Zelf gemaakte of kant en klaar gekocht soepgroente kun je rauw nog 2 tot maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. De kookte soepgroenten kun je nog 2 dagen in de koelkast bewaren, maar we raden het af om er na 2 dagen nog soep mee te maken. In de vriezer kunnen soepgroenten nog 3 maanden bewaard worden.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Voor wokgroenten invriezen geldt hetzelfde advies als voor roerbakgroenten invriezen: het kan absoluut, maar wokgroenten kunnen snel slap en zompig worden wanneer deze ontdooid worden.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Niet alle soepen zijn goed te bewaren in de vriezer. Zo zijn die op zuivelbasis, na het invriezen minder lekker. Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn.
Groentesoep kun je drie maanden bewaren in de vriezer. In de koelkast kan de soep nog 2 tot 3 dagen bewaard worden, mits natuurlijk afgedekt. Na deze periode bestaat er kans dat de groentesoep zuur wordt.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Zoals we al schreven worden de groenten vaak ruim voordat je het koopt gesneden. Dat betekent ook dat je de groente dan wel meteen moet invriezen. Na een dag invriezen, of nog laten, raden we af. De groente heeft dan zoveel vitaminen en dergelijk verloren dat het invriezen eigenlijk geen zin meer heeft.
Hutspot kun je ongeveer twee maanden in bevroren toestand bewaren in de vriezer. In de koelkast kun je hutspot afgedekt nog twee tot drie dagen bewaren.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Vrijwel alle soorten groente kun je invriezen. De groenten blancheren voor het invriezen is een manier om de kwaliteit te behouden, maar blancheren is niet noodzakelijk. Groenten invriezen zorgt ervoor dat de producten langer vers en bruikbaar blijven.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
Rauwe en gekookte eieren: eigeel zet zich uit in de diepvries, waardoor het ei kan ontploffen. Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen.
De meeste zelf ingevroren gesneden groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de diepvries. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette kun je zelfs 12 maanden bewaren.
Spruitjes invriezen
Om spruitjes in de diepvries te bewaren moet je ze eerst even blancheren vooraleer ze in te vriezen (-18°C). In een goed afgesloten bakje of plastic zak blijven ze zeker een jaar goed. Vries ze niet allemaal samen in, maar verdeel de spruiten per portie.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Snipper de ui en stop hem in een diepvrieszakje. Probeer zoveel mogelijk lucht eruit te persen voordat je het zakje dichtdoet. Probeer de ui goed te verdelen in de zak, zodat je een enkele laag uit hebt. Vries het zakje zo in en eet de ui binnen zes maanden op.
Zo heb je bijvoorbeeld wortelstamppot, andijvie, zuurkool, boerenkool, prei en spinazie. Een groot deel van deze stamppotten kunnen prima ingevroren worden. Aardappels kunnen doorgaans niet zo goed tegen invriezen, tenzij je ze pureert; wat het geval is bij stamppot.
Denk aan andijvie, asperges, bloemkool, boerenkool, knotselderij, koolsoorten, koolrabi, prei, snijbonen, sperziebonen, spinazie, zomerworteltjes/peentjes en meer! Zorg dat de groenten vers zijn voordat je het invriest.
Groente invriezen: de basis
Was en droog alles grondig. Haal aangetaste plekjes weg en snijd alles in even grote stukken. Dit om te zorgen dat het sneller bevriest en ontdooit, en omdat je zo makkelijk porties kunt maken. Gebruik vriezerbestendige bakjes of vacuümzakjes.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Vrijwel iedere soort soep kun je invriezen, maar bij sommige soorten kun je bepaalde ingrediënten het beste vers toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan de meeste groenten en vermicelli.
Grote kans dat jouw soep meer op een dikke puree lijkt als je het uit de vriezer hebt ontdooid. Logisch, want de vaste bestanddelen nemen vaak het vocht op. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door een kop hete bouillon door de soep te roeren, samen met een kneepje citroensap. Dat doet vrijwel iedere soep goed!
Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten. En er is een gouden regel: ruiken!