Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Uw aardappelen zijn niet meer te eten als ze erg groen zijn, rot zijn of een ander ziektebeeld vertonen. Vaak gaat dit gepaard met een stinklucht. Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.
De verpakking kan opbollen omdat er een beschermend luchtmengsel in het zakje is gedaan.Dat is niet gevaarlijk of schadelijk, het houdt juist de groente langer vers.
Hoelang kan je aardappelen bewaren? Gemiddeld zijn aardappelen in huis 2 tot 3 weken houdbaar. Als je de hierbovenvermelde tips goed toepast uiteraard. Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen moeten na het oogsten best snel gegeten worden.
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
Wanneer aardappelen nat worden kunnen ze gaan rotten en zijn ze niet meer eetbaar. Daarnaast is het belangrijk dat de aardappelen donker liggen. Als ze te veel licht krijgen worden ze groen. Groene aardappelen zijn niet lekker (en gezond) om te eten.
Wanneer een verpakking bol staat is het product bedorven. Koop de minst bederfelijke producten zoals brood het eerst en koop vlees, vis, diepvriesproducten en andere producten met beperkte houdbaarheid het laatst.
De koelverse verpakte aardappelen hebben een houdbaarheid van ongeveer een week. De houdbaarheidsdatum staat altijd op de verpakking. Na opening van de verpakking wordt aangeraden om de inhoud binnen 1 dag te gebruiken.
Deze zorg nemen we alvast weg: aardappels met uitlopers zijn eetbaar. Zorg ervoor dat u deze aardappel uitlopers ruim uitsnijdt en de ogen rondom verwijdert. Hierin bevindt zich een licht giftige stof genaamd solanine, maar daar ondervind u pas hinder van als u er een zeer ongezonde hoeveelheid van opeet.
Gerimpelde schil is slechts een van de vele indicatoren dat een aardappel niet langer veilig is om te eten . Naast de impact op de textuur, kan een verhoogde concentratie solanine ervoor zorgen dat de aardappel een groene kleur krijgt. Bedorven aardappelen kunnen ook een onaangename, schimmelachtige geur afgeven.
Verwerk ze in een tortilla, quiche, frittata, soep…
Bovendien kan je hier ook andere restjes in kwijt. Verwerk er bijvoorbeeld dat restje witloof, paprika of tomaat in. Ook lekker met wat spek en wat kaas. Maak er nog een fris slaatje bij, et voilà: er staat een heerlijke maaltijd op tafel!
Hoe herken je zo'n rotte aardappel? Schimmel en verkleuring liggen voor de hand, maar wees ook waakzaam voor een gekke geur of wakke plekken. Ook scheuten en uitlopers kunnen betekenen dat de aardappelen al wat ouder zijn. Al wil dat niet per se zeggen dat je ze niet meer kan gebruiken voor friet.
De FSA-richtlijnen voor huishoudens met betrekking tot houdbaarheidsdata omvatten het volgende: eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs niet als het er goed uitziet en ruikt . Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel is gekookt of ingevroren.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Uiteindelijk zullen aardappelen hun versheid verliezen en kunnen ze gaan spruiten of beschimmelen. Om aardappelen dus 4 tot 6 maanden vers te houden, hebt u een goede voedselcontainer of plastic zip-zak nodig die luchtdicht is om ze goed in te bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Vermijd gesloten containers zoals hersluitbare plastic zakken of luchtdichte opslagcontainers — ze houden vocht vast en zorgen ervoor dat de aardappelen sneller gaan schimmelen, ontkiemen of bederven. Je kunt ze gemakkelijk bewaren in een papieren zak of in een open kom of mand.
Het is je vast ook wel eens opgevallen dat zo'n zakje soms bol komt te staan. Je verwacht misschien dat de groente hierdoor niet meer goed is, maar niets is minder waar. Volgens het Voedingscentrum kun je ook groente in een bolstaand zakje vaak nog gerust eten!
Vlees dat opgeblazen is door bacteriegroei is niet veilig om te consumeren . Zelfs als u geen muffe geur ruikt, is het beter om het item weg te gooien. Het is het gezondheidsrisico niet waard. Bakovic raadt ook aan om de verpakking zorgvuldig te controleren en te letten op openingen of scheuren.
Aardappels worden groen als ze een tijdje in het licht liggen. Ook groene aardappelen bevatten solanine. Indien een aardappel volledig groen is, eet je die dus beter niet op. Als je de plek gewoon kunt wegsnijden, kun je de rest van de aardappel wel gewoon opeten, net zoals bij aardappelen met uitlopers.
Hoe herken je de aardappelziekte? In een eerste stadium verschijnen er grijze vlekken op de onderzijde van de bladeren. Deze kleuren later bruin en de bladeren verwelken. Soms is er ook een wit schimmellaagje op de onderkant van de bladeren zichtbaar of zijn er bruinzwarte vlekken op de stengels te zien.
Deze verkleuringen worden veroorzaakt door oxidatie van fenolische stoffen (vooral tyrosine en melanine). Zowel kalium als magnesium en borium hebben een effect op verkleuringen en zwartkleuring van aardappelen.