De gynaecoloog maakt een snee in je buik en baarmoeder en haalt de baby daardoor naar buiten. De baby wordt meestal binnen 5 minuten na het begin van de operatie geboren. De hele operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na de keizersnede blijf je zo'n 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.
PreOp voor de operatie
2 uur voor de operatie drink je 2 pakjes preoperatieve voeding van Nutricia (PreOp). Dit is dieetvoeding voor medisch gebruik ter voorbereiding op een geplande operatie, zoals een keizersnede.
Risico's voor het kind
Zo nodig blijft het kind enkele dagen aan de monitor. Soms is een opname op een intensive care nodig. Hoe verder de zwangerschap is, hoe kleiner de kans hierop is. Daarom wordt een geplande keizersnede bijna altijd na 39 weken zwangerschapsduur gedaan.
Bij een ruggenprik maakt u de geboorte van uw baby bewust mee, en al tijdens de operatie kunt u uw baby zien, horen en aanraken. U heeft tijdens de operatie geen pijn; wel voelt u soms dat er getrokken wordt of op de buik geduwd. Een enkele keer reikt de verdoving iets hoger dan alleen uw onderlichaam.
U mag tot 6 uur voor de operatie een lichte maaltijd eten. Tot 2 uur voor de operatie mag u nog wel heldere dranken drinken, zoals thee en water. U wordt gevraagd om gedurende de avond voor de keizersnede 2 flesjes én 2 uur voor de operatie 2 flesjes Nutricia preOp te drinken.
Na de operatie. Op de uitslaapkamer wordt je hartslag, bloeddruk, de wond en het bloedverlies goed in de gaten gehouden. Wanneer de controles stabiel zijn, word je door de verpleegkundige van de afdeling opgehaald. Het duurt meestal 1 tot 2 uur voordat je weer op je kamer in het GeboorteHuis terug bent.
De meeste vrouwen kunnen na 2 tot 3 dagen na de keizersnede naar huis. Ligt jouw baby op de kinderafdeling? Dan kun je misschien ook daar blijven. Dat is niet in alle ziekenhuizen hetzelfde.
Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt.
Tijdens fietsen belast je je buikspieren, ook kan je een duizelig gevoel ervaren. Seks is ook te inspannend voor je lichaam en kun je beter nog even uitstellen (2-4 weken). Zwemmen en badderen is ook af te raden in de eerste 2-4 weken. Dit kun je weer doen zodra het bloedverlies gestopt is.
Ga op uw zij liggen en druk u op met de armen om tot zit te komen. U kunt hierbij de wond eventueel ondersteunen. Zet de rugsteun omhoog. Schuif naar de rand van het bed en laat uw benen uit bed glijden.
Nadelen voor de baby
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
De eerste zes weken niet sporten, daarna de sportactiviteit rustig opbouwen. Fietsen, wandelen en traplopen mag in principe direct na ontslag uit het ziekenhuis.
Uw lichaam is sneller weer fit na het dragen van herstellend ondergoed. Speciaal ontwikkeld voor na een keizersnede. Belly Bandit® is het 1 merk in herstellend ondergoed. Maak een einde aan de afvalberg tampons en maandverband.
Herstel na keizersnede in het ziekenhuis
Tijdens de operatie krijg je een blaaskatheter om je urine af te voeren. Zodra je weer kan lopen mag je katheter eruit. Dit is meestal de dag na de operatie. Daarna ben je weer wat mobieler en gaat het herstel meestal vlot.
Als de wond weer meer pijn gaat doen, doet u teveel. Zo min mogelijk traplopen. Tillen: de eerste zes weken niet zwaarder dan ongeveer vijf kg. De wond moet namelijk eerst goed genezen zijn.
Een keizersnede is en blijft toch een operatie met een kleine kans op complicaties. Toch is het meestal een grotere aanslag op het lichaam van de vrouw dan een natuurlijke bevalling zonder complicaties, maar vooral het herstel met een keizersnede is vaak zwaarder en heeft langer de tijd nodig.
Kun je jezelf fysiek nog niet redden, bijvoorbeeld na een keizersnede, dan kun je maximaal 10 uur extra kraamzorg krijgen (2 uur per dag). Ook dit wordt in overleg met de verloskundige bepaald.
Bij een keizersnede zijn verschillende vormen van verdoving mogelijk: een ruggenprik (regionale verdoving) of een volledige narcose (algehele anesthesie). Als het kan wordt er meestal gekozen voor een ruggenprik. Bij een ruggenprik wordt alleen het onderste deel van je lichaam verdoofd.
Bij een keizersnede of een vaginale bevalling komen ernstige problemen (complicaties) weinig voor. Voor de moeder geeft een keizersnede wat extra risico in vergelijking met een vaginale bevalling. Als er geen medische reden is voor een keizersnede, is een vaginale bevalling dus iets veiliger voor de moeder.
Wanneer u zich goed genoeg voelt en de bloedwaarden goed zijn wordt het infuus verwijderd. Na een of twee dagen beginnen de darmen weer op gang te komen. De buik is dan vaak nog opgezet en u kunt pijnlijke krampen hebben. Kort na de keizersnede hebt u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën.
Geplande keizersnee
Een geplande keizersnede wordt vaak bij 38 à 39 weken zwangerschap gedaan. De baby is dan rijp om geboren te worden. Langer wachten is niet verstandig, omdat de kans steeds groter wordt dat de bevalling spontaan op gang zal komen.
Voelt u zich voldoende zeker, dan mag u na ontslag uit het ziekenhuis weer wandelen. Is uw conditie voldoende opgebouwd, dan kunt u weer fietsen. Trimmen en joggen mag u na zes weken.
De meest voorkomende klacht na een keizersnede is vermoeidheid. Het is het beste om zoveel mogelijk te rusten. Probeer de eerste week, wanneer de kraamzorg nog in huis is, uit te rusten zodat je zoveel mogelijk herstelt voor de periode daarna, wanneer je weer meer zelf zult gaan doen.
u mag niet zwaar tillen gedurende de eerste 6 weken na de keizersnede (niet meer dan 5 kilo) en til vanuit de benen; kom de eerste 6 weken via zijligging uit bed om de rechte buikspieren te ontzien; niet fietsen gedurende de eerste 2 weken; daarna naar vermogen; niet autorijden gedurende de eerste 2 weken.
Je kunt verwachten dat je darmen niet direct na de keizersnede weer optimaal werken. Meteen na de bevalling met een keizersnede poepen zit er dus niet in, maar verwacht wel heel wat winderigheid na een keizersnede. De wond en het litteken na een keizersnede hebben de nodige verzorging nodig.