Hoe kan je ervoor zorgen dat we mentaal sterk genoeg zijn om te kunnen omgaan met stress?
We zijn van mening dat onderstaande tips met betrekking tot mentale hygiëne minstens even belangrijk zijn in deze toch wel zeer uitzonderlijke omstandigheden.
Zorg voor vaste routines. ...
Blijf verbonden met elkaar. ...
Zoek naar objectieve informatie, maar zoek niet te veel. ...
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven. Het duidt dus op jouw geestelijke toestand.
Neem ook lichte psychische klachten serieus. Zorg voor genoeg beweging, een goede nachtrust en contact met anderen. Schrijf op waar u over piekert. Een online training kan helpen tegen piekeren en stress.
Mentaal sterke mensen hebben geleerd verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en de resultaten van hun acties. Ze weten zo ook wel dat het leven lang niet altijd eerlijk is. Als ze in een lastige situatie terechtkomen, kijken ze naar hun eigen aandeel en zijn ze dankbaar voor de lessen die ze leren.
Hieronder een aantal voorbeelden, doe wat voor jou goed voelt. - Ga wandelen door de natuur, de natuur heelt je en brengt je terug bij jezelf. - Ga mediteren, kom terug bij wie jij bent en jouw eigen mening. - Neem voeding tot je die voor meer kracht staan, denk aan een groene smoothie, noten en eiwitten.
Er zijn flink wat theorieën rondom mentale weerbaarheid, die eigenlijk allemaal zeggen dat een hoger energieniveau en positieve emoties je mentaal weerbaarder maken. Daarbij spelen zogenaamde persoons- en werkgebonden hulpbronnen een belangrijke rol.
Veel mensen denken bij weerbaarheid allereerst aan fysieke kracht, maar het gaat veel meer om een mentale gesteldheid. Weerbaarheid is onder te verdelen in vier vlakken: motorische weerbaarheid, sociale weerbaarheid, emotionele weerbaarheid en mentale weerbaarheid.
Wat zijn de gevolgen van een slechte mentale gezondheid?
Bij mentale ongezondheid kan iemand last hebben van klachten zoals stress, angst of eenzaamheid. Het kunnen echter ook psychosomatische klachten zijn, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of buikpijn.
Je mentale fitheid hangt sterk samen met je lichamelijke fitheid. Dus blijf gezond eten en blijf vooral in beweging. Gelukkig hebben we weer voldoende bewegingsvrijheid. Maak daar gebruik van, liever: een gewoonte.
Heb je veel last van stress? Lees hoe je beter kunt omgaan met stress. Of kijk de film met adviezen.
Probeer meer te ontspannen. Je kunt ontspannen door oefeningen te doen. En door elke dag iets te doen wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld in de tuin werken of wandelen.
Het is een combinatie van cynisme, uitputting en inefficiëntie. Je bent emotioneel uitgeput, overweldigd en voelt je hulpeloos. Het wordt vaak omschreven als een psychologisch syndroom maar we weten dat burn-out ook lichamelijke consequenties heeft.
Mentale vermoeidheid is onder meer te herkennen aan lusteloosheid, stress of een verminderde concentratie. Iemand die mentaal vermoeid is, kan ook wat sneller geprikkeld zijn en een korter lontje hebben. Vaak is het iemand uit de omgeving die eerst opmerkt dat de persoon die vermoeid is zich anders gedraagt.
Onrust in jouw hoofd kan vele oorzaken hebben. Je denkt steeds aan een taak die nog af moet of bent met veel dingen tegelijk bezig of je maakt je zorgen over iets of iemand . Andere mogelijk oorzaken kunnen zijn: alles willen bereiken en niks willen missen (FOMO – fear of missing out)