Er kunnen verschillende bacteriën een rol spelen bij oorontstekingen, maar één van de meest hardnekkige is Pseudomonas spp. Deze staafvormige bacterie kan zorgen voor ernstige zweren in de gehoorgang van uw hond en is vaak lastig te behandelen, doordat het resistent kan zijn tegen verschillende soorten antibiotica.
Bij een chronische Pseudomonas aeruginosa infectie wordt dagelijks antibioticum in aerosol toegediend om de infectie onder controle te houden, bv. Tobi. Bij sommige patiënten wordt daarboven om de drie maanden een intraveneuze antibioticabehandeling toegediend.
Behandeling van oorontsteking
Bij een oormijtinfectie kun je met oorzalf met een insecticide erin, goede resultaten boeken. Bij infecties met bacteriën of gisten zijn antibiotica of anti-schimmel zalven nodig. Wanneer de gehoorgang erg vies is, dan worden eerst de oren - onder een lichte verdoving - uitgespoeld.
Soms is de oorschelp mee betrokken in het ontstekingsproces. Een oorontsteking die 1 tot 7 dagen duurt noemen we een acute oorontsteking. Indien de problemen langer dan een week aanhouden dan spreken we van een chronische oorontsteking.
Oorontsteking hond zelf behandelen? Een oorontsteking kan je vaak zelf op een natuurlijke manier behandelen, door: Het oor van je hond goed te reinigen met een droge doek (Maak het oor nooit schoon met een wattenstaafje, gebruik geen alcohol of andere oplossingen die irriterend zijn voor een ontstoken huid)
Heeft uw hond een (chronische) oorontsteking neem dan zeker contact met ons op. Een goede behandeling is namelijk zeer belangrijk en zal uw hond een veel beter leven geven, aangezien oorpijn zeer heftig kan zijn.
Soms is een oorontsteking het gevolg van een allergie en dit moet weer anders worden aangepakt dan een ontsteking die ontstaat door bacteriën of schimmels. Wacht niet te lang! Een oorontsteking kan erg gevaarlijk zijn. In het ergste geval kan de ontsteking voor onherstelbare schade aan de gehoorgang veroorzaken.
Oorsmeer hond
Een droge doek gebruiken is voldoende. Heeft uw hond te veel oorsmeer? Maak dat niet het hele oor schoon; de oorschelp schoonmaken is voldoende. Als het oorsmeer helemaal is vastgeplakt, kunt u een scheutje babyolie of minerale olie in het oor druppelen.
Aandacht voor de oren van je hond is erg belangrijk. Een hond met gezonde oren zal minder snel oorproblemen ontwikkelen. Je kunt de oren van je hond zelf schoonmaken. De gehoorgang kan je behandelen met een oorreinigingsmiddel, de oorschelp kan je schoonmaken met speciaal daarvoor ontworpen doekjes.
Conclusie. Gesteld kan worden dat de beste oorreiniger voor honden Oxyfresh Pet Ear Cleaner is. Het bevat de unieke actieve zuurstof-formule Oxygene waardoor de werking optimaal is. Hier tegenover staat dat er geen irriterende stoffen als ingrediënt zijn toegevoegd.
Oorontstekingen gaan niet vanzelf over en uw hond kan vaak erg veel last hebben van zo'n ontsteking. Na het algemeen klinisch onderzoek kijkt de dierenarts met een otoscoop in de oren van uw hond.
Hoe vaak moet je de oren van je hond schoonmaken? Algemeen kan worden geadviseerd om de oren wekelijks schoon te maken. Het verschilt nogal per hond en ras hoe snel de oren vuil kunnen worden. Honden met hangende oren en lange haren zullen regelmatig moeten worden gecontroleerd in de oren.
Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben , schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.
Pseudomonas aeruginosa kunnen zware longontstekingen of bloedvergiftiging veroorzaken. De bacterie wordt o.a. met de volgende ziekten in verband gebracht: urineweginfecties, middenoorontstekingen, wondinfecties en hartklepinfecties. In Duitsland is de kiem verantwoordelijk voor 10% van alle nosocomiale infecties.
De Pseudomonas bacterie wordt onder andere overgedragen via besmette druppeltjes die vrijkomen bij bijvoorbeeld hoesten en/of spreken. Deze druppeltjes kunnen een reikwijdte hebben van 1,5 meter. Vandaar dat het belangrijk is minimaal deze afstand te houden tot een andere CF patiënt.
Maatregelen tegen Pseudomonas
Reinig de kraan met een schone doek, dus niet met een doek waarmee eerst de afvoer is schoongemaakt. Probeer aanraking met de kraan te voorkomen. Zorg voor een goede voorlichting. Zorg dat er zo min mogelijk biofilm gevormd kan worden in de kraan, douche en de uittapleiding hiernaar toe.
Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden.
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.
Oudere honden kunnen bij het stijgen van de leeftijd sterker gaan ruiken. Dit heeft te maken met de afnemende werking van lever en nieren. Soms kan ook de huid onrustig worden. Een (preventieve) reinigingskuur in de lente en herfst kan helpen om lever en nieren gezond te houden.
Spoelen: bij grote hoeveelheid oorsmeer en/of pus kan oorspoelen erg nuttig zijn om de zalf daar te laten werken waar het hoort. Bij hele hardnekkige infecties zoals Pseudomonas kan het spoelen in de loop van de behandeling vaker nodig zijn.
Een indicatie van oormijt geven de koffiedik-achtige donkerbruine tot zwarte kruimels in de gehoorgang van de hond. Vaak zijn bewegende mijten al herkenbaar als ze worden verlicht in de gehoorgang. Voor een betrouwbare diagnose van oormijt moet echter een uitstrijkje van de brosse massa worden genomen.
Het oorsmeer hoort lichtgeel te zijn en niet te overvloedig. Overmatig donkerbruin of zwart oorsmeer wijst op een probleem en ruikt meestal ook niet fris.
De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts. U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond.
Hoe herken je een beginnende oorontsteking? De klachten van een oorontsteking beginnen met oorpijn, een branderig gevoel of jeuk aan je gehoorgang. Plotseling kun je een drukkend gevoel in je oor krijgen, wat erg pijnlijk kan zijn. Vaak gaat dit samen met een ziek gevoel en koorts.