Daardoor kunnen ze niet horen, zien of bewegen. Maar ze kunnen wel trillingen en omgevingstemperatuur voelen. In de natuur blijven ze ongeveer een week lang in winterslaap en komen daarna voor ongeveer 12 uur eruit.
Niet alle hamstersoorten houden een winterslaap. Alleen Syrische hamsters (Goudhamsters) houden een winterslaap, deze hamstersoort is gevoeliger voor dalende omgevingstemperaturen. Daalt de buitentemperatuur tot 15 graden, dan vertoont de Goudhamster al slomer gedrag.
“Om te overleven vertragen ze hun hartslag en hun lichaamstemperatuur en komen ze in een toestand van schijndood terecht, om energie te besparen. Als ze niet op tijd gevonden worden, kunnen ze wel onderkoeld raken en zelfs sterven.”
Toch houden dwerghamsters geen winterslaap en blijven ook in de winter actief, echter op een veel lager pitje! Russische Dwerghamsters kunnen hun energiehuishouding namelijk dusdanig reguleren en verlagen tijdens de winter, dat ze op een minimale energie reserve overleven.
Wanneer het te koud wordt buiten of in de omgeving van de goudhamster raakt hij in een soort coma. Bij 15 graden Celsius wordt de hamster vaak al slomer en bij 12 graden Celsius of lager kan hij overvallen worden door de winterslaap.
Hamsters houden in het wild een winterslaap, in gevangenschap doen ze het alleen als de temperatuur onder de 10 graden is. Bij een hamster dat in een echte winterslaap zit daalt zijn hartslag en ademhaling. Als een hamster in een winterslaap zit, lijkt het net of hij dood is.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
DE CONSTANTE ERVARING BLIJFT IN HET HAMSTER GEHEUGEN
Zoals een ruzie, een snackje, een aanraking. Uit onderzoek lijkt de conclusie naar voren te komen dat de dieren na 24 uur de losse gebeurtenis helemaal vergeten zijn. Niet alleen een gebeurtenis trouwens want ook elkaar vergeten ze na 24 uur al.
Als je een paar dagen weg bent kan je jouw hamster wel alleen laten, dit geldt voor 1 of 2 dagen. En als het echt niet anders kan 3 dagen. Bij meer dan 3 dagen is het het beste om iemand te zoeken om voor die tijd je hamster te verzorgen.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Een hamster in winterslaap ziet er bijna hetzelfde uit als een overleden hamster. In beide situaties zijn ze opgerold en voelen ze koud aan. Maar als je goed kijkt, kun je een hamster in winterslaap nog wel zien ademen. Wanneer je de pootjes aait of aan de snorharen voelt, kan de hamster ook hele trage reflexen geven.
U wilt de omgeving van uw hamster waarschijnlijk zo voor hem inrichten dat hij een minimale hoeveelheid stress zal ervaren, maar verstijven duidt doorgaans niet op een probleem met zijn gezondheid. Als uw hamster echter zeer vaak plotseling verstijft kunt u voor de zekerheid contact opnemen met een dierenarts.
Bij hamsters wordt het euthanasiemiddel in de buik geprikt. Lukt dit niet omdat het dier erg beweeglijk is, dan krijgt het eerst een gasnarcose. Door het euthanasiemiddel zal het dier binnen 5 minuten inslapen.
Thuis begraven
Het graf moet minimaal 75 cm diep zijn.
Hamsters worden helaas niet heel oud. De gemiddelde levensverwachting voor deze knagers is ongeveer 2 a 3 jaar. Daarbij hangt de leeftijd die hamsters bereiken af van het ras en de leefomstandigheden. Goede verzorging onder ideale omstandigheden verlengt de levensverwachting van het diertje.
Een Syrische hamster eet ongeveer 10-20 gram per dag, terwijl een dwerghamster 5-10 gram per dag eet. Dit zijn slechts twee theelepels vol. Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen.
Kaas is een perfect veilig tussendoortje om uw hamster te geven, want het zit vol met eiwitten, vitaminen en mineralen. Hamsters kunnen kaas eten met een laag vetgehalte en een milde smaak, op voorwaarde dat het met mate wordt gegeven, omdat deze kazen veel calorieën bevatten.
Ja – maar alleen in kleine hoeveelheden en niet erg vaak. Geef uw hamster alleen verse banaan of gedroogde banaan waaraan geen suiker of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Bied nooit banaan met extra suiker aan – dat is echt slecht voor uw huisdier.
Ja, komkommers zijn veilig om uw hamster met mate te voeden, maar deze kleine jongens zullen zoveel mogelijk eten. Het is belangrijk om ze niet te veel van één soort voedsel te geven. Zorg ervoor dat je de komkommer in kleine stukjes snijdt, zodat ze goed kunnen kauwen en geen spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Het opbouwen van een band met je cavia of hamster vraagt om een rustige aanpak. Plan elke dag bijvoorbeeld een half uurtje met je knaagdier in. Zo kan hij wennen aan je geur en je stem. Breng wat tijd door in de buurt van je knagertje zonder dichtbij te komen.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent.
Knagen en bewegen zijn de key
Hamsters knagen graag en zo houden zij ook hun tandjes in goede conditie. Zorg ervoor dat er altijd iets te knagen is voor je hamster. Hier zijn verschillende producten, zoals knaagstenen en wilgentakken, verkrijgbaar en je kunt zo ook afwisselen met verschillende materialen.
Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Knagen aan de kooi kan verschillende oorzaken hebben
Als u ziet dat uw hamster aan de spijlen van zijn kooi knaagt, dan is het eerste wat u hiertegen kunt doen het dier uit zijn kooi halen om met hem te spelen. Probeer wat vaker met uw hamster te spelen en kijk of dit ervoor zorgt dat hij minder aan zijn kooi knaagt.