Als je 18 jaar of ouder bent gelden de volgende regels: – Je werkt per dienst maximaal twaalf uur.
Regels voor stageduur 18 jaar en ouder:
Per week loop je maximaal 60 uur stage (per 4 weken mag je een maximaal gemiddelde van 55 uur per week hebben).Per dag mag je maximaal 12 uur stage lopen.
Voor de veiligheid op de werkplek en om de gezondheid van uw werknemers te beschermen, gelden wettelijke regels voor werktijden. In de Arbeidstijdenwet staat hoelang en hoeveel uw werknemer (van 18 jaar of ouder) maximaal mag werken, dat is: maximaal 12 uur per dienst. maximaal 60 uur per week.
Als je 14 of 15 jaar bent mag je onder voorwaarden stage lopen. Je mag dan maximaal 7 uur per dag werken. En in totaal 35 uur per week. De tijd dat je naar school gaat, telt mee als arbeidstijd.
Als 16- of 17-jarige mogen je diensten tijdens stage niet langer zijn dan negen uur. Per week ligt het maximum op 45 uur. Over vier weken gezien moet je gemiddeld op 40 uur per week uitkomen (160 uur in totaal).
Een afstudeerstage is meestal een maand of 5/ 6. Als je veel weken achter elkaar stage loopt zonder vakanties, geldt er de regel dat je gemiddeld minder uren mag werken. Bij 4 weken werken is dit gemiddeld 55 uur. Bij 12 weken is de regel 48 uur.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Als u stage loopt, heeft u geen recht op het wettelijk minimumloon. Bij een stage ligt de nadruk op het leren. Doet u gewoon werk, dan is er geen sprake van een stage.
– Je werkt per week maximaal zestig uur. Je mag niet iedere week 60 uur werken. Over een periode van 4 weken mag je gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar je mag nooit meer dan 60 uur per week werken.
Bij een stage van minder dan 40 uur per week, wordt de stagevergoeding berekend naar evenredigheid van het aantal afgesproken uren. Je loopt op 4 dagen, 5 uur per dag stage. De berekening is als volgt: 4 x 5 = 20 uur.20 uur/40 uur x maandbedrag = stagevergoeding.
Je mag niet langer dan 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Tussen twee diensten in moet je minimaal 11 uur rust hebben, en je mag niet meer dan vijf dagen achter elkaar werken zonder een rustdag te hebben.
Pauze nemen is verplicht. Na 5,5 uur werken heb je officieel recht op pauze. Deze 5,5 uur werken is eigenlijk het maximaal aantal uur dat je mag werken zonder pauze, omdat je anders je scherpte verliest. Wanneer je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze.
De gemiddele hbo en wo stagevergoeding in Nederland 2021
In 2021 ligt de gemiddelde stagevergoeding voor hbo studenten in Nederland rond de €395,- per maand. Voor universitaire studenten is dit bedrag iets hoger, deze krijgen gemiddeld rond de €406,- per maand.
Tijdens je stage of afstudeeropdracht heb je meestal maar een beperkt aantal vrije dagen omdat je er maar een korte tijd zit. De meeste bedrijven hanteren één of twee vrije dagen per maand. Dit verschilt per bedrijf. Het kan zijn dat je er meer krijgt, omdat dat is vastgelegd in de CAO van het bedrijf.
Ja, je moet stage lopen tijdens je mbo-opleiding. In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is het opdoen van praktijkervaring een belangrijk onderdeel van de opleiding. Er zijn twee mogelijkheden om praktijkervaring op te doen.
Leerlingen in een leerwerktraject moeten minimaal 640 uur en maximaal 1280 uur stage lopen in een erkend leerbedrijf.
Je mbo-studie heeft 1600 uur voor elk studiejaar. Daarbinnen heb je recht op gemiddeld minimaal 1000 uur onderwijs begeleide onderwijstijd (bot) en beroepspraktijksvorming (bpv). De andere 600 uren besteed je bijvoorbeeld aan huiswerk en zelfstudie.
Voor stagiairs geldt de Arbowet en de Arbeidstijdenwet onverkort, waarbij het bedrijf waar de stage wordt gelopen als werkgever geldt. Voor het bedrijf is een stagiair geen werknemer. Hij krijgt geen loon, maar mogelijk wel een onkostenvergoeding en een stageovereenkomst in plaats van een arbeidsovereenkomst.
Vakantiedagen behoren in principe niet tot je rechten als stagiair. Houd er ook rekening mee dat schoolvakanties en zelfs feestdagen niet automatisch betekenen dat je vrij bent. Bij de overheid heb je bij een stage van een maand of langer wel recht op verlof, namelijk 160 uur per jaar bij een 40-urige werkweek.
Voor een stage op zondag is toestemming van de ouders nodig en bovendien mag de leerling dan niet op de zaterdag ervoor werken.
Een werkdag duurt maximaal 9 uur.
Als je 16 of 17 bent en meer dan 4,5 uur werkt, heb je recht op een half uur pauze. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.