Inwoners en maatschappij van Somalië Somalië is een federale parlementaire republiek. Het inwonersaantal schommelt rond de 15,6 miljoen miljoen (2022).
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland met een migratieachtergrond uit Somalië per jaar. In 2022 waren er in totaal 41.064 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland Somalië.
De oppervlakte van Somalië is 637.657 vierkante kilometer. Somalië is daarmee ongeveer 19 keer zo groot als Nederland.
Ongeveer 20 miljoen. Er zijn zo'n twintig miljoen etnische Somaliërs. In de landen van oorsprong leven er ruim negen miljoen in Somalië, vier en een half miljoen in Ethiopië, ongeveer 850.000 in Kenia, en zo'n driehonderdduizend in Djibouti.
De meesten wonen in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Den Haag. In deze grote steden vormen ze een relatief kleine groep die nog zoekende is naar een weg tussen twee culturen. De diversiteit binnen de groep is groot. Grote aantallen Somaliërs arriveerden in de jaren negentig van de vorige eeuw, de zogenaamde oudkomers.
Somaliërs begonnen vanaf eind jaren tachtig, op vlucht voor de burgeroorlog in Somalië, naar Nederland te komen. In 1993 was er een migratiepiek. Tussen 2001 en 2004 daalde het aantal Somaliërs in Nederland zelfs: in 2001 telde Nederland 29.600 Somaliërs; in 2007 nog maar 18.800.
Sinds de jaren '80 van de vorige eeuw groeit het aantal Nederlandse mensen met een Somalische achtergrond. Op de vlucht voor de burgeroorlog kwamen veel Somaliërs toen naar Nederland. Vanaf midden jaren '90 tot begin deze eeuw is er een gestage toename van de tweede generatie Somalische Nederlanders.
Vrijwel alle Somaliërs zijn soennitische moslims. Dit in contrast met buurlanden Ethiopië en Kenia, waar de meerderheid christen is. Voor een groot aantal Somaliërs is de islam een factor die hun nationale identiteit definieert. Er bestaan ook nog sporen van voor-islamitische religies in Somalië.
De meeste Somaliërs wonen in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Den Haag. Officieel zijn er momenteel 33.750 Somaliërs in Nederland, maar dat is exclusief degenen die niet over de juiste papieren beschikken, zoals de hoofdrolspeler in een van de strips, Baashi.
Het voormalige Britse protectoraat Brits-Somaliland ging in 1960 samen met Italiaans-Somaliland om Somalië te vormen.
In heel Somalië zijn terroristische organisaties en milities actief. Het risico op terroristische aanslagen geldt voor het hele land, maar is het hoogst in de stad Mogadishu en de rest van Zuid-Centraal Somalië. Ook de steden Galkayo en Bosaso (in Puntland) zijn onveilig.
Er zijn naar schatting 28.000 Somaliërs in Nederland. Zij behoren tot de grote groep vluchtelingen die vanaf het begin van de burgeroorlog in de tachtiger jaren van de vorige eeuw het land verlaten hebben. Het is een jonge en kinderrijke groep.
Bijna zeven van de tien volwassen Somaliërs in Nederland hebben een bijstandsuitkering. Ook ruim de helft van de mensen met de Syrische, Iraakse of Eritrese nationaliteit heeft bijstand. Het gaat vooral om voormalige asielzoekers.
Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
Het aantal Somaliërs in Noord Amerika (230.000) en Europa (360.000) is veel kleiner en maakt 13% van de totale vluchtelingenpopulatie uit.
Somaliërs hebben een sterke groepscultuur, die kan botsen met het geïndividualiseerde Nederland. Als Somaliërs elkaar bijvoorbeeld willen helpen bij dakloosheid, kunnen zij worden gekort op hun uitkering. Ook waarden uit het land van herkomst werken hier niet altijd meer, zoals die met betrekking tot vrouwen.
Op 8 februari 2017 werd Mohamed Abdullahi Mohamed verkozen als de negende president van het land. In een hevige strijd won hij 55,8% van de kiesmannen. Zijn tegenstanders waren Hassan Sheikh Mohamud en Sharif Sheikh Ahmed. Het publiek zag deze overwinning als een nieuw begin voor Somalië.
Somalië is al decennialang in de greep van armoede en gewelddadige conflicten.Ook extreme droogte en overstromingen zorgen voor grote problemen. Het behoort tot een van de armste en kwetsbaarste landen van Afrika. Maar liefst 8,3 miljoen Somaliërs hebben te maken met voedselonzekerheid.
Een stoofpotje met rundvlees, maar dan weer eens totaal anders dan je waarschijnlijk gewend bent: suqaar is een eenvoudig en geurig Somalisch stoofpotje dat echt de moeite waard is om eens uit te proberen. De basis bestaat uit rundvlees, paprika, limoen, komijn en kurkuma.
Het Somalisch (officieel Af Soomaali genoemd) is de nationale taal van Somalië. Het exacte aantal sprekers wordt geschat tussen de 15 en 20 miljoen. Het Somalisch wordt naast Somalië ook veel gesproken in Djibouti, Ethiopië en Kenia.
In 1960 werd het noorden van Somalië, een Britse kolonie, samengevoegd met het zuiden, een Italiaanse kolonie. Een aantal jaren later werden de grenzen vastgelegd van wat nu het huidige Somalië is. In 1991 verklaarde Somaliland, de voormalige Britse kolonie, zich onafhankelijk.
De officiële landstaal en dagelijkse voertaal in het openbare leven van Somalië is het standaard Somalisch. De Somalische taal kent verschillende dialecten (waarvan de groep van 'Maay'-dialecten een belangrijke is). De meeste dialectsprekers zijn echter ook het standaard Somalisch machtig.