Doorzaaien is het zaaien van graszaad in een bestaand gazon. Vaak ontstaan er na een periode kale plekken in het gras. Deze plekken komen meestal door ziekte, droogte, vorst, voedingstekort en na het verticuteren. Ook als er veel op het gazon gelopen wordt kunnen er kale plekken ontstaan.
Gebruik tijdens het doorzaaien altijd tweemaal de halve dosering graszaad om zo tot een egale verdeling te komen. Werk, net zoals bij het verticuteren, eenmaal in de lengte- en eenmaal in de breedterichting of tweemaal kruislings. Op hele kale en open plekken mag je gerust wat extra graszaad bijzaaien.
Het doorzaaien zorgt voor nieuwe grasplantjes, die extra opbrengst en voederwaarde opleveren. Door graszaad te gebruiken met een ProNitro coating van DLF, krijgen de zaden een stikstofboost mee en is er een beter grondcontact waardoor de kiemplantjes zich sneller ontwikkelen.
"U hoeft helemaal niet te wachten om van uw gerenoveerde gazon te genieten. Als u het gazon hebt gerenoveerd met behulp van doorzaaien, kunt u het direct gebruiken en het gras maaien zoals altijd", verklaart Karlsson.
De kosten van doorzaaien bestaan uit de investering van graszaad en de bewerkings- en zaaikosten. Dit kost samen circa € 150,- per hectare. Herinzaaien van grasland kost ongeveer € 800,- euro per hectare, dus uw grasland in goede conditie houden met doorzaaien is zeker aan te bevelen.
Het graszaad kiemt wanneer deze contact maakt met de bodem. Hiervoor kun je het beste het graszaad licht inharken en aandrukken. Hierbij is het belangrijk dat het graszaad niet dieper dan 2 centimeter in de bodem komt. Het graszaad kan hierdoor verstikken, waardoor het niet gaat kiemen.
Gras zaaien en bemesten kan tegelijk uitgevoerd worden. Er zijn namelijk graszaadmixen die zowel graszaad als meststofkorrels bevatten.
Voor het beste resultaat kiest u voor het graszaadmengsel GreenSpirit Doorzaai. Dit mengsel is samengesteld uit rassen met een snelle opkomst en vestiging, zelfs bij lage bodemtemperaturen. GreenSpirit Doozaai kiemt en vestigt al bij 6 graden Celsius. De grasmat groeit dus ook bij lage temperaturen snel dicht.
Lichtjes inharken van het gras
Een klein laagje aarde over het graszaad is dus van belang. Ook wel, met lichtjes inharken. Graszaden worden dan lichtjes de grond in gewerkt. Circa 1,5 tot 2 centimeter diep.
Wat is de oorzaak van kale plekken in het gras? Kale plekken kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Grasziektes, insecten, mollen, onjuist onderhoud, weersomstandigheden en schaduw zijn de meest voorkomende oorzaken van kale plekken in het gras.
Graszaad van de action heeft maar één soort en één inhoudsmaat. Je hoeft niet lang te kiezen. Voordelig geprijsd.
Gemiddeld genomen kun je zeggen dat in het voorjaar het twee weken duurt voordat het graszaad ontkiemt. Aan het einde van de zomer gaat dit sneller en kun je soms binnen zeven tot tien dagen al de eerste sprieten ontdekken.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Beluchten en voeden
TIP: als de grond te zuur is, kan het gras de voedingsstoffen niet goed opnemen. Strooi daarom deze maand nog kalk over uw gazon en begin een paar weken later met verticuteren of beluchten doorzaaien en het toevoegen van meststoffen! Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
Hoeveel tijd tussen kalk en bemesten? Grasplanten hebben kalk nodig om mest op te nemen. Wacht daarom twee tot vier weken (afhankelijk van de regenval) met de volgende bemesting.
Gebruik niet teveel graszaad, want dan verstikt het gras zichzelf. Gebruik niet te weinig graszaad want dan krijg je geen mooi volle grasmat.
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Graszaad heeft een houdbaarheid van meerdere jaren, maar een maximum houdbaarheid van drie jaar. Ongeopende zakken zaad zullen over het algemeen na twee jaar nog ongeveer even sterk zijn als een nieuwe zak. Op veel zakken staat ook vaak dat graszaad maar twee jaar houdbaar is.
Drie weken later dient de grond goed te worden geverticuteerd. Je kan de mat vervolgens aanrollen en weer inzaaien om opnieuw een mooi gazon te krijgen. Voor een snelle, succesvolle kieming dient voldoende water te worden gegeven.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.