Suiker Ondanks dat er suiker aan de drank wordt toegevoegd, bevat het na de bewerking nog slechts 2-4 gram restsuiker per liter. Dit komt doordat de kefirkorrels zich voeden met het suiker.
Doe er ongeveer de helft qua gewicht aan suiker bij. Dus bij 20 gram waterkefirkorrels, is dat 10 gram suiker. Doe er vervolgens ook weer ongeveer de helft qua gewicht aan gedroogde vruchten bij. Wat meer of minder maakt niet veel uit.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Ongeveer 100 gram kefirkorrels. Tussen 30 tot 80 gram (naar smaak) biologische suiker, rietsuiker, oerzoet, Ahornsiroop, vruchtensuiker of Diksap als zoetmiddel. Albert Hein levert ook heel goede biologische kristalsuiker (gebroken wit/cremekleurig), CSM en van Gilse ook.
Namelijk: water, vruchten, suiker en waterkefirkorrels. Het bevat een keur aan rechtsdraaiende melkzuurbacteriën en gisten die in een symbiose samenleven. De waterkefirdrank bevat na bereiding vitamine B1 (Thiamine), B2, B6, C en H (Biotine).
Er blijven wel wat restsuikers achter, maar die zitten grotendeels in de vruchten zelf. Bedenk wel: hoe minder suiker er wordt toegevoegd, hoe zuurder de drank wordt. Gezondere suiker Als je gebruik wilt maken van gezondere suiker, kan er ook gewerkt worden met palmsuiker, kokosbloesemsuiker of oerzoet.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Zonder gaat ook goed, al is het wel zo dat een citroen de oplossing direct een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk gaat doen. U wilt geen pitjes van de citroen in uw kefirbereiding? Zie het vorige antwoord, de kefirkorrels zullen niet vervuild raken met pitjes.
Resultaten. De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken, terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Jetske.
Maar dan kunt u zo goed als suikervrij werken. De suikers die in de vrucht (bij voorkeur vijgen) zitten, worden door de kefir als voedsel opgebruikt. Er blijven wel wat restsuikers achter, maar die zitten grotendeels in de vruchten zelf. Als het eindresultaat niet zoet genoeg is, kunt u altijd nog wat stevia toevoegen.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Melkkefir bevat met 100 ml als zo'n 61 kcal. Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
Bij waterkefir zie je dat de drank veel minder gaat bruisen en veel zuurder smaakt. De oplossing is een deel van de korrels weggeven, invriezen of drogen of wegdoen.
Voor 1 liter kefir gebruik je ongeveer 100 gram kefirkorrels. -Giet 1 liter (gefilterd) water in de weckpot.
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
In het kort komt het er op neer dat u de kefirkorrels met melk in een gesloten weckpot ongeveer één dag lang op een donkere plaats laat fermenteren (= rijpen).
Dankzij de unieke zeslagige filter wordt uw kraanwater schoner, basisch, mineraalrijk, hexagonaal en heerlijk om te drinken. De waterkefirkorrels gedijen inderdaad beter op water uit het Watermanfilter.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Wat is beter kefir of karnemelk? Yoghurt, karnemelk en skyr zijn voorbeelden van probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen. Maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct (4).
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
De 24-uurs Kefir werkt laxerend en men zou bij harde stoelgang 2 tot 4 weken lang de kefir voor het naar bed gaan moeten gebruiken. Waterkefir ouder dan 48 uur werkt stoppend. Over de hoeveelheid die bij ziekte moet worden gedronken is de literatuur niet helemaal duidelijk.