Smelten definitiesDe overgang van de vaste naar de vloeibare fase. Het smelten van ijs is voor de meteorologie van groot belang. Het smelten is een endotherm proces.
Smelten is het natuurkundig proces waarbij materie de vaste aggregatietoestand verruilt voor de vloeibare aggregatietoestand.
Smelten is een endotherm proces, het kost warmte, de zogeheten smeltwarmte. Voor een zuivere stof geldt dat het smelten plaatsvindt bij een vaste temperatuur. Deze temperatuur heet het smeltpunt. Een mengsel vertoont geen vaste temperatuur tijdens het smelten, maar een langzaam toenemende temperatuur: het smelttraject.
Het lichaam vergaat door de extreme hitte – 1100 graden – tot as. Dierbaren mogen de as houden of (laten) uitstrooien.
Voelt het lichaam pijn tijdens cremeren? Nadat een persoon is overleden kan niks nog pijn doen. Met de huidige technologie is er geen onzekerheid meer of iemand wel of niet echt overleden is. Daarom doet crematie geen pijn voor de overledene.
Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van. temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°. De temperatuur der romphuid is ongeveer 1° lager, die der ledematen aanmerkelijk lager. De koudste plek van het lichaamsoppervlak zijn de teenen.
Niet van toepassing
Het smelten en gieten van 'ferrometalen' (ijzer, staal) en de edelmetalen goud, zilver en platina valt niet onder de activiteit.
Water stolt als we het afkoelen onder de 0 °C en smelt als we het verwarmen boven de 0 °C. We noemen 0 °C daarom het smeltpunt of het stolpunt van water. Verschillende stoffen hebben een verschillend smeltpunt. Als een vloeistof in een gas verandert, dan noemen we dit verdampen.
Pure ethanol is een brandbare, kleurloze vloeistof met een kookpunt van 78,5 ° C. Door zijn lage smeltpunt van -114,5 ° C kan het worden gebruikt in antivriesproducten.
Verwarm de pan tot een graad of 70.Nooit warmer dan 90 graden omdat de was dan teveel beweegt en met het water en de restmaterialen mengt. Daarnaast kan de was te warm worden en kan er een spontane ontbranding ontstaan (vergelijkbaar met een 'frietpan' brand).
Als het smeltpunt bereikt is, dan gaan de moleculen zo hard trillen, dat ze niet meer op hun vaste plek kunnen blijven zitten. Hoewel de moleculen nog steeds dicht tegen elkaar aan liggen, beginnen de moleculen nu langs elkaar te bewegen. Als dit gebeurt, is het materiaal aan het smelten en ontstaat er een vloeistof.
Elk molecuul is opgebouwd uit twee of meer atomen die met elkaar verbonden zijn. Soms veel meer. Het aantal atomen bepaalt of een molecuul groot is of klein. De kleinste moleculen bestaan uit twee atomen.
In de molecuul
Elk molecuul is opgebouwd uit atomen. Meestal zijn het verschillende atomen. Zij zitten aan elkaar vast in een molecuul. Sommige moleculen bestaan uit één soort atomen, bijvoorbeeld zuurstof.
Gallium is bij kamertemperatuur een vast, glanzend metaal. Maar het smelt al bij 30 graden Celsius - in je hand bijvoorbeeld.
Niet van toepassing
Het smelten en gieten van 'ferrometalen' (ijzer, staal) en de edelmetalen goud, zilver en platina valt niet onder de activiteit.
De hittebestendigheid van wolfraam/tungsten maakt het metaal uniek. Het heeft het hoogste smeltpunt van alle metalen met 3422°C.
Kaarsvet is een mengsel. Er zitten meerdere soorten vet doorheen. En soms kleur- en geurstoffen. Het smeltpunt is dan niet één temperatuur, maar bijvoorbeeld tussen de 42 en 55 graden.
Plastic smelt als je het verhit tot een bepaalde temperatuur. Het wordt zacht wanneer je het verwarmt en de vorm verandert ook. Hoe dit proces verloopt hangt echter af van het soort plastic dat je gebruikt. Sommige kunststoffen worden zacht als je ze verwarmt, terwijl andere vloeibaar worden als je ze verwarmt.
De smelttemperatuur van ijzer (1538 °C) ligt echter ook hoger en lag aanvankelijk voorbij de mogelijkheden van de laagovens die gebruikt werden. Bij de vroege ijzerproductie smolt het ijzer dan ook niet, maar werd op zo'n 1200 °C sponsijzer geproduceerd.
Platina is een van nature wit edelmetaal dat bekendstaat als het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste edelmetaal ter wereld.
Amerikaanse wetenschappers hebben het sterkste materiaal op aarde ontdekt. Het gaat om een mengsel van chroom, kobalt en nikkel. Het metaalmengsel, CrCoNi, is ontdekt door onderzoekers van het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory.