Als algemene richtlijn kan je beginnen met het aanbieden van een kleine hoeveelheid, zoals een of twee sperziebonen. Zo kan je kijken hoe je hond hierop reageert. Als je hond de introductie goed verwerkt en geen tekenen van spijsverteringsproblemen vertoont, kun je de portiegrootte geleidelijk vergroten.
Sperziebonen zijn een populaire snack voor honden want ze zijn lekker en gezond. Ze bevatten veel vezels die zorgen voor een gezonde spijsvertering en een vlotte stoelgang. Ook geven ze je hond een boost aan vitamine A, C en K voor een sterke weerstand en een scherp zicht.
Als je je hond hoofzakelijk bladgroenten voert (weinig calorieen) dan kun je uitgaan van 10-15% van zijn dagelijkse inname bovenop zijn hoeveelheid voer. Geef je bijvoorbeeld 200 gram vlees, dan mag je 20-25gram groenten toevoegen. Geeft je 500gr vlees, dan kun je 50-75gram toevoegen.
Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.
Sperziebonen zijn peulvruchten
Deze boontjes moeten hiervoor beschermd worden. Dit gebeurd door de aanmaak van saponinen, een 'gifstofje'. Nu is het niet zo dat je hond direct ziek wordt als hij deze saponinen binnenkrijgt. Maar ze zorgen wel voor de activering van het immuunsysteem.
Verse, rauwe groene bonen zijn de beste optie. Geef je hond nooit sperziebonen uit blik, want die bevatten vaak toegevoegd natrium of conserveringsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je huisdier.
Sommige groenten en fruit zijn echter gevaarlijk voor honden en mag je dus zeker niet geven, zoals onrijpe tomaten, rauwe aardappelen en andere knolgroenten, uien, prei, knoflook, avocado, champignons en andere paddenstoelen. Druiven en rozijnen zijn eveneens giftig voor honden.
Komkommers kunnen een veilige en voedzame snack zijn voor honden. Komkommers, rijk aan vezels en antioxidanten, zijn een bron van vitamine C en K en van mineralen en elektrolyten, zoals magnesium en kalium.
4,35 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram voer = 0,29 kg oftewel 290 gram voer per dag. Een hond van 20 kg moet dus per dag 290 gram van deze brokken binnenkrijgen. Wanneer de hond geen brokken, maar natvoer te eten krijgt, is de berekening op eenzelfde wijze uit te voeren.
Bloemkool kan een gezonde en voedzame toevoeging zijn aan het dieet van je hond. Het is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, K en B6, vezels en antioxidanten, die kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering, immuunfunctie, ontstekingsremmende werking en gewichtsverlies bij je hond.
Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Gekookte kip met rijst is achterhaald
Naast dat een hond tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe voeding, kan het lichaam van een hond ook vrij weinig met rijst. Honden zijn niet in staat om grote hoeveelheden rijst te verteren en daarnaast bevat rijst ook weinig voedingswaarde.
Broccoli kan giftig zijn voor de hond
Broccoli bevat isothiocynate, dat sommige honden niet goed kunnen verwerken. Het is niet giftig, maar een grote hoeveelheid broccoli kan maagkrampen en braken veroorzaken. Dit kan ook voorkomen na het eten van bloemkool of spruitjes.
Een oudere hond kan in theorie tot 10 uur alleen gelaten worden. Houd er wel rekening mee dat een hond elke zes uur zijn behoefte doet! Senior honden kunnen tussen de 2 en 6 uur per dag alleen gelaten worden, afhankelijk van hun gezondheidstoestand en of ze eraan gewend zijn.
Tips voor beloningssnacks voor de hond: Gekookte kip of kalkoen. Rauwe frikandel (halal zonder varkensvlees) Kaas.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Geloof het of niet, honden mogen eieren eten!Eieren zijn eiwitrijk en bevatten veel essentiële vetzuren en essentiële aminozuren. Dit maakt ze tot een lekkere en gezonde snack wanneer ze gebakken of gekookt worden. Eieren kunnen ook een belangrijke eiwitbron zijn in enkele soorten hondenvoer.
Honden zijn vaak allergisch voor tarwe, dus dat dient liefst vermeden te worden in hondenvoer. Maar groenten, zoals pompoen en zoete aardappel zijn prima bronnen van koolhydraten en heel gezond voor je hond. Ook fruit is gezond. Maar honden kunnen ook goed mais, aardappels en rijst verteren.
Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes).Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Hoeveel wortel mag een hond per dag eten? Een grote hond zoals een bernersennen mag maximaal 1 wortel van 95 gram per dag. Een kleintje, zoals een chihuahua geef je dan bijvoorbeeld maximaal 4 schijfjes wortel per dag. Zie het zo: geef een hond niet meer wortel dan je andere snacks zou geven.
Kook sperziebonen altijd eerst voordat je ze aan je hond geeft. Naast dat ze dan beter verteerbaar zijn, bevatten rauwe sperziebonen lecithine, te veel hiervan kan schadelijk zijn voor zowel hond als mens. Als je een hond sperziebonen geeft, wees er dan zeker van dat je viervoeter kleine stukjes krijgt.