Bijna twee derde van de gamende meisjes (63%) besteedt minder dan een uur per dag aan gamen tegenover 19% van de jongens. Daartegenover speelt een vijfde (21%) van de gamende jongens meer dan vier uur per dag games en slechts 7% van de meisjes. Vanaf het basisonderwijs neemt de frequentie van gamen geleidelijk af.
Gamen onder scholieren
Ruim een kwart (27%) doet dit bijna dagelijks. Dit blijkt uit ons Peilstationsonderzoek Scholieren 2019. In 2021 gamede 13% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs intensief. Intensief gamen is 24 of meer uren per week gamen.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
Bijna een op de tien jongens tussen de 12 en 15 jaar voldoet aan de kenmerken van gameverslaving. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Jongens met zulke kenmerken gamen gemiddeld 29 uur per week.
6 - 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten; 8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
Waarom gamen jongeren? We weten dat gamen voor jongeren een manier is om contact te onderhouden met vrienden. Soms is het voor sommigen zelfs dé manier om vrienden te spreken of om nieuwe vrienden te krijgen. Daarnaast kunnen jongeren tijdens het gamen op een laagdrempelige manier sociale vaardigheden opdoen.
De nadelen of risico's van gamen
Een inactieve leefstijl is een gevaar dat voor bijna alle kinderen en jongeren op de loer ligt en grote gevolgen heeft voor hun gezondheid. Gamen kan zorgen voor gedragsproblemen, een minder sociaal leven, een slechte slaapkwaliteit of in het ergste geval tot gameverslaving.
Dat kun je terugvinden in dit rapport met cijfers van de verslavingszorg Veel meer mannen dan vrouwen melden zich met een gameverslaving, namelijk 92% tegenover 8%. De gemiddelde leeftijd is 21 jaar en 82% van de hulpvragers is jonger dan 25 jaar. Het aandeel autochtoon is 89%.
Hoelang mag je gamen per dag? Het is dus niet gezond om 10 uur per dag te gamen. Maar wanneer jij of je kind af en toe eens 5 uur per dag gaat gamen is dat niet meteen een probleem. Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent.
Veel voorkomende psychische klachten door een gameverslaving zijn: Je bent obsessief bezig met het gamen, ook als je niet speelt. Je reageert geïrriteerd of kwaad als iemand je stoort bij het gamen. Het lukt je niet om je te houden aan de tijdslimiet die je voor jezelf stelt.
Een gameverslaving bij kinderen kenmerkt zich door enkele symptomen. Zo verliest een kind interesse voor andere activiteiten, wordt het kind agressief wanneer gamen niet mogelijk is of niet meer mag of spelen er obsessieve gedachten. Gamen staat op de eerste plek en al het andere moet plaats maken.
In Nederland zijn er naar schatting een miljoen mensen die gamen. Volgens onderzoek is 2% verslaafd (1). Dat zijn dan zo'n 20.000 mensen. Slechts een klein deel zoekt hulp.
Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Als je leven alleen maar draait om gamen en je niet met gamen kunt stoppen, dan noemen we dat gameverslaafd. Je (offline) sociale contacten, het contact met je ouders, broers, zussen, en ook school/werk hebben hier vaak onder te lijden.
Je voelt je onrustig, prikkelbaar, angstig of somber als je niet aan het gamen bent. Je drinkt vaak (veel) koffie, drankjes of zelfs drugs om het spel langer te kunnen volhouden. Je sociale leven, je nachtrust en je voedingspatroon lijdt onder de gameverslaving.
Iemand met een gameverslaving heeft weinig of zelfs geen controle meer over zijn speelgedrag. Als je stopt met gamen kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals lichamelijke onrust, irritatie, angst, hoofdpijn, en snelle hartkloppingen.
Uit onderzoek blijkt dat met gamen de oog-handcoördinatie, het reactievermogen en strategisch inzicht worden getraind. Ook blijkt uit onderzoek dat juist het samenspelen een grote motivatie is, omdat veel kinderen samenspelen of met elkaar overspelletjes uitwisselen.
droge of geïrriteerde ogen. een slechte conditie door onder andere het vele zitten. overgewicht door onder andere een ongezonde eetpatroon. veel gamen kan leiden tot slaapproblemen, slechte slaapkwaliteit en een kortere slaapduur.
"In games moet je vaak samenwerken en heb je veel interactie. Daar kunnen kinderen veel van leren, bijvoorbeeld hoe je met anderen moet communiceren. Ook leren ze samenwerken en hoe ze moeten omgaan met winnen en verliezen. Gamen is een positieve stimulans om dit soort vaardigheden te leren", legt Enthoven uit.
Gamen heeft allerlei voordelen. Het gaat bijvoorbeeld stress tegen en zorgt voor een goede werk-privébalans. Daarnaast is het goed voor je sociale skills en leer je allerlei superhandige vaardigheden die je weer kan gebruiken in je offline leven.
Gamers kunnen soms zo in een spel opgaan ze de tijd vergeten. Dat wordt flow genoemd.
Probeer samen met jouw kind grenzen vast te stellen en afspraken te maken over het gamen. Wanneer wel en wanneer niet en hoeveel uur per dag. Bijvoorbeeld alleen in de weekenden, niet meer 's avonds of alleen na het maken van huiswerk. De 'Weekkaart Gamen' kan daarbij helpen.
Een belangrijk voordeel van gamen is dat het plezier geeft. Het spelen van korte puzzelgames (zoals Angry Birds en Bejeweled) kan de stemming al verbeteren. Ook kan het zorgen voor ontspanning, het verminderen van stress 10. en het ervaren van flow.