Het normale (dagelijkse)reiniging van de geoliede en gelakte bamboe vloeren kan eenvoudig door deze regelmatig te stofzuigen( in borstelstand of eventueel voorzien van een speciale parketborstel) of met zachte bezem. Ideaal is ook de Bona Spraymop, een handig hulpmiddel voor directe, licht vochtige reiniging.
Als de vloer goed wordt onderhouden, gaat een bamboe vloer jarenlang mee. Net als een houten vloer is een bamboe vloer op te frissen door hem op te schuren of opnieuw te behandelen met een lak, vernis of olie.
Voordelen van een bamboevloer
Geschikt voor intensief gebruik: bamboe is steviger dan eik. Hierdoor leent het zich uitstekend om te gebruiken in ruimtes die intensief bezocht worden. Hoge vezeldichtheid: bamboevloeren zijn ideaal voor mensen met een allergie of een aandoening van de luchtwegen.
Bamboeparket kun je vanaf zo'n 80 euro per vierkante meter laten leggen en vanaf ongeveer 40 euro per vierkante meter aanschaffen, mocht je je vloer zelf willen leggen. Je kunt, mits je een luxere en stevigere soort bamboe wilt, ook meer kwijt zijn. Een aantal soorten bamboe kosten ongeveer 60 euro per vierkante meter.
Bamboe vloer in de keuken
Een bamboe vloer, zeker met een Density ® toplaag, is hard en zeer geschikt als vloer voor in de keuken. Het Density ® materiaal is zo hard dat er niet direct een deuk in komt als er een voorwerp op valt.
Het is niet mogelijk om één vloerbedekking aan te wijzen als de milieuvriendelijkste soort. Vloeren van hernieuwbaar natuurlijk materiaal ( biobased ), zoals hout of bamboe afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en linoleum, zijn vaak een duurzame keus.
Bamboe is verzot op compost en andere organische mest. Als bemesting kun je dan ook het beste een goed verteerde paarden-, kippen- of duivenmest gebruiken maar ook de meststof Culterra (voor moestuin en gazon) werkt erg goed. Deze gebruiken wij zelf ook veel op de kwekerij.
Kan bamboe met vloerverwarming? Bamboe is te combineren met vloerverwarming, al is de combinatie minder ideaal dan met bijvoorbeeld een PVC-vloer. PVC is veel dunner en geleidt de warmte beter dan hout of bamboe.
Bamboe verwijderen op natuurlijke wijze
Snoei en knip, soms met grof geschut, de plant boven de grond zo ver mogelijk weg. Zonder nu de gekortwiekte bamboe die je wilt verwijderen af met een spade en snijd de worteltakken door. Werk van buiten naar binnen en graaf de bamboe stukje voor stukje uit de grond.
Bamboe kan je niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet je dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei / behandel de bamboe bij droog weer.
Het nadeel van het gebruik van azijn en zout is dat het de bamboe alleen verzwakt en niet dood. Azijn en zout zorgt er alleen voor dat de wortel minder snel zal groeien.
Graaf de plant uit.
Je moet de kluiten kappen, maar ook de rhizomen uitgraven, anders blijft het beest doorgroeien. Rhizomen groeien 30 cm onder de grond, dus je moet diep graven totdat je ze vindt. Snijd de rhizomen af, met name als je wat wilt bewaren van de bamboeplant.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
Kurk is als vloerafwerking, ondanks zijn van nature isolerende eigenschappen geschikt in combinatie met de ingeslepen vloerverwarming van JK. Een harde persing van kurkvloeren maakt het ook mogelijk dat de warmte van de ingeslepen vloerverwarming prima door de kurkvloer heen zal gaan.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
Nu de vorst weer uit de grond is kan je de bamboe eventueel wat water geven. Het oude blad kan je er eventueel van af schudden of met de tuinslang eraf spuiten voordat er nieuw blad aan komt. Wacht ook even een aantal weken af, door het watergeven of door regen kan het blad soms toch weer bijtrekken en groen worden.
Mest de bamboe het volgend jaar bij met osmocote [3 gram per liter ] eind maart en eind juli of gebruik een organische meststof aangevuld met wat zeewierkalk. Herhaal dit elk jaar. Zorg ervoor dat het water onder in de bak weg kan, anders heb je kans dat de wortels gaan rotten.
PVC het nieuwe asbest
PVC wordt ook wel het nieuwe asbest genoemd en dat is niet voor niks. Net als dat niet alle plastic speelgoed meer verkocht mag worden omdat dit schadelijk is voor de gebruiker zijn PVC vloeren dat net zo.
PVC is duurzamer en kan tegen water. Laminaat is goedkoper en makkelijker zelf te verwerken. Het is aan u om te bepalen welke vloer beter werkt voor uw unieke situatie.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar.
Als bamboes woekeren kan je gebruik maken van van een wortelbegrenzer om ervoor te zorgen dat bamboes die woekeren niet je hele tuin overnemen. Deze begrenzers zijn ondoordringbaar voor de wortels van bamboe planten. Je plaatst de begrenzer rondom de woekerende bamboe plant om zo wildgroei te voorkomen.
Bamboe past goed bij Japanse esdoorn (Acer palmatum), Broodboom (Aucuba), Vingerplant (Fatsia japonica) en bij vaste planten zoals de schoenlappersplant (Bergenia), Daglie (Hosta), Kruiskruid (Ligularia), of bij schaduwminnende, groenblijvende bodembekkers en varens.