Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is de rechtspersoon aansprakelijk, zoals de bv of nv.
Aansprakelijkheid bij rechtspersonen en niet-rechtspersonen
Bij een besloten vennootschap is deze in principe zelf aansprakelijk voor alle schulden, dus ook voor belastingschulden. Dat geldt echter niet bij wanbeheer. Dan zijn bestuurders hoofdelijk aansprakelijk met hun persoonlijk vermogen.
Wanneer een bedrijf geen rechtspersoonlijkheid heeft (zoals bij een eenmanszaak of een vennootschap onder firma) ben jij als eigenaar hoofdelijk aansprakelijk. Wanneer een bedrijf wel rechtspersoonlijkheid heeft (zoals bij een BV of een NV) ben je niet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden.
Bent u bestuurder of vennoot van een besloten vennootschap (bv)? Een besloten vennootschap is een rechtspersoon en daarom in principe zelf aansprakelijk voor haar schulden, dus ook voor belastingschulden. Bij wanbeheer zijn de bestuurders echter hoofdelijk met hun persoonlijk vermogen aansprakelijk.
Bv: niet in privé aansprakelijk
Bij een bv zijn aandeelhouders in principe nooit verder aansprakelijk dan tot het bedrag waarvoor zij deelnemen in de vennootschap.
Bij een eenmanszaak bent u 100% aansprakelijk met uw privévermogen. Als uw bedrijf failliet gaat, dan gaat u ook failliet. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook uw partner financieel aansprakelijk voor de schulden.
De bv is beperkt aansprakelijk. Dat houdt in dat de aandeelhouders zich enkel verbinden tot hun inbreng. In geval van faillissement kunnen de schuldeisers het privévermogen van de aandeelhouders niet aanspreken. Op dat principe bestaan er echter uitzonderingen voor de aandeelhouders die de oprichtende vennoten zijn.
In de wet is vastgelegd dat als een opdrachtgever werk laat uitvoeren door iemand met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, hij op dezelfde wijze aansprakelijk is voor schade als wanneer het wel een werknemer was geweest.
Bij ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zoals de eenmanszaak, de maatschap en de vennootschap onder firma (vof), is de eigenaar/vennoot aansprakelijk. Bij een ondernemingsvorm zonder rechtspersoonlijkheid is de ondernemer in privé aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming.
Pas bij een winst van meer dan 130.000 euro is de bv voor de belasting aantrekkelijker is. Dit is een belangrijke reden voor veel startende ondernemers om een eenmanszaak te kiezen. Bij een eenmanszaak is je omzet min inkopen en kosten je winst. Over je winst betaal je aan het einde van het jaar je inkomstenbelasting.
Een bv is een rechtspersoon. Dit betekent dat u als bestuurder in principe niet aansprakelijk bent voor de schulden. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Bestuurders zijn bijvoorbeeld wel aansprakelijk bij wanbestuur, of als de bv nog niet is ingeschreven in het Handelsregister.
In het kort heeft het oprichten van een BV de volgende voordelen: De BV is een rechtsvorm met een beperkte aansprakelijkheid. U betaalt slechts 16,5 of 25% belasting over de winst van uw BV. U kunt uw eigendommen en financiële risico's verdelen over meerdere BV's via een holding.
Hoofdelijke aansprakelijkheid is aansprakelijkheid van iedere schuldenaar (debiteur) voor de gehele verschuldigde prestatie. De schuldeiser kan dan alle schuldenaren voor het volledige bedrag aanspreken.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Als je onderneming een rechtspersoon is, betekent dit dat je onderneming zelf rechten en verplichtingen kan hebben. Je onderneming kan dan zelf besluiten nemen, overeenkomsten sluiten en schulden aangaan. Net als een echt persoon dus, maar toch niet helemaal.
Wie schade heeft geleden, kan de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dat gebeurt middels een aangetekende brief. Vanaf dat moment spreken we van een aansprakelijkstelling. Niet in alle gevallen hoeft degene die schade heeft geleden de brief zelf te formuleren en te versturen.
Leent u uw auto uit en veroorzaakt de bestuurder een ongeluk waarbij schade ontstaat? Dan zijn de kosten voor u. Als eigenaar van de auto blijft u verantwoordelijk voor wat ermee gebeurt. Meestal vergoedt uw WA-verzekeraar de schade.
Eén van de nadelen van een BV is fiscaal van aard. Een BV kan namelijk niet rekenen op bepaalde belastingvoordelen die wel van toepassing zijn op een eenmanszaak of VOF. De startersaftrek, zelfstandigenaftrek, en mkb-winstvrijstelling zijn bijvoorbeeld niet van toepassing op de BV.
Eén van de kenmerken van de besloten vennootschap (BV) is dat het een afgescheiden vermogen heeft, waardoor de bestuurders in principe niet hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schulden van hun onderneming. Daar zijn enkele uitzonderingen op. Die vallen onder wat we noemen bestuurdersaansprakelijkheid.
Eenmanszaak. De eenmanszaak is een ondernemingsvorm die geen rechtspersoonlijkheid bezit. Bij de eenmanszaak is er één eigenaar. Deze eigenaar is volledig (hoofdelijk) aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.
Indien uw onderaannemers schade veroorzaken of niet tijdig het werk afmaken, kan uw opdrachtgever u aansprakelijk houden. U bent dan schadeplichtig. U wilt op uw beurt de onderaannemer aansprakelijk stellen. Hoe u dit doet en waar u op moet letten leest u in dit artikel.
Je handelt als natuurlijk persoon. Er is dus geen aparte rechtspersoon zoals bij een vennootschap. De eenmanszaak wordt opgericht door één natuurlijk persoon, die onbeperkt aansprakelijk is. Dat betekent dat er geen scheiding is tussen je privévermogen en het vermogen van je zaak.