Er is maar een kleine hoeveelheid mensen die vanaf jongs af aan uitblinkende sociale vaardigheden hebben. De meeste mensen hebben het toch echt geleerd. Sociale vaardigheden kun je snel leren door elke keer weer in nieuwe gesprekken te belanden. Zo ga je na een tijd patronen herkennen.
Door je sociale vaardigheden te verbeteren kun je beter leren omgaan met mensen, en kun je je leven ontzettend verrijken. Hieronder vind je 15 basis tips voor het verbeteren van je sociale vaardigheden. Probeer deze tips één voor één toe te passen in je leven zodat ze langzaam deel uit gaan maken van jouw karakter.
Sociaal zijn kan je leren. Meestal door goed naar anderen te kijken en ook door gewoon uitproberen. Ik geef je vijf tips om gemakkelijker contact te maken en een praatje te beginnen. Als je ergens binnenkomt kijk dan goed om je heen.
Ben je sociaal? Dan heb je oog voor jouw medemens, je bent begaan met de ander en medemenselijkheid is iets wat bij je past. Wie sociaal is begrijpt en voelt aan hoe mensen met elkaar zouden moeten omgaan. Een sociaal mens houdt rekening met anderen, heeft respect voor de medemens en kan zich inleven in anderen.
Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Je kunt roekeloos, agressief, prikkelbaar, impulsief en onverschillig overkomen. Rekening houden met (de gevoelens van) anderen is lastig en regels worden vaak niet nageleefd.
De sociale introvert
Hoewel introverten niet per se verlegen zijn, klopt het wel dat ze doorgaans de voorkeur geven aan kleine groepen of één persoon dan aan een groter gezelschap. Liever een betere band met weinig contacten dan oppervlakkige relaties met heel veel vrienden.
Introverte mensen zijn niet per definitie verlegen, het kost hen alleen meer energie om zich in een onbekend gezelschap te profileren. De energie is naar binnen gericht, het zijn meer de denkers dan de doeners. Dat maakt introverte mensen over het algemeen rustiger dan extraverte mensen.
sociaal (bn) : sociabel.
Iemand met een hoge sociale intelligentie heeft inzicht in de behoeften en interesses van anderen. Daarnaast richt sociale intelligentie zich ook op zelfinzicht en reflectie en de bewustwording van reactiepatronen. Sociale intelligentie biedt de mogelijkheid om effectief om te gaan met complexe sociale relaties.
Sociaal zwakkere personen worden makkelijk verleid tot onverstandige handelingen. Ze komen minder dan anderen op voor hun rechten en zijn makkelijker te overtuigen dan sociaal sterkere personen.
Zorg dat je gezien wordt.
Als je niet populair bent, komt dat omdat je je niet op je gemak voelt bij de dingen die populaire mensen vaak doen, zoals: Spontaan een praatje aanknopen, een mop vertellen, flirten, en in het algemeen, mensen boeien.
Het geheim om spontaner te worden, zit erin dat je dingen doet zonder erbij na te denken. Alleen als je in een gezelschap bent van mensen die jou niet zo kennen, dan doe je dat niet zomaar. Dan denk je na over wat zij ervan zouden vinden als je je ineens spontaan gaat gedragen.
De eerste stap om weer een leuker persoon te worden is dus interesse tonen in een ander. Probeer in een gesprek eens wat vragen te stellen en wanneer de ander iets van jou wil weten, ga dan niet te lang door in een antwoord. Gun die ander de ruimte en probeer het gesprek bij hem of haar te houden.
Sociaal bewustzijn betekent dat studenten zich in kunnen leven in een ander, verschillen tussen mensen kunnen herkennen en waarderen en anderen respecteren. Sommige studenten hebben deze vaardigheid al jong in huis omdat hier bijvoorbeeld thuis de nodige aandacht aan is besteed.
betrekking hebbend op de menselijke samenleving. geneigd om in groepen te leven. gevoel hebbend voor de nood van de medeleden van de samenleving.
Asociaal gedrag is een vorm van deviant gedrag waarbij geen rekening wordt gehouden met andere mensen of de omgeving. In Nederland wordt in het dagelijkse taalgebruik iemand die asociaal gedrag vertoont vaak een 'aso', 'hufter' of, sinds 2005, 'tokkie' genoemd; in Vlaanderen wordt de term 'marginaal' gebruikt.
Een kwestie van prikkels
Als je introvert bent, ben je gevoelig voor prikkels van buitenaf. Je raakt sneller overprikkeld. Om op te laden heb je het nodig om rust te nemen. Ben je extravert, dan heb je prikkels van buitenaf juist nodig om je goed te voelen.
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.