Reken een afstand van exact 28 centimeter vanaf de bovenkant van de bar tot de bovenkant van de zitting. Dus de ideale zithoogte is 28cm lager dan de bovenzijde van het barblad. Indien je barblad niet dikker is dan 10cm blijft er voldoende beenruimte over.
De truc is dat je rekening houdt met een ruimte van 60 cm voor iedere kruk die je aan de bar plaatst. Dat is de ruimte die men nodig heeft om comfortabel te zitten. Om dit te berekenen deel je dus simpelwel de lengte van de bar door 60 cm, ét voila! Nu weet je hoeveel krukken je maximaal kunt neerzetten!
Om comfortabel te zitten op een barkruk mag het verschil tussen de bovenkant van het barblad en de bovenkant van de zitting maximaal 30 cm zijn, de meeste optimale afstand is 27 - 28 cm.
Stoelen nemen immers ook vrij veel ruimte in beslag: niet alleen de stoel zelf, maar ook de beenruimte van zo'n 30 centimeter waar rekening mee moet worden gehouden. Als je kinderen hebt en ook lage stoelen wilt, is het overigens mogelijk om het eiland bijvoorbeeld de verdelen in een hoog en lager deel.
De normale diepte van een bar – met ondersteuning – is 90 centimeter.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Je moet alleen de hoogte van je bar- of countertafel weten. Daar trek je 27-30 centimeter vanaf en dan heb je de juiste hoogte van jouw barkruk. Tussen de bovenkant van de bartafel/countertafel en de bovenkant van de zitting moet namelijk ongeveer 30 centimeter zitten.
Houd rekening met voldoende beenruimte onder de bar. Daarvoor geldt zo'n 25 à 30 centimeter tussen de zitting van de barkruk en de onderkant van de bar. Zo'n zelfde afstand, 25 à 30 centimeter dus, is nodig om je benen een beetje behoorlijk onder het barblad kwijt te kunnen.
Wanner u de keuken in een gangvorm maakt moet de loopruimte minimaal 120 cm zijn om voldoende loop en werkruimte over te houden. Veel mensen rekenen hier te weinig ruimte voor bij het ontwerpen van de keuken. Laat altijd wat ruimte over tussen de muur en het eerste keukenkastje.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
Hoe weet ik hoeveel barkrukken ik kan plaatsen? Je kunt het best rekening houden met een ruimte van 60 centimeter voor iedere kruk die je aan een bar, kookeiland of hoge (eet)tafel plaatst. Dit is de ruimte die je kunt aanhouden en die je nodig hebt om op een comfortabele manier plaats te nemen en te zitten.
Om lekker aan je bartafel te kunnen zitten is het handig om een redelijk diep blad te hebben. Zeker wanneer je de bartafel met de lange zijde tegen een dichte wand of muur plaatst. Je wil namelijk wel je knieën onder de tafel kwijt kunnen. Ideaal is een diepte van 75 cm.
Barkrukken zijn er in verschillende hoogtes en sommige zijn zelfs in hoogte verstelbaar. Om de ideale zithoogte te bepalen voor jouw barkruk, is het belangrijk om te weten wat de hoogte is van jouw keukenblad of bar. De ideale zithoogte voor een barkruk is 30 centimeter lager dan de bovenzijde van het blad.
Een bar buffet waar vooral uitgifte plaats vindt, dus waar niet aan gezeten wordt heeft meestal een hoogte tussen de 95 en 100 cm. Een bar waar achter gewerkt wordt en voor aan gezeten wordt heeft een werkhoogte van 95 cm en een uitgifteblad met een hoogte van 115 cm.
Voor de toog zitten de gasten op barkrukken. De toog heeft meestal een hoogte van circa 1,10 meter, zodat een volwassene er met zijn elleboog gemakkelijk kan op steunen. Wie zo vaak of lang aan de toog staat, wordt wel een tooghanger genoemd, een eufemisme voor een dronkenlap.
De gebruikelijke hoogte van een bartafel ligt tussen de 110 en 115 centimeter. De meeste bartafels in ons assortiment zijn dan ook 110cm hoog. Dit is een zeer gangbare maat en er kunnen gemakkelijk leuke barstoelen onder. Kies bijvoorbeeld voor verschillende velvet barstoelen.
Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over. Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.
Als niemand hoeft te passeren, is een doorloop van 60 cm genoeg, maar aan de kant waar iemand staat te werken, wil je zeker 120 cm aan bewegingsruimte hebben.
Ideaal aantal barkrukken in de keuken
Je rekent best 60 cm ruimte voor iedere barkruk. Dit is een afstand waar iedereen comfortabel kan zitten naast elkaar. Als je weet hoe lang het werkblad van je keuken is, kan je bepalen hoeveel barkrukken je kan plaatsen. In de meeste keukens met kookeiland passen 2 à 3 barkrukken.
8 cm op een diepte van 50 cm. Op grondniveau moet er een vrije ruimte zijn van 80 cm diep en 12 cm hoog. Zo hebben voeten en knieën steeds voldoend vrije ruimte. In de breedte geldt een open ruimte van 85 cm bij een niet-verstelbare tafel.
Ideaal is een ruimte van ongeveer 15 cm tussen de armleuning en de onderkant van de tafel. Houdt ook rekening met de zithoogte van de stoel en of er nog voldoende beenruimte is tussen de onderkant van het tafelblad en het zitvlak van je eetkamerstoel. De zithoogte van een eetkamerstoel ligt meestal rond de 45 cm.
Voordat je je deuren mag openen moet je een aantal vergunningen hebben. Je moet als horecaondernemen voldoen aan de milieuvoorschriften die horen bij geluid, energie en afvalstoffen. En moet je voor jouw pand een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken aanvragen.
Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen of middelen met alcohol die de kleur en het materiaal kunnen aantasten. Praktische tip; houd rekening met de kleur van je barkruk, wit is besmettelijker dan zwart, en zeker als de zitting in contact komt met spijkergoed is deze niet meer schoon te krijgen.
Wat is de goede zithoogte van stoelen? De gemiddelde zithoogte voor een stoel is 43 tot 46 centimeter. De ideale breedte varieert van 46 tot 59 centimeter. Een stoel met armleuningen is bijvoorbeeld vaak breder dan een stoel zonder armleuningen.