minimaal 21 dm3/s zijn.
Roosters of raampjes open
Voor voldoende luchttoevoer is in een normale woonkamer minstens één luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter bij 10 centimeter. Beter nog is 2 roosters tegenover elkaar.
De hoeveelheid lucht die moet toegevoerd worden (in m³/h) is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Per vierkante meter moet er 3.6 m³/h lucht worden toegevoerd. Voor een slaapkamer en een bureau/speelkamer mag dit beperkt worden tot 72 m³/h en voor een living mag dit beperkt worden tot 150 m³/h.
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg.
In kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren bij licht fysiek inspannende werkzaamheden en 50 m³/uur bij fysiek zwaarder inspannende werkzaamheden. Voor scholen adviseert de GG&GD een minimale luchtverversing van 40 m³/uur en liever nog 50 m³/uur.
In het Bouwbesluit is precies geregeld hoe groot de ventilatiecapaciteit moet zijn, afhankelijk van hoe groot elke ruimte in het huis of gebouw is en hoe het wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s.
Ventileer 24 uur per dag.
Je kunt het beste achterhalen of je genoeg ventileert door een CO2 meter in huis te halen. Door in elke kamer CO2 meters op te hangen, kun je de luchtkwaliteit in verschillende ruimtes meten.
Ventileren door middel van natuurlijke ventilatie gaat het beste als de lucht zich kan verplaatsen. Daarvoor is het nodig dat er genoeg lucht binnenkomt. Ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren of -muren maken dat die lucht vervolgens vrij rond kan stromen.
Artikel 3.29 schrijft de aanwezigheid voor van een voorziening voor luchtverversing (ventilatiemogelijkheid) waarmee een verblijfsgebied, een verblijfsruimte, een toiletruimte en een badruimte langs natuurlijke of mechanische weg kunnen worden geventileerd.
bij nieuwe ruimten (uitbreidingen) moet u in de nieuwe natte ruimten (badkamer, wc, keuken) afvoervoorzieningen en een doorstroomopening plaatsen. In nieuwe droge ruimten (slaapkamer, leefruimte, ... ) moet u toevoervoorzieningen en een doorstroomopening plaatsen.
Natuurlijke ventilatie berekenen
Specialisten kunnen voor u onderzoeken of de natuurlijke ventilatie voldoende is. Houd er in ieder geval rekening mee dat u voor een gemiddelde woonkamer minstens één luchtrooster nodig heeft van 1 meter bij 10 centimeter. Het is nog beter om er twee tegenover elkaar te hebben.
Meestal komen de ventilatieroosters in de hoek van de kamer te hangen, net onder het plafond. Probeer om een gelijke afstand tussen het plafond en de muur te behouden. Dit geeft een nettere en symmetrische indruk. Belangrijk is om een ventilatierooster niet te dicht bij de muur en het plafond te monteren.
Wanneer het hendeltje naar boven staat, is het rooster dicht, dan kan er geen lucht doorheen. Op welke kant staat de wind meestal? Dan zou je die kant dicht kunnen doen en de andere kant open kunnen laten.
Door een ventilatierooster boven je raam te plaatsen wordt jouw huis altijd voorzien van schone lucht. Grote wooncorporaties hebben de meeste huizen al voorzien van ventilatieroosters. Naast ventilatieroosters kun je ook denken aan een mechanische ventilatiesysteem.
Een ventilatie-unit met wtw in de buitenmuur zorgt ervoor dat je minder energie in huis verbruikt. Koude lucht moet immers opgewarmd worden en dat kost gas of elektriciteit. Lucht die al is voorverwarmd, hoeft niet of nauwelijks opgewarmd te worden.
Vervuilde lucht in combinatie met slechte ventilatie veroorzaakt een droge keel en ogen, concentratiestoornissen, vermoeidheid, hoofdpijn, benauwdheid, slechte nachtrust, sufheid, duizeligheid.
Ventilatie en mijn gezondheid
Een gemiddeld gezin zorgt op deze manier gemiddeld voor 14 tot 20 liter vocht per etmaal. In de meeste huidhoudens komen vaak ook allerlei ongezonde stoffen vrij uit kleding, beddengoed, tapijt, parket, kranten en sigaretten.
Hoe gebruik je mechanische ventilatie goed? Als je mechanische ventilatie goed gebruikt, zorgt het voor voldoende gezonde lucht in huis. Er zijn 2 voorwaarden: er moet voldoende verse lucht binnen komen, én de lucht moet goed door het huis kunnen stromen.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren. Af en toe een raampje open is niet genoeg. Doe je de ramen dicht? Dan is de lucht in je huis na een half uur al weer vuil.