De deelvragen zijn minder complex dan de hoofdvraag. Je combineert niet twee typen onderzoeksvragen met elkaar. Je stelt alleen deelvragen op die je per se nodig hebt om je hoofdvraag te beantwoorden. Je stelt altijd wel één of twee beschrijvende of vergelijkende deelvragen op.
Goede deelvragen zijn op een logische wijze afgeleid van de probleemstelling of onderzoeksvraag. De beste tip die ik kan geven voor het formuleren van een goede set deelvragen? Vraag je af welke vragen je moet beantwoorden om stapsgewijs antwoord te krijgen op de probleemstelling.
De hoofdvraag
Bij een onderzoek is het daarom verstandig om één centrale vraag te stellen. Je onderzoek moet een antwoord geven op deze vraag. Probeer bij deze centrale vraag een aantal deelvragen te formuleren. Deelvragen zijn hulpvragen om de belangrijkste vraag, de hoofdvraag, te kunnen beantwoorden.
Deelvragen zijn de subvragen van je hoofdvraag. Vaak kun je de officiële onderzoeksvraag van je scriptie of onderzoek niet in één keer beantwoorden. Daarom gebruik je deelvragen die zich op een kleiner deel van je onderzoeksvraag focussen. De antwoorden op al je deelvragen leiden tot de beantwoording van je hoofdvraag.
Goede deelvragen voldoen aan de volgende eisen: Deelvragen moeten de hoofdvraag ondersteunen. Deelvragen moeten in een logische volgorde staan. Elke deelvraag helpt je dus verder op weg om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden. Het aantal deelvragen mag niet te groot zijn.
Hoofd- en deelvragen
De hoofdvraag is de belangrijkste onderzoeksvraag van je scriptie. De hoofdvraag bestaat dan ook vaak uit meerdere typen vragen. De deelvragen zijn kortere vragen die vaak uit één type onderzoeksvraag bestaat. Zorg ervoor dat je deelvragen helpen je hoofdvraag te beantwoorden.
De deelvragen zijn minder complex dan de hoofdvraag. Je combineert niet twee typen onderzoeksvragen met elkaar. Je stelt alleen deelvragen op die je per se nodig hebt om je hoofdvraag te beantwoorden. Je stelt altijd wel één of twee beschrijvende of vergelijkende deelvragen op.
Formuleer een open vraag
Begin hoofdvragen bijvoorbeeld met de volgende woorden: 'in hoeverre', 'welke' of 'wat'. Hiermee kun je gemakkelijk een open vraag formuleren en een breder onderzoek doen. Voorkom echter het gebruik van 'waarom' in je hoofdvraag. Dit maakt je onderzoek te breed en niet specifiek genoeg.
Analyserende vraag: het antwoord op een analyserende vraag laat zien welke processen aan een gebeurtenis of ontwikkeling ten grondslag liggen en wat de gevolgen van een bepaalde maatregel of gebeurtenis zijn. Bijvoorbeeld: hoe komt hetdat geheugencapaciteit nog steeds exponentieel groeit?
Een goede onderzoeksvraag bevat dus altijd 3 of 4 aspecten om hem goed af te bakenen: Wat? Wanneer? Waar? Wie?
Een goede hoofdvraag of centrale vraag bestaat vaak uit een combinatie van bijvoorbeeld een beschrijvend deel gevolgd door een verklarend deel. Je zult eerst onderzoeken wat er gebeurt, voordat je naar de oorzaak kunt kijken.
De eerste stap om tot een juiste onderzoeksvraag te komen is het beantwoorden van de vraag 'waarom ga je onderzoeken, evalueren of monitoren? ' Het beantwoorden van deze vraag geeft je een beeld van het soort onderzoeksvraag dat je gaat stellen, welke informatie je nodig hebt en welke antwoorden je nodig hebt.
Het handigst is om dit per deelvraag of -hypothese te doen die je al in je inleiding hebt geformuleerd. De deelvragen en -hypothesen ondersteunen samen je onderzoeksvraag.
Een goede probleemstelling is bondig, concreet en: Plaatst het probleem binnen de juiste context. Beschrijft precies waar het onderzoek over gaat (bakent af) Toont de relevantie van het probleem aan.
Het begint met de onderzoeksvraag
In feite vraag je jezelf af wat je graag te weten wilt komen binnen het onderzoeksveld van je onderwerp. Je gaat een probleemstelling en onderzoeksvraag formuleren. Daarnaast bepaal je welk soort onderzoek je gaat uitvoeren. Deze stap noemen we het ontwikkelen van de onderzoeksopzet.
Er is geen vast aantal deelvragen dat je moet opstellen. Wel is het zo dat hoe complexer je onderwerp is, hoe meer deelvragen je nodig zult hebben. Probeer je te beperken tot 4 à 5 deelvragen. Als je er (veel) meer nodig hebt, moet je wellicht je hoofdvraag vereenvoudigen of beter afbakenen.
De hoofdvraag bestaat uit één vraag
Je vraag kan wel uit meerdere delen bestaan, maar dan moeten deze delen met elkaar te maken hebben. Bijvoorbeeld: “Welke problemen ervaren studenten met het schrijven van hun scriptie en hoe kunnen deze problemen worden opgelost?”
Een groot vak heeft in de bovenbouw op de havo een omvang van minimaal 320 uur en op het vwo minimaal 400 uur. Het profielwerkstuk heeft zowel in vwo als havo een omvang van 80 studielasturen die bovenop die van de afzonderlijke vakken komt.
Richtlijn voor de omvang van het profielwerkstuk is ongeveer 8.000 woorden (ongeveer 20 pagina's tekst) en maximaal ongeveer 12.000 woorden.
Een goede hypothese vloeit voort uit de deelvragen van je onderzoek, wordt geformuleerd in de vorm van een specifieke stelling, en zijn falsifieerbaar. Zie hier een voorbeeld van een hypothese of van alternatieve hypothese. Lees hier hoe we je begeleiden met het opstellen van de hypothesen in je scriptie.
Een goede onderzoeksvraag begint vaak met de woorden 'in hoeverre', 'wat', 'hoe', 'waarom' en 'wanneer'. Hierdoor maak je het onderwerp vaak al specifieker. Aan de andere kant moet de onderzoeksvraag ook niet te smal zijn.