Heeft de overgang invloed op de werking van onze hersenen? “Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans van vrouwen: het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen neemt af. Dat heeft effect op het brein, want de afname van oestrogeen heeft ook invloed op andere stofjes in de hersenen zoals serotonine en endorfine.
Tijdens de overgang kunnen je hormonen flink van slag zijn. Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld meer irritaties, meer woede en een gevoel van afwijzing. Dat zijn symptomen die ook bij een depressie voorkomen. Het kan dus goed zijn dat je depressieve gevoelens door de overgang komen.
Effect van oestrogeen in de hersenen
Oestrogeen heeft verschillende effecten op je hersenen: Door oestrogeen neemt de hoeveelheid serotonine in de hersenen toe. De hoeveelheid serotonine in de hersenen beïnvloedt je stemming, slaap, seksueel gedrag, pijn en je eetgedrag.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang. Dit is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. De overgang is geen aandoening, maar u kunt zich er wel ziek door voelen.
Naast een somber gevoel kunnen ook angst en paniek ontstaan. Dit herken je aan pijn op de borst, ademtekort, duizeligheid, hartkloppingen en het gevoel de controle te verliezen en 'gek' te worden. Als je hier voor de overgang last van had, is de kans groter dat het zich tijdens de overgang weer voordoet.
Symptomen van te weinig oestrogeen zijn o.a. vermoeidheid, gewichtstoename, haarverlies, depressie, slapeloosheid, een droge huid, terugkerende blaasinfecties en vaginale droogheid. Van al die symptomen is vaginale droogheid wel het bekendste teken dat je een oestrogeentekort hebt.
De effecten bij het gebruik van oestrogeen.
opvliegers. (meer) emotioneel gedrag. verminderde seksuele interesse. een vrouwelijk patroon van vetverdeling in het lichaam en in het gezicht.
Je bent langer of korter ongesteld. Je kunt erger ongesteld worden en meer bloed verliezen. Bij sommige vrouwen wordt het bloedverlies minder. Ook andere klachten bij ongesteldheid kunnen veranderen.
Oorzaken stemmingswisselingen
Omdat de hersenen die productie weer willen opvoeren, gaat het FSH-spiegel (Follikel Stimulerend Hormoon) omhoog. Maar die stijging geeft nu juist een hormonale storing in het limbisch systeem van de hersenen dat onze emotionele reacties reguleert.
Gezond eten en voldoende bewegen helpen om overgangsklachten te verminderen en zijn ook daarna cruciaal. Want met de overgang neemt de kans op osteoporose en hart en vaatziekten flink toe. Weinig vrouwen ervaren de overgang als een rustig en geleidelijk proces.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen. Een gebrek aan testosteron kan bij mannen tot erectieproblemen leiden. Bij vrouwen kan door een tekort het seksueel verlangen verminderen of zelfs verdwijnen.
Vetcellen bevatten namelijk oestrogeen en ons lichaam is zo gebouwd dat het oestrogeen gaat 'hamsteren' als de natuurlijke voorraad minder wordt. Dat compenseert je lichaam dus door extra vetcellen aan te maken. Je raadt het al: hierdoor kun je in gewicht aankomen.
Goede kandidaten uit de plantenwereld: fenegriek, lijnzaad, zwarte cohosh-wortel, dong quai, kuisboombes, rode klaver, ginseng, rhodolia (ook wel rozewortel genoemd) en teunisbloemolie. Maak hiervan bijvoorbeeld een kruidenthee, aangenaam en hartverwarmend tijdens de overgang.
Door de afname van oestrogenen wordt de bekledende laag van de vagina gaandeweg dunner en droger. Veel vrouwen hebben last van jeuk en een branderig gevoel in de schede en aan de schaamlippen of bij het plassen. De schede en de blaas worden gevoeliger voor infecties.
Contact. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Dit wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken.
De overgang is het hele proces waarbij het lichaam van vruchtbaar in onvruchtbaar verandert en het lichaam minder van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron produceert. De overgang begint dus al voor de laatste menstruatie en kan in totaal 20 jaar duren.
In de overgang kun je allerlei emoties ervaren, zoals rusteloze of neerslachtige gevoelens.Je hebt minder grip op je emoties en daar kun je best onzeker van worden.
Tijdens de overgang maak je minder van de zorg-hormonen oestrogeen en oxytocine aan waardoor je minder de behoefte hebt om voor anderen te zorgen. Het is nu tijd om voor jezelf te zorgen. Met de overgang komt er meer rust en ruimte voor jezelf en voor wat je echt belangrijk vindt in het leven.
De overgang kan relaties flink op de proef stellen. Een vrouw krijgt te maken met allerlei lichamelijke veranderingen en ongemakken, die soms ook nog gepaard gaan met stemmingswisselingen, angsten en negatieve gedachten. Een man ziet zijn vrouw veranderen en begrijpt niet waar dit vandaan komt.
De belangrijkste oorzaak van hoofdpijn is hormonale onbalans, maar het onderliggende mechanisme is nog niet doorslaggevend. Sommige wetenschappers denken dat de relatie tussen hoofdpijn en de overgang te danken is aan de effecten van hormonen zoals oestrogeen en progesteron op hersenen en bloedvaten.
Ook het geslachtshormoon oestrogeen is mede verantwoordelijk. De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Met de Meno-Check test je de hoeveelheid FSH in de urine. Daardoor kunt u zelf zien of u zich in de (pre)menopauze bevindt of niet.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.