Pruimenbomen staan bekend om de gigantische productie die ze soms kunnen halen. Reine Victoria bijvoorbeeld heeft wanneer enkele jaren oud vruchtdunning nodig, aangezien hij te veel pruimen maakt en deze anders niet goed rijp kunnen worden. - Een pruimenboom snoeien en verzorgen. Er zijn 22 rassen pruimenbomen.
Pruimenbomen zijn er in verschillende soorten te krijgen en die krijgen ook verschillende kleuren vruchten. Uiteraard is er altijd een winnaar. De pruimenboom met de lekkerste vrucht is volgens vele de Prunus demestica Opal.
Damson is een zeer oud ras mirabelle. Deze blauwe mirabelle geeft vele kleine, langwerpige blauwe pruimen die vooral goed geschikt zijn voor verwerking wegens de ietswat zure maar zeer smaakvolle schil.
De meest smaakvolle soorten
De reine victoria is een pruim die je veel ziet, hij groeit namelijk erg makkelijk en valt op door de heerlijk zoete aromatische smaak. Je herkent de rijpe vruchten aan hun ovale vorm met rood-paars-oranje kleur en veel vruchtvlees.
Eén pruim bevat evenveel antioxidanten als een handvol blauwe bessen. Hierdoor biedt dit fruit een goede bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Zo helpen pruimen je bloeddruk verlagen en de nare gevolgen van stress binnen de perken te houden. Daarnaast dragen ze bij tot de darmwerking.
Mirabellen zijn kleine ronde pruimen, meestal groengeel met zeer zoet aromatisch vruchtvlees. De ronde vruchten zijn vrij klein en groen geel van kleur. Het zoet smakende vruchtvlees laat niet van de kleine pit (steen) los.
De wilde pruim of kroosjespruim is een ondersoort van de Prunus (pruim). Het zoet smakende, stevige vruchtvlees van de kroosjespruim wordt veel gebruikt om te verwerken tot jam, gelei of pruimenwijn.
Wat is een Opal:
De Opal is een redelijk grote pruim met een schil die paarsrood van kleur is. De Opal heeft een zoete smaak, die op zijn best is als hij rijp is. Het sappige vruchtvlees is geelgroen. Pruimen zijn, net als kersen en abrikozen, steenvruchten.
Sierpruimen zijn op zich niet giftig, maar of ze echt geschikt zijn om op de eten is de vraag. Bij mijn weten zijn er geen pruimelaars met giftige vruchten. Hallo pruimenliefhebbers. Het is geen sierpruim, maar een kroos of kroosje.
Door de verschillende soorten pruimen loopt het Nederlandse pruimenseizoen van juli tot september. Daarnaast worden pruimen uit onder andere Spanje, Chili, Zuid-Afrika en Israël geïmporteerd.
Pruimen kunnen vaak worden geoogst in de tweede helft van augustus en de eerste helft van september. Vaak is goed te zien wanneer de pruimen goed zijn om te plukken. Het is belangrijk om de bladeren en de takken aan de boom te laten zitten bij het plukken, zodat de bloemknoppen gewoon aan de boom blijven zitten.
Rijpe pruimen bewaar je bij voorkeur wel in de koelkast. Zo kun je een paar dagen bewaren. Je kunt de pruimen ook in de diepvries bewaren. Ze zijn in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Eet echter niet meer dan 3 (gedroogde) pruimen per dag; overmatige consumptie van pruimen kan namelijk maag- en darmklachten zoals winderigheid en diarree veroorzaken.
Als pruimen (en ander fruit) rijpen, geven ze ethyleen af. Door ze in een papieren zak te doen met de bovenkant omgevouwen, blijft het gas dicht bij de pruimen, waardoor het rijpingsproces wordt versneld. Een nog snellere methode is om een rijpe banaan in de zak met de pruimen te doen.
Pruimen bevatten veel vezels en stimuleren daarom de darmbeweging. Daarbij bevat het ook stofje fenylsateïne en dit heeft een laxerend effect. Houd je niet van pruimen? Dan kun je ook ander fruit nemen, bijvoorbeeld een handje bramen of een banaan.
Deze inheemse fruitboom betovert tot 150 jaar als decoratieve schaduwleverancier. Vanaf het vijfde jaar genieten jonge pruimenbomen van zoete steenvruchten. Met goede zorg verrijkt het jaarlijks het regionale fruitaanbod.
Mogelijke oorzaken: 1 de pruimenboom groeit heel slecht en komt niet toe tot bloemvorming. 2 de pruimenboom groeit zeer snel en komt niet toe tot bloemvorming. 3 de pruimenboom staat op een krachtige onderstam, hierdoor zal hij eerst jaren lang alleen maar groeien en niet bloeien.
Op veel boerenerven en in grote tuinen stonden in de windsingel vaak heesters en pruimenboompjes met kleine, ronde, gele, witte of blauwe pruimen, die uit pitten waren opgekomen. De blauwe zijn fraai donkerblauw, met diepe naad, en groenig wat waterig vruchtvlees. Ze worden in Oost-Nederland Belzen genoemd.
De merel komt je daarbij zeker helpen, want hij is dol op fruit. Ze eten ook insecten en andere beestjes, zoals regenwormen en larven, en zaden. Maar bessen, bramen en aardbeien zijn favoriet. In het naseizoen komen daar pruimen, appels en peren bij.
De meest populaire pruimenrassen vind je hieronder: Pruimenboom Opal: kleine pruim, pluk juli, zelfbestuiver, zoet van smaak. Pruimenboom Reine Claude d'Oullins: grote pruim, pluk begin augustus, zelfbestuiver, zoet van smaak. Pruimenboom The Czar: kleine pruim, pluk augustus, zelfbestuiver, zoet van smaak.
Pruimen en abrikozen hebben een kleinere pit. Snijd de vrucht overlangs rondom tot aan de pit. Meestal valt het fruit vanzelf open. Mocht dit niet zo zijn draai dan de vrucht in tegengestelde richting en verwijder de pit.
Zo is de mirabel in Frankrijk een geliefde vrucht om taarten mee te maken. Sommige soorten van deze pruim zijn iets zuurder; deze worden over het algemeen gebruikt om te koken met suiker. Er kan een jam, siroop of compote van de mirabel worden gemaakt. Je kunt de mirabel natuurlijk ook gewoon rauw uit het vuistje eten.