Het woord heer hoort, zoals gezegd, nooit alleen te staan. In bijvoorbeeld een adressering schrijf je de heer (of afgekort: dhr.), en in een aanhef Geachte heer of Beste heer. Daar komt de achternaam achter, als je die weet: 'Geachte heer Van Wingerden'. Meestal gaat het goed en word ik aangeschreven als 'De heer'.
Namen in de aanhef
Bij geachte past de achternaam het best: Geachte heer Winkel, Geachte mevrouw Amrani. Bij een informele aanhef past een voornaam beter: Beste Tim, Dag Soumaya. Sommigen combineren voor- en achternaam: Geachte Tim Winkel, Beste Soumaya Amrani.
Gebruik Geachte (formeel) of Beste (informeel). Schrijf mevrouw en heer met een kleine letter.Zet na de aanhef een komma, en begin de eerste zin met een hoofdletter.
als aanhef in een brief of e-mail. Voor de aanhef van een brief of e-mail gebruik je meestal de afkorting “dhr.” (voor “de heer”) of de uitgeschreven vorm. Het is verstandig om deze aanhef alleen te gebruiken als je zeker weet dat iemand zich als man identificeert.
In Nederland is mevrouw Van der Ven-van Dijk de gangbare schrijfwijze. In België wordt de persoonsnaam altijd geschreven zoals op de identiteitskaart is aangegeven; van wordt er meestal met een hoofdletter geschreven. De gewone schrijfwijze in België is dus mevrouw Van der Ven-Van Dijk.
In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.
Weet je of de geadresseerde in de sollicitatiebrief een man of een vrouw is, dan gebruik je 'Geachte heer (achternaam)' of 'Geachte mevrouw (achternaam)'.
Achternamen met voorzetsels en lidwoorden
In Nederland (maar niet in België) schrijf je een voorzetsel of lidwoord met een kleine letter als er een intiiaal, familienaam of voornaam voor staat. Het is dus 'Marie de Vries', terwijl je in 'mevrouw De Vries' het lidwoord 'de' met een hoofdletter hoort te schrijven.
De traditionele titels staan voor de naam (na eventuele aanspreekvormen als mevrouw, de heer of professor) in de volgorde dr., mr., ir., drs., ing., bc. Ze worden van elkaar gescheiden door een spatie. Bij het behalen van de doctorstitel vervalt een eventuele doctorandustitel.
Schrijf dan het tussenvoegsel altijd met een kleine letter. Staan er geen voornamen- of letters voor de achternaam, maar een andere benaming? Voorbeelden: meneer, mevrouw, de heer, drs., professor, dominee, etc. Schrijf dan het tussenvoegsel met een hoofdletter: de heer De Groot.
Antwoord. Een brief of e-mail aan een vrouw kan beginnen met Beste mevrouw + achternaam, Dag mevrouw + achternaam of Geachte mevrouw + achternaam. Een aanhef met geachte is formeel en vooral geschikt voor officiële contexten.
Een zakelijke brief begin je over het algemeen met 'Geachte heer ...' of 'Geachte mevrouw ...' Zeker als je voor het eerst met elkaar correspondeert, en het een formele relatie betreft, heeft dit de voorkeur.
Meneer is een spreektaalvorm, en die past niet goed bij het formele geachte. In de aanhef 'Geachte mijnheer Jansen' passen geachte en mijnheer beter bij elkaar, maar ook deze aanhef is niet erg gebruikelijk. Wie een informelere aanhef wil gebruiken, kan kiezen voor 'Beste mijnheer Jansen' of 'Beste meneer Jansen'.
De e-mail zelf begint met een aanhef, een begroeting van de lezer. Als begroeting is zowel geachte, beste als dag mogelijk. Geachte is bruikbaar in officiële en formele contexten; het roept een bepaalde afstand op. Beste en Dag zijn bruikbaar in allerlei (zakelijke) contexten, zoals in mails aan klanten.
Geachte heer, geachte mevrouw. Geachte abonnee.
Voor een zakelijke brief gebruik je een passende aanspreking, zoals 'Geachte heer/mevrouw'. Je begint de eerste alinea met een hoofdletter en je begint nooit met 'ik'.
prof. Geen academische graad, maar een aanduiding dat iemand het universitaire ambt hoogleraar (aanspreekvorm: professor) uitoefent. dr.Een eredoctoraat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, op maatschappelijk gebied of in de politiek.
Gewoonlijk staan afkortingen van titels en graden en functieaanduidingen in een vaste volgorde. Bij de traditionele titels is de volgorde: prof., dr., mr., ir., drs., ing.
Master of Science (afkorting: MSc, M.Sc., MS of M.S.; Latijn: Magister Scientiae; vertaling: Meester in de exacte wetenschappen) is een graad in het hoger onderwijs. Bij het voeren van de graad wordt deze achter de naam geplaatst, bijvoorbeeld "N.R. Mulder MSc".
De correcte vervoegingen zijn u vindt en vindt u.
U vindt de weg wel.
Wanneer gebruik je een hoofdletter? Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
Varianten. Varianten zijn onder meer Van den Bergh, Vandenbergh, Van de Berg, van de Berg, Van de berg, van den Berg, Van den Berg, Van den berg, van der Berg, Van der Berg. Alles tezamen zijn er 58.562 mensen die deze naam of een van deze varianten droegen in Nederland (2007) en 936 in België (1998).
Ken je de ontvanger helemaal niet of is er sprake van een formele situatie, dan gebruik je bij voorkeur 'Geachte'. Ken je de ontvanger of gaat het om een informele situatie, dan gebruik je 'Beste'. Ken je iemand heel goed, dan mag je ook 'Hallo', 'Hi', 'Hoi', 'Dag' of 'Goede…' gebruiken.
Het blijven toch twee mensen die je afzonderlijk aanspreekt. Je kunt ook 'Geachte heren' of 'Geachte dames' schrijven. Omdat het twee verschillende personen zijn schrijf je: 'Geachte heer Smit en heer Smit' of 'Geachte heren Smit en Smit'. Hetzelfde geldt voor twee dames.
Juist is: Beste mevrouw Van der Knaap, in dit geval met drie hoofdletters. Voor bijvoorbeeld Geachte mevrouw Van der Knaap geldt hetzelfde.