Hoe ziek is de plant? Heeft je plant een paar bruine bladeren of sterven sommige stelen af? Dan is ie misschien nog te redden door het dode materiaal weg te knippen. Zet je plant op een andere plek, geef 'm minder of juist meer water, vervang de potgrond en kijk wat er gebeurt.
Trim de dode bladeren
Als je een stervende plant nieuw leven wilt inblazen, concentreer je dan op de dode bladeren en takken, die moeten worden afgeknipt en verwijderd (ze onttrekken nog steeds waardevolle voedingsstoffen aan de plant).
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Om de plant te redden, verwijder je alle bladeren en takken die bruin zijn. Juist door deze restjes weg te halen, stimuleer je de plant om weer verder te groeien en geeft de plant z'n energie aan de gezonde delen.
Vallen er blaadjes van de plant af en is de potgrond helemaal uitgedroogd? Dan kunt u het beste de plant met binnenpot 15 minuten in een emmer water zetten.Vervolgens zet u de plant weer terug in de huidige pot.Daarna kunt u als extra de plant lichtjes besproeien met een plantenspuit.
Kamerplanten gaan dood als ze uitdrogen: ze hebben immers water nodig om te kunnen leven. Dit duurt over het algemeen wel langer dan dood door te veel water, want de meeste planten overleven het nog wel even zonder. Gaan de bladeren echter enorm hangen? Dan is het meestal echt tijd voor een nieuwe plens water!
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Wortelrot kun je eenvoudig behandelen met bodemverbeteraars.Op deze manier wordt de plant via de grond weer hersteld.
Het is een belangrijk proces in de landbouw: regeneratie (herstel) van planten uit delende cellen. Telers gebruiken het om vanuit kleine stekken nieuwe planten te laten groeien. Tot nu toe was het mechanisme achter het regeneratieproces grotendeels een mysterie.
Hiervoor kan je de plant gerust in de pot laten zitten. Wanneer je merkt dat de grond al te lang vochtig is, kan je een tampon een heel stuk in de aarde duwen. Met een handomdraai heeft 'ie al het overtollige water opgezogen en kan je hem weer uit de pot halen.
Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen. Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is.
Pak een schone, scherpe snoeischaar en knip het aangetaste blad zo dicht mogelijk bij de aarde of de stengel af. Is slechts een deel, bijvoorbeeld de punt of de rand, van het blad verdord, dan kun je beginnen met eerst alleen het lelijke deel weg te knippen. Wie weet blijft de rest van het blad wel mooi!
Een plant laat z'n bladeren vallen uit stress. Dat kan door veel te weinig of veel te veel water zijn, maar vaak is een plotse temperatuursverandering of een bruuske verandering van licht de oorzaak. Heb je je plant recent verhuisd? Verhuizingen zijn heel stressvol voor kamerplanten, dan gaan ze even in shock.
Wortelrot verschijnt meestal als verwelking, vergeling of bruin worden van de bladeren, terwijl de wortels eronder zacht, papperig en bruin kunnen worden. Wortelrot is echter vaak moeilijk op te sporen tot de schade al is aangericht.
Een gebrek aan zonlicht zorgt ervoor dat planten niet genoeg energie krijgen. Hierdoor stoppen ze met groeien, worden ze lichter van kleur en gaan bladeren verder bij elkaar vandaan staan. Een ander teken is als de plant sterk één richting op groeit, vaak naar een lichtbron toe.
Kamerplant met te veel water herkennen
Gele of bruine bladeren. Bladeren die van de plant af vallen. Lange tijd natte of vochtige aarde.
Symptomen waar je plant last van krijgt bij wortelrot zijn: hangend blad. geel wordende bladeren. zompige stengels.
Controleer daarom regelmatig je plant op ziektes, een goede manier is door de onderkant van het blad zo nu en dan te controleren.Zitten hier zwarte of witte plekjes op die er voorheen niet zaten, dan is het zeer waarschijnlijk dat je plant een ziekte heeft opgelopen.
De basiselementen die een plant nodig heeft om te leven en te groeien zijn water, licht en CO2, de drie elementen die bij de fotosynthese een hoofdrol spelen. Als goede plantenouder zorg je dus voor voldoende water en licht voor je planten. Maar daarnaast gebruikt je plant ook allemaal mineralen die in de grond zitten.
Bruine vlekken op het blad wijzen meestal op een tekort aan water. Zijn de bruine plekken erg donker? Dan heeft je plant juist te veel water gehad. Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem.
Doffe bladeren met weinig kleur
Een van de eerste tekenen dat je kamerplanten niet genoeg licht krijgen, is verkleuring van de bladeren. De bladeren kunnen een gelige kleur krijgen of zelfs wit worden. Dit komt doordat de plant niet genoeg chlorofyl aanmaakt, wat zorgt voor de groene kleur in de bladeren.