Geen verrassing als je bedenkt dat de bouwer, Antonio Stradivari (1644-1737) 'slechts' 1116 snaarinstrumenten produceerde, waarvan ongeveer 450 violen bewaard zijn gebleven. Het grootste deel hiervan staat in musea of is in het bezit van privé-verzamelaars.
7 á 7,5 miljoen euro
In het interview met weekblad Privé onthulde de zanger het prijskaartje van het instrument dat hij geneigd is om te verkopen wanneer de nood hoog is om zijn 120 werknemers te kunnen betalen.
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù
Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer Guarneri Del Gesù. Instrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
De hoogste prijs ooit betaald voor een viool van Stradivari was 11 miljoen euro in 2011 op een online veiling. De meeste gaan zeker wel voor acht miljoen euro over de toonbank.
Violist André Rieu heeft maandag tijdens een veiling in Keulen een Stradivarius gekocht voor 2,2 miljoen gulden. De 'walsenkoning' was al lang op zoek naar een instrument van de beroemde Italiaanse vioolbouwer.... De in 1703 gebouwde viool is in de jaren twintig bespeeld door de Amerikaanse meesterviolist Mischa Elman.
Janine Jansen mocht 12 peperdure violen bespelen: 'Alsof je wisselt tussen Ferrari en Rolls Royce' InterviewJanine Jansen voelde zich Alice in Wonderland toen ze met twaalf Stradivarius-violen een album maakte. ,,Alsof je wisselt tussen een Ferrari, een Aston Martin en een Rolls Royce.''
In 2011 werd een Stradivarius viool in perfecte staat verkocht voor $15,9 miljoen. En in 2014 werd een Stradivarius op een veiling aangeboden voor $45 miljoen. De viool werd uiteindelijk niet verkocht, maar het geeft wel aan welke bedragen er worden betaald voor zo'n super viool.
De top van een echte Stradivarius herken je aan de nerven in het hout. Deze hebben verschillende breedtes en zijn dus niet perfect symmetrisch. Let op de lak: goedkopere violen worden vaak voorzien van een hardere spirituslak met een kortere droogtijd.
Een bekende Nederlandse eigenaar van een Stradivarius is André Rieu. Ook Janine Jansen bezit een Stradivarius.
Omdat elke viool uniek en anders is en elke winkel waarde bepalende aspecten anders waardeert kunnen prijzen best ver uiteen lopen. Een viool bij de ene winkel/vioolbouwer van 1500 euro kan best bij de andere 3000 of 4500 euro kosten. De prijs van de viool wordt verrassend genoeg niet door de klank bepaald.
Kenners roemen de instrumenten van Stradivari om hun onovertroffen geluid. Wereldwijd bestaan er nog ongeveer 650 instrumenten van Stradivarius, waaronder 450 violen.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
hals; heeft de viool een nieuwe hals gekregen dan kan dit er op wijzen dat het om een oude (authentieke) viool gaat. Vanaf ongeveer 1800 worden violen met een langere hals gebouwd. Oude violen van voor deze tijd zijn later 'verhalst'.
Cello. De cello is het grootste en laagste instrument uit de moderne vioolfamilie. De cello is een octaaf lager gestemd dan de altviool en wordt door de zittende speler tussen de knieën gehouden. Behalve dat de cello in elk symfonie orkest voortkomt, is er ook talloze solo muziek voor de cello geschreven.
Als expert in de historische Italiaanse, Franse en Vlaamse vioolbouwscholen kan u bij Jan strick terecht. U kan uw instrumenten laten schatten, een waarde-attest verkrijgen of een certificaat bekomen. U kan bij ons ook terecht voor een consultatie om uw instrument te laten verzekeren.
Rieu bespeelt een Stradivarius uit 1692.
Met je rechterhand en -arm hanteer je de strijkstok. Met je schouder en kin houd je de altviool vast. Altviool en boog berg je weg in een altvioolkist. Het gewicht is ongeveer 1 à 1,5 kg.
Een stradivarius is, door antonomasis , een instrument gemaakt in de werkplaats van de gitaarbouwer Antonio Stradivari, bekend als "Stradivarius" (1644-1737); meestal zijn het violen , maar ook cello's en een paar andere snaarinstrumenten .
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Zo leerde Stradivari het vak waarschijnlijk van de beste leermeester die hij zich kon wensen, de grote vioolbouwer Nicola Amati (1596-1684). Vervolgens heeft hij gedurende zijn 93 jaar lange leven volop tijd en geld gehad om zijn ambacht te perfectioneren.
Violen worden van esdoornhout gemaakt. De blokken hout moeten vier tot vijf jaar drogen voordat ze in platen worden gezaagd. Uit die platen maken ze het voorblad en het achterblad van de viool.
Retourneringen kunnen uitgevoerd worden: In de winkel: Je kunt de kledingstukken naar alle Stradivarius winkels brengen van hetzelfde land waar je ze online aankocht, behalve Outlet winkels van Stradivarius. Op een leveringspunt: Je kunt vragen het artikel te retourneren via een postkantoor.
De vioolbouwer Stradivarius
Stradivari drukte al zijn eigen stempel op de instrumenten die hij in de werkplaats van Amati maakte. In 1667 trouwde hij met Francesca Feraboschi met wie hij in 1680 naar het centrale plein in Cremona verhuisde waar hij zijn eigen werkplaats opende.