In een groot zwembad met ruim 800.000 liter water blijkt zo'n 75 liter plas te zitten. Dat is een liter per 11.000 liter zwemwater. De hoeveelheid plas hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid mensen. Des te meer mensen, des te meer plas in het zwembad.
In een zwembad met ruim 800.000 liter water blijkt zo'n 75 liter urine aanwezig te zijn; dat is ongeveer één liter plas op 11.000 liter zwemwater. Bij een zwembad van ongeveer de helft kleiner, zat ongeveer 30 liter urine in het water.
Maar urineren in een zwembad is niet zo onschuldig. Wanneer plas en chloor zich mengen, is er namelijk minder chloor beschikbaar om ziektekiemen te doden. Bovendien creëert de mix van urine en chloor chemicaliën die je ogen en luchtwegen irriteren.
Door de druk van het water wordt je bloed naar het centrale gedeelte van je lichaam geduwd.Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
Het kan wel zorgen voor irritatie. Dat komt door de combinatie van chloor en urine. Het chloor hecht zich aan het urinezuur dat in plas zit.Hierdoor ontstaan zogenaamde chlooramines, die rode ogen, huidirritatie en hoesten kunnen veroorzaken.
Oorzaken urineverlies
En dat dit tijdens 'de daad' gebeurt is niet zo vreemd. De buitenste laag van je vagina zit vlak bij je plasbuis. Als een hoest of lacht al (licht) urineverlies kan veroorzaken, dan zal druk (van de penis en het gewicht van je partner) op de plasbuis ook voor aandrang of urineverlies zorgen.
Het enige waar het uit is opgebouwd is water, zout, ammoniak en andere reststoffen. Volgens wetenschappers zit daar niets in waar je lichaam wat aan heeft. Artsen waarschuwen zelfs voor het drinken van urine: doe je dat te vaak, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je nieren.
Ook vantevoren een scheut zeewater in je wetsuit scheppen helpt om je plas te verdunnen voordat het in je wetsuit trekt en nare geurtjes creëert. In ieder geval goed doorspoelen dus als je moet plassen, voor en na het plassen!
Wanneer jij veelvuldig in de zee zwemt en je niet grondig afspoelt, loop je het risico op huidinfecties, irritaties en zelfs ziektes. Daarom is het noodzakelijk om na ieder stranddagje – en zeker wanneer je dus in de zee hebt gezwommen – even grondig te douchen.
Plassen in zee of gewoon naar de wc? De conclusie van de American Chemical Society: iedereen doet het (maar komt er niet voor uit) maar schadelijk voor de zee is het niet. Sterker: het is eigenlijk wel goed voor de oceanen. Onze urine bestaat voor 95 % uit water en twee gram natrium en chloride.
Je kunt je zwembad plakken als er water in zit. Bij gaatjes of scheuren tot ongeveer 2 cm is dit geen probleem.
Een frisse duik nemen in een zwembad dat zó schoon is, dat je het water kan drinken. Waarna afspoelen onder de douche niet meer nodig is, omdat er geen chloor in het zwembadwater zit. Elke dag zwemmen zonder dat uw haar droog en stug wordt.
Urine bestaat voor 95% uit water.De overige vijf procent bevat o.a. chemicaliën die ook in zeewater te vinden zijn. Deze stofjes maken zeewater zout.
In een blaas kan gemiddeld 400 ml. Met een gezonde blaas doen mensen meestal een plas van 300-500 ml per keer. "Kom jij erachter dat je steeds maar 50-100 ml plast, dan kun je overwegen je blaas te trainen of - als dat niet helpt - onderzoek te laten doen", zegt van Rey.
Het is een beetje onhygiënisch, maar niet gevaarlijk. Milieutechnisch is het een goed idee aangezien je hiermee waterverspilling tegengaat (tenzij je nooit doortrekt). Mocht je plasproblemen hebben, dan kan je onder de douche je oefeningen doen.
In de nieren wordt urine geproduceerd. De hoeveelheid urine per 24 uur hangt af van de hoeveelheid vochtopname en is ongeveer anderhalf tot twee liter.
“Zo'n losse short kan blijven haperen in de zwembadattracties.En ook op het vlak van hygiëne zijn er toch wat problemen. We merkten dat veel mensen een hele dag met zo'n short in ons pretpark rondliepen en dan de laatste uren van de dag met diezelfde broek het zwembad indoken. Dat willen we vermijden.”
Zo vormen je buikspieren de verbinding tussen je bewegende armen en bewegende benen, en moeten je lichaam stabiel in het water houden. Een flinke workout. Zwemmen is dan ook erg goed voor je buik. En mooi mee genomen: aangezien je kracht vooral uit je benen komt, train je ook je billen door te zwemmen.
Zwemmen verhoogt je hartslag zonder het lichaam te belasten, verstevigt de spieren, bouwt kracht op en verbetert je uithoudingsvermogen. Om variatie in je zwemtraining te brengen, kan je verschillende slagen afwisselen, bijvoorbeeld schoolslag, rugslag, zijslag, vlinderslag of vrije slag.
De oorzaak van bedplassen bij volwassenen
De wetenschappelijke term voor in bed plassen is 'enuresis nocturna'. Deze term wordt gehanteerd voor zowel kinderen ouder dan 5 jaar als volwassenen. De reden dat u als volwassene plast in uw bed of broek, kan verschillende oorzaken hebben.
Chloor is niet goed voor je wetsuit als dat uren/dagen achter elkaar in je wetsuit blijft zitten. Dus spoel het zo snel mogelijk goed uit met schoon water. En bij gebruik in het buitenwater is uitspoelen sowieso ook verstandig i.v.m. het verwijderen van bacteriën en vuil.
"Het smaakt soms wat zout, soms zoals champagne.Soms zelfs een beetje als limonade," vertelt ze.
Bruine urine
Als de urine bierbruin is, dan kan dat duiden op hepatitis of geblokkeerde galwegen. Donkerbruine urine die naar ontlasting ruikt, kan een teken van een fistel zijn. Als de bruine kleur langere tijd aanhoudt is het raadzaam om even contact op te nemen met de huisarts.
Gelukkig is ook dit (zeer waarschijnlijk) niets om je zorgen over te maken. De felgele kleur wordt namelijk niet door lichamelijke problemen veroorzaakt, maar door toedoen van E101, oftewel riboflavine. En riboflavine staat ook wel bekend onder de naam B2-vitamine.