Binnen 24 uur begint bij 70% van de zwangeren de bevalling vanzelf, binnen 48 uur is dat 90% en binnen 72 uur 95%.
In het ene ziekenhuis zullen ze alleen de conditie van de baby goed in de gaten houden om te kijken of er geen tekenen zijn van een infectie. Zolang alles goed is zullen ze nog 24 tot 48 uur afwachten of je spontaan weeën krijgt. 95% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 72 uur na het breken van de vliezen.
Een bevalling begint pas als het lichaam er klaar voor is. Dit is een kwestie van tijd, maar vooral ook van alle hormonen in balans. We kunnen hier weinig aan sturen. Het is nog niet precies bekend wat een bevalling precies doet beginnen.
Bij ongeveer tien procent van de zwangerschappen breken in eerste instantie de vliezen en beginnen de weeën pas later. Van de zwangeren bij wie de baring begint met gebroken vliezen krijgt het merendeel (ongeveer 60%) binnen 24 uur spontaan weeën en begint bij 90% de bevalling spontaan binnen 48 uur.
De geboorte van het kind vindt over het algemeen binnen 24 uur na het breken van de vliezen plaats. Het opwekken van de bevalling is niet pijnlijker dan een normale bevalling, wel kan het soms langer duren en is het mogelijk spannender omdat het gepland is. Indien nodig kijkt een kinderarts na de bevalling uw kind na.
Dit kan liggend (op je zij of rug) op bed, maar ook op een baarkruk, handen en kniën, staand of in een bevallingsbad. Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur en mag maximaal 2 uur duren.Bij een volgend kindje gaat dit meestal een stuk sneller en mag dit maximaal 1 uur duren.
Ze hebben voorweeën, maar die komen nog niet erg regelmatig en leiden niet tot het verweken en verstrijken van de baarmoedermond of tot ontsluiting. De voorweeën gelden nog niet als bevallingstijd. Een gemiddelde bevalling duurt ongeveer 12 tot 24 uur.
De bevalling begint niet altijd met weeën. Ook komen niet altijd de weeën meteen op gang na het breken van de vliezen. Wel is de kans groot dat je weeën krijgt de komende dagen. Er wordt nu dan ook afgewacht of de bevalling zich vanzelf aandient.
De weeën beginnen en zijn regelmatig
Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger. Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen. Je kunt ook misselijk zijn tijdens weeën.
Als de weeën beginnen is het tijdsinterval tussen twee weeën ongeveer 10-30 minuten en duurt elke wee ongeveer 40-60 seconden. De samentrekkingen van de baarmoeder komen gedurende de bevalling met steeds kortere intervallen en worden sterker, langer en pijnlijker. Dit wordt de ontsluitingsfase genoemd.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
De medische term hiervoor is 'serotiniteit'. Vijf tot tien procent van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. De verloskundige, huisarts of gynaecoloog bepaalde voorheen in het begin van de zwangerschap de uitgerekende datum.
De langste zwangerschap ooit gemeten duurde maar liefst 375 dagen. In 1945 was Penny Diana Hunter maar liefst 100 dagen overtijd. 3. Wanneer je zwanger bent, neemt je bloedvolume met maar liefst 50% toe – zo is er genoeg voor jou en je baby!
Slechts in 10% begint de bevalling met het breken van de vliezen in 90% begint de bevalling met weeën. Zeker bij je eerste kindje kan het soms lang duren voordat de weeën echt goed gaan doorzetten en de ontsluiting op gang komt.
Gebroken vliezen na 37 weken zwangerschap
Verder kunnen gedurende de hele bevalling de vliezen breken of gebroken worden. De vliezen breken tijdens de bevalling onder invloed van de hormonen die de vruchtwaterzak verzwakken, druk door de weeën en enzymen tijdens de bevalling die de vruchtwaterzak verzwakken.
Hoe gaat vliezen breken? Dit is er nodig om je vliezen te kunnen breken: Je baarmoedermond staat 2 tot 3 centimeter open (ontsluiting). Je baarmoedermond is zacht.
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand.
Manieren om een bevalling op te wekken
Een rijpe baarmoedermond is vaak wat weker en iets korter dan normaal. Als de baarmoedermond nog niet rijp is, zijn er twee methodes om dit proces te versnellen, door: Het hormoon prostaglandine toe te dienen. Het gebruik van een ballonkatheter.
Bij 10 centimeter is je baarmoedermond helemaal open en begint de uitdrijving. Dit noemen we ook wel volledige ontsluiting. Er is geen tijdsduur te plakken aan een bevalling.
Je verloskundige of arts meet tijdens een vaginaal toucher de ontsluiting. Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.
Vaak kun je tijdens de latente fase ook nog gewoon doorgaan met wat je aan het doen was en hoef je je nog niet op de pijn te concentreren. Naarmate je 2 cm ontsluiting hebt, zullen de weeën steeds regelmatiger worden en zo'n 45 seconden duren. Bij 3 cm worden de weeën steeds krachtiger, pijnlijker en gaan langer duren.
Elke vrouw hoopt natuurlijk op een vlotte bevalling. De bevalling van de Australische Mary Gorgens voltrok zich echter wel héél snel: binnen slechts twee minuten zette ze haar vijfde kindje op de wereld.
De snelste bevalling verliep binnen een uur, de langste bevalling duurde bijna 3 dagen. Sommige baby's kwamen heel erg vroeg, zoals bij 30 weken en een dag en de baby die het langste bleef zitten kwam uiteindelijk pas bij 42 weken en 6 dagen.
Ze komen steeds vaker, zo elke 3 tot 5 minuten en duren een volle minuut. Bij je eerste kindje komt de ontsluiting nu pas goed op gang. De actieve fase begint bij zo'n 3-4 cm ontsluiting. Als de weeën nu goed aanhouden en sterker worden kun je rekenen op ongeveer een centimeter ontsluiting per uur.
Als je ongeveer 5 cm ontsluiting hebt begint de actieve fase. De weeën zijn in deze fase krachtig en komen ongeveer elke 3 tot 4 minuten en duren ongeveer een minuut.