Als het bladerdeeg niet lukt, komt dat vaak doordat bladerdeeg niet rijst, wanneer je er een natte vulling op doet. Het deeg is opgebouwd uit laagjes, waartussen boter zit. Door de hitte in de oven smelt de boter, er ontstaat stoom, waardoor het deeg gaat rijzen en zo luchtige laagjes krijgt.
Om ervoor te zorgen dat de korst krokant blijft, moet je de quiche ontvormen en op een rooster laten afkoelen. Als je 'm in de vorm laat afkoelen, dan wordt de korst zacht door condensatie tussen de vorm en korst.
Wil je ze voor het serveren weer knapperig, dan kun je ze nog even oppiepen in een oven van zo'n 180 °C. Let er op dat je bladerdeeg dat je gaat vullen na het bakken, bijvoorbeeld met banketbakkersroom of slagroom, zo kort mogelijk van tevoren vult. Door het vocht uit de vulling wordt het gebakken deeg minder krokant.
Bladerdeeg heeft een gladde en een ruwe kant. De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm.
Verwerk bladerdeeg altijd licht ontdooid. Als het te lang op de werkbank blijft liggen dan wordt het slap. Ook droogt het uit, wat een negatief effect heeft op de bladerende werking en het eindresultaat.
Deeg is te plakkerig
Blijft jouw deeg overal aan plakken en is het onwerkbaar? Voeg dan een beetje bloem toe. Zet de mixer aan en voeg steeds een eetlepel bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is.
3 oorzaken van te elastisch deeg
je hebt je deeg te lang gekneed. je hebt je deeg te kort laten rusten en rijzen. je deeg is te koud.
Leg ze op een vel bakpapier op het ovenrooster, bestrijk met de melk (daar gaan ze mooi van glanzen) en bak ze een half uurtje in de oven. Happy holidays!
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen.
Beleg je vorm eerst met bakpapier. Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand. Prik gaatjes in je bladerdeeg met een vork.
Leg ieder vel bladerdeeg op zijn eigen bord en zet de borden op het aanrecht in je keuken. Leg de vellen bladerdeeg niet op elkaar, want dan zullen ze niet gelijkmatig en goed ontdooien. Laat de vellen 40 minuten ontdooien. Na 40 minuten zouden de vellen bladerdeeg volledig ontdooid moeten zijn.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Klop een ei los en bestrijk de bodem na het blind bakken met het losgeklopte ei. Tijdens het bakken stolt het ei en voorkomt het dat vocht in de bodem trekt. Bak de bodem met het losgeklopte ei ca. 5 minuten voordat je de vulling toevoegt.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt.
Eistrijksel wordt gebruikt om gebakken producten extra kleur, glans en aanhechting te geven. Het strijken vindt plaats voor het bakproces, waarbij een of meerdere keren wordt gestreken. Eistrijksel wordt gebruikt bij brood, zanddeegproducten en korstproducten.
Gebakken bladerdeeg mag gewoon weer in de vriezer.
Bladerdeeghapjes zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Heb je bladerdeeg ontdooit om mee te werken en heb je plakjes over? Dan kan je dit bladerdeeg niet opnieuw invriezen.
Het grootste verschil met bladerdeeg is dat filodeeg niet uit die vele laagjes bestaat. Filodeeg is ook een stuk minder vet, rijst niet tijdens het bakken, maar wordt wel heerlijk krokant. Een laagjes effect kan je wel zelf creëren: besmeer wat vellen filodeeg met een dun laagje (olijf)olie en leg ze op elkaar.
Loskloppen is het langzaam mengen van een ei, zonder dat de substantie luchtig wordt. Je kunt een ei loskloppen met behulp van een vork of een garde, maar let er hierbij op dat je niet teveel kracht en tempo gebruikt.
Ja, je kunt in de meeste gevallen bladerdeeg vervangen door filodeeg. Houd er wel rekening mee dat het eindresultaat dan ook afwijkt. Bladerdeeg is immers luchtiger en heeft meer volume, terwijl filodeeg dun en krokant is. De keuze is aan jou!
Het antwoord is 'ja'. Wanneer je brooddeeg te lang kneed, wordt de structuur van het deeg in plaats van elastisch juist heel plakkerig en onhandelbaar. Het gluten bouwwerk dat je aan het maken was om een luchtig brood te maken, is dan kapot getrokken.
Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig. Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit. Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo'n 15-20 minuten.
Een overkneed deeg ontstaat wanneer een deeg te lang of te intensief wordt gekneed. Bij een warme omgevingstemperatuur kan een deeg sneller worden overkneed, omdat de te hoge deegtemperatuur de gluten in een deeg ook beschadigd. Door het overkneden wordt het glutennetwerk beschadigd.