Waar deze saus zijn naam aan te danken heeft, is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn omdat McDonald's een Amerikaans bedrijf is.Ook kan het een marketingtruc zijn, want made in America doet het nou eenmaal (bijna) altijd goed.
Het verhaal achter Amerikaanse fritessaus
Dat komt omdat een bekend hamburgerbedrijf deze saus speciaal heeft bedacht voor de Nederlanders en Belgen. Zij gaven deze gele saus de naam American fritessaus. Deze werd zo populair dat de saus inmiddels overal verkrijgbaar is.
water, raapolie, azijn, suiker, maiszetmeel, peterselie 2,4%, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), vrije uitloop eigeel, gemodificeerd maiszetmeel, zout, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, voedingszuur: melkzuur, knoflook, conserveermiddel: kaliumsorbaat, kleurstof: riboflavine, natuurlijk aroma, specerijen, ...
Frietsaus of fritessaus is één van Nederlands populairste koude saus en is afgeleid van de mayonaise. Frietsaus bevat slechts 25% vet in tegenstelling tot de mayonaises waar de verhouding vaak rond de 75% - 80% ligt.
Onze Fritessaus is gemaakt met kruiden en specerijen. De donkere stukjes zijn de kruiden dille en peterselie en gele kleur komt door de curcuma. Wist je dat deze speciale Fritessaus alleen in Nederland en België wordt verkocht?
tomatenpuree, 25% koolzaadolie, azijn, glucose-fructosestroop, uien, kruiden, zout, 2,7% scharreleigeel, gemodificeerd zetmeel, wortelen, zetmeel, specerijen (bevat mosterd), kleurstoffen: karamel, paprika-extract, carotenen; uienpoeder, mosterd (water, azijn, mosterdzaden, voedingszuur: citroenzuur; specerij), ...
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Mayonaise is met afstand de ongezondste keuze, al hebben we één factor onbesproken gelaten: zout. Op dat vlak scoort mayonaise verrassend beter dan de andere sauzen. Ook belangrijk, maar de eindrangschikking is als volgt. Ketchup is dus de gezondste keuze over je patat.
120 ml mayonaise (8 eetlepels)2 eetlepels gehakte augurken. 2 theelepels witte azijn. 2 eetlepels Franse dressing (bijvoorbeeld deze kant-en-klare versie )
Wettelijk is in Nederland vastgelegd dat mayonaise minimaal 70% vet en ten minste 5% eigeel bevat. Producten zoals fritessaus en halvanaise bevatten minder dan 70% vet en mogen daarom geen mayonaise worden genoemd. Door het lagere vetgehalte in deze sauzen, zijn de smaak en structuur ook anders dan mayonaise.
Fritessaus eet je niet voor je gezondheid. Toch is de roomwitte saus aanzienlijk minder vet dan mayonaise en daarmee lijkt het een gezonder alternatief. Questionmark vergeleek het supermarktaanbod fritessauzen op de aanwezigheid van suiker, zout en het soort ei dat verwerkt is.
Remia Fritessaus Classic is wederom als Lekkerste Getest! Meerdere keren al mochten we ons 'De Enige Echte' in Nederland noemen. Ook vorig jaar is er een onderzoek geweest en scoorde de Fritessaus Classic weer het beste op smaak, en daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee.
In 1967 is Fritessaus uitgevonden door Remia als een alternatief voor mayonaise. Het grote verschil tussen mayonaise en frietsaus is dat u bij mayonaise precies weet wat u krijgt. Bij frietsaus is het gissen naar de ingrediënten. In principe kan iedere saus zich een frietsaus noemen.
De échte, ambachtelijke smaak vind je terug in de Belgische sauzen van DeVlaendere. Nu de Vlaamse fritescultuur ook Nederlandse harten heeft veroverd, hoort daar natuurlijk ook de authentieke Belgische saus bij. Alle sauzen van DeVlaendere zijn in België bereid volgens ambachtelijk recept.
verschillende vormpjes en daarna gepaneerd. Dan worden er kruiden toegevoegd en frituren we de kip van de Chicken McNuggets in 100 procent plantaardige olie, een combinatie van zonnebloem en raapzaadolie.
Ons rundvlees komt met name uit Nederland, Duitsland, Italië en Oostenrijk. We gebruiken voornamelijk vlees van melkkoeien. OSI Food Solutions uit Günzburg (Duitsland) maakt hamburgerschijven van het rundvlees. In de fabriek wordt al het vlees gecontroleerd op kwaliteit.
In de overige restaurants wordt gewerkt met andere leveranciers. In de rest van de wereld zal de wijziging duidelijker merkbaar zijn. Daar wordt in de meeste filialen Heinz gebruikt. In de Amerikaanse media worden ketchupfabrikanten DelMonte en Hunt's genoemd als nieuwe leverancier voor McDonald's.
Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
Patat zonder saus is natuurlijk altijd de 'gezondste' optie, want hierdoor krijg je minder calorieën, vet en suiker binnen. Bovendien vult de saus niet echt, dus minder frietjes eet je er ook niet door.
Als je zelf mayonaise maakt, zul je daar een neutrale olie voor gebruiken. Die bevat meestal zowel omega 3-vetzuren als omega 6 en omega 9. En juist die omega 6 eten we iets teveel, en omega-3 iets te weinig. Daarom adviseert Eric om te kiezen voor raapzaadolie en koolzaadolie, want daar zit veel omega 3.
Piccalilly is een bron van foliumzuur en ijzer, maar ook van voedingsvezels. Ondanks de flinke hoeveelheid groente en voedingsstoffen valt piccalilly helaas toch onder de minder gezonde voedingsmiddelen, omdat het een aanzienlijke hoeveelheid zout bevat.
Je hebt verschillende merken en (suiker)variaties (bijvoorbeeld zonder toegevoegde suikers) in de supermarkt, maar feit blijft dat er eigenlijk altijd meer suiker in ketchup dan in mayonaise zit. Kortom: de een is niet (on)gezonder dan de ander.
Er zitten 522 kilocalorieën in 1 portie (200 gram) patat met pindasaus, zonder zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'patat met pindasaus, zonder zout'?
De benaming 'americain' zou niets met Amerika te maken hebben, maar werd gekozen tijdens de roaring twenties waarin de Amerikaanse cultuur erg populair was.
De heetste sauzen
Eén van de allerheetste is ongetwijfeld de Hellfire Doomed Hot Sauce met een officiële Scoville-score van maar liefst 2,7 miljoen SHU. Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad scorpion en een natuurlijke chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville.