De arbowet stelt geen wettelijke norm in het aantal uur beeldschermwerk per dag. Wel staat in het memorie van toelichting het advies om werknemers maximaal 6 uur per dag beeldschermwerk te laten verrichten als ze geen afwisseling hebben met andersoortige werkzaamheden.
In de wetgeving wordt voorgeschreven dat dit beperkt moet worden tot maximaal 6 uur per werkdag. Daarbij geldt als extra voorwaarde dat er hooguit twee uur achtereen achter het beeldscherm gewerkt mag worden, onderbroken door "pauzes" van tenminste 10 minuten, die met andere bezigheden gevuld dienen te zijn.
Het beeldschermwerk moeten ze, verdeeld over de dag, regelmatig onderbreken. Idealiter staat een werknemer elk half uur even op, bijvoorbeeld voor een kop koffie, een toiletbezoek of een lunchwandeling. Er moet zeker elke twee uur een onderbreking van het beeldschermwerk zijn.
Uit onderzoek is gebleken dat het vanuit ergonomisch oogpunt niet verantwoord is om op een werkdag van 8 uur of langer gedurende meer dan 5 à 6 uur arbeid aan een beeldscherm te verrichten. Het is regel dat niet langer dan twee achtereenvolgende uren onafgebroken aan een beeldscherm werk mag worden verricht.
Een computerscherm geeft licht. Te lang naar een scherm kijken kan daarom hetzelfde voelen als in een lamp kijken: je ogen raken er vermoeid van. Ook wanneer de tekst op een beeldscherm lastig te lezen is (en je dus moeite moet doen om het te lezen) kunnen je ogen vermoeid raken.
Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn. Veel gezonder en het gaat overgewicht tegen op latere leeftijd. Geef je ze schermtijd, doe dit dan niet langer dan 30 minuten achter elkaar. Tip: houd de 20-20-2 regel aan, dan zit je op 20 minuten maximaal.
Schermen zijn al jaren niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven, maar zorgen ook nog steeds voor problemen en weerstand. Die problemen zijn er in verschillende vormen en maten. Wie lange tijd achter elkaar leest of achter een beeldscherm zit, kan bijvoorbeeld last krijgen van vermoeide ogen.
Beeldscherm en toetsenbord mogen bij gebruik van meer dan 2 uur per dag niet aan elkaar vast zitten. De laptop moet in die gevallen dus voorzien zijn van een los beeldscherm of van een los toetsenbord. De werkplek, dus zowel de stoel als de tafel, moet in hoogte verstelbaar zijn en voldoen aan de NEN-normen.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Voor degenen die op een computer werken, is het beperken van de schermtijd na het werk extra belangrijk. Probeer je te houden aan maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag. Dit is inclusief tv-kijken en gamen.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
Langdurig werken achter een beeldscherm kan gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Ook oogklachten komen vaak voor bij langdurig werken achter een beeldscherm.
Pauze nemen is verplicht. Na 5,5 uur werken heb je officieel recht op pauze. Deze 5,5 uur werken is eigenlijk het maximaal aantal uur dat je mag werken zonder pauze, omdat je anders je scherpte verliest. Wanneer je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze.
Je mag alleen een 2e keer een vergoeding aanvragen: als uit een oogmeting blijkt dat je een nieuwe beeldschermbril nodig hebt, of. als je beeldschermbril verloren, kapot of gestolen is en dat niet je eigen schuld is.
Door de curve nemen uw ogen de zijkanten van het scherm beter waar. U ervaart daardoor een panoramisch effect. Een conventioneel plat scherm creëert deze diepte niet. En omdat uw ogen zich niet iedere keer aan het scherm hoeven aanpassen, is werken met een curved scherm ook nog eens ergonomisch verantwoord.
Beeldschermen die aan de NEN-ISO 9241-302:2008 t/m NEN 9241-304:2008 en de NEN 9241-307:2008 voldoen, voldoen aan eisen voor de leesbaarheid van het scherm. Deze normen richten zich specifiek op de platte beeldschermen (flatscreen schermen), die vandaag de dag voornamelijk worden gebruikt.
Regels over pauzes
Bij werkdagen van meer dan 5,5 uur heeft de werknemer recht op twee pauzes van minimaal 15 minuten (of één pauze van 30 minuten). Duurt een dienst 10 uur of meer, dan moet je de werknemer drie pauzes van minimaal 15 minuten geven (of één pauze van 45 minuten).
Rusttijd na een nachtdienst
Na een (vroege of late) nachtdienst die 12 uur heeft geduurd, volgt een rust van minimaal 12 uur. Na een reeks van 3 of meer nachtdiensten mag een werknemer minimaal 46 uur niet werken.
Als standaardnorm wordt er in deze wet van uitgegaan dat een werknemer na 5,5 uur (!) recht heeft op een pauze van een half uur. Werkt men per dag langer dan 8 uur, dan moet die pauze minstens 45 minuten bedragen, waarvan 30 minuten aaneengesloten.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Op de meeste Android toestellen, waaronder die van Samsung, bekijk je de schermtijd via instellingen -> digitaal welzijn of 'digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Ook hier staan diverse inzichten in de schermtijd, zoals een dag- en weekoverzicht en het gebruik per app.
8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
Schermtijd bekijken op een Android telefoon
Open het instellingenmenu. Druk op 'Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Hier zie je een overzicht van hoeveel tijd je je telefoon gebruikt.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat werken met de computer slecht voor onze ogen is. Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bijkomen.