Er zitten 32 kilocalorieën in 1 stuk (25 gram) kippenlever. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kippenlever'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Bereidingstips: Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht.
Er zit 1,4 gram vet in 1 stuk (25 gram) kippenlever, waarvan 0,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het uitgebreide “Gebalanceerde Nutriënten Model” maakt duidelijk, dat 5 gram runderlever of 15 gram kippenlever de maximale hoeveelheid per dag mag zijn (voor een volwassen man van 75 kg), als je ook rekening houdt met vitamine A in andere levensmiddelen.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
Slik je bijvoorbeeld 6 Liver capsules per dag, dan 'eet' je ongeveer 100 gram lever per week (de hoeveelheid die de Weston Price Foundation aanraadt). Daarmee ondersteun je niet alleen je voedingsstoffenvoorraad, maar ook je eigen lever.
Kippenhart is een geschikte binnenkomer voor iemand die eens orgaanvlees wil proberen. In onder andere Brazilië worden ze bij het barbecueën standaard geserveerd. Bovendien is kippenhart, net zoals ander orgaanvlees, reuze gezond. Mineralen en vitamines tref je in deze stukken in hoge hoeveelheden aan.
Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Lever bevat bijvoorbeeld veel ijzer en vitamine A, lever en nieren bevatten veel vitamine B (zoals vitamines B2 en B12) en D. Omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke). Besluit: orgaanvlees is niet beter of slechter dan ander vlees.
Je kunt rekenen op 150 tot 250 gram lever per persoon.
Kalfslever is volgens kenners de lekkerste lever. De lever is lichtbruin van kleur, vrij zacht van structuur en een echte delicatesse. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog. Kalfslever kan, naar smaak, rosé gegeten worden.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
Breng de kippenlevers in ruim water aan de kook en laat ze 1 minuut koken. Doe de levers in een vergiet, spoel ze af onder ruim koud water en laat deze uitlekken. Verwarm boter in een koekenpan en bak hierin de levers rondom bruin. Bestrooi deze met weinig zout, peper en kerriepoeder.
Rauwe lever kun je ingevroren ongeveer negen maanden in de vriezer bewaren. Gekookte of gebakken lever kun je ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun het vlees, rauw of verwerkt, nog twee dagen bewaren.
De langste kippenharten zijn gestoomd. Als je ze in grote hoeveelheden (ongeveer 1 kg) in een dubbele boiler doet, duurt het 1, 5 uur om ze klaar te maken. Als je een paar van slechts 300-500 g harten kookt, dan is 60 minuten voldoende.
De meeste organen zijn bijzonder rijk aan vitamines zoals vitamine B12, foliumzuur en de vetoplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Ze bevatten ook erg veel mineralen zoals ijzer, magnesium, selenium en zink. Net als gewoon vlees zijn ze een uitstekende bron van kwalitatieve eiwitten.
Kippenlevertjes zijn een heerlijke snack voor uw hond en kunt u rauw of bevroren geven aan uw hond. Lever is een vitaminerijk eiwit dat veilig is voor uw hond om te eten. Het bevat vitamine A, B-vitamines, ijzer, koper, zink, essentiële vetzuren en meer.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
Kippenlever is één van de organen van de kip. Smaak: Kippenlever heeft een specifieke smaak wat wordt veroorzaakt door het ijzergehalte. Weetje of tip: De kippenlevertjes kruiden met zout en peper en bakken met uitjes en spekjes. Met bruin brood erbij zorgt dit voor een lekkere smaakbeleving.
De smaak van de lever is iets pittiger dan die van met melk gevoede dieren. Let er bij aankoop op dat de slager de kanalen die door de lever lopen heeft verwijderd, omdat deze niet eetbaar zijn. Kalfslever koopt u vrijwel altijd in plakken. Deze worden meestal heel zachtjes gebakken.
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. Volgens zorgprofessionals is niet met zekerheid te zeggen dat deze gezondheidsklachten ook in Nederland ontstaan door een gebrek aan vitamine A.
Hoeveelheid eiwit in runderlever:
21,1 gram. in 1 stukje (75 gram)