Navelstrengbloed is het bloed dat achterblijft in de navelstreng en de moederkoek. Na de geboorte heeft het navelstrengbloed geen functie meer voor u en uw baby. Door het te doneren, kunt u een leven redden.
Zolang de placenta nog niet is geboren, zitten daar stamcellen van het kindje in. Het is geheel pijnloos en zonder risico. Het hele proces duurt een paar minuutjes. Voorafgaand aan de donatie heeft de moeder ingestemd met het afnemen van het navelstrengbloed en het doneren daarvan aan de Navelstrengbloedbank.
Ja, waarom zou je dat navelstrengbloed moeten bewaren? In navelstrengbloed zitten stamcellen die bloedcellen kunnen maken. Deze bloedvormende stamcellen kun je bewaren en later gebruiken voor de behandeling van verschillende bloedziekten, zoals leukemie, lymfeklierkanker en ernstig bloedtekort.
De navelstreng bevat drie vaten; twee slagaders (arteriae umbilicales) voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta en een ader (vena umbilicalis) die zuurstof en voedingsstoffen naar het kind brengt. Deze navelstrengvaten zijn omgeven door de gelei van Wharton.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en veertien dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel.
Privéopslag van navelstrengbloed
Je weet dan precies waar je navelstrengbloed is en wat ermee gebeurt. Je kunt de stamcellen ook zelf weer gebruiken als je eigen kind een keer ziek wordt en de stamcellen nodig heeft. Dat kost tussen de 800 en 2000 euro voor een opslag van 25 jaar.
De placenta heeft de hele zwangerschap je baby alles gegeven wat het nodig had. Maar als de baby er eenmaal uit is en de navelstreng is doorgeknipt, heeft de placenta geen functie meer. Na de bevalling krijg je vaak nog wat naweeën waardoor je baarmoeder samentrekt en de placenta los komt.
De stamcellen die verkregen worden uit het navelstrengbloed, voornamelijk hematopoietische (bloedvormende) stamcellen, worden opgeslagen en bewaard bij -170 tot -190 graden Celsius en verouderen in de opslag niet. Deze opgeslagen stamcellen kunnen in alle fasen van het leven gebruikt worden.
Bij de Chinese medicijnen methode wordt de moederkoek eerst gestoomd, bij de andere gaat het vlees rauw in de dehydrator. Na het dehydreren wordt de placenta tot poeder vermalen en in de capsules verwerkt. Eén placenta levert ongeveer tachtig tot honderdvijftig pillen op.
De placenta is precies zo samengesteld om kind én moeder van vele voordelen te voorzien. Na de geboorte is het voor je kindje van essentieel belang om zo lang mogelijk verbonden te blijven met de placenta. Wanneer de scheiding heeft plaatsgevonden kan je ervoor kiezen om je placenta door mij te laten capsuleren.
Er zijn twee manieren om stamcellen af te nemen. Het kan via het bloed (PBSC: perifere stamcelbloeddonatie) of via het beenmerg. In tweederde van de gevallen wordt gekozen voor stamceldonatie via het bloed. Het is de arts die bepaalt welke vorm wordt gekozen.
Stamcelbank Nederland is een organisatie waar mensen tegen betaling hun eigen stamcellen kunnen laten opslaan. Deze stamcellen worden gewonnen uit navelstrengbloed. Dit wordt kort na de geboorte afgenomen en verzonden naar Stamcelbank Nederland.
Dat is een beetje een raar gevoel maar doet niet echt pijn. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel. Komt de placenta niet binnen een uur naar buiten, dan moet deze onder narcose verwijderd worden in het ziekenhuis.
Waarom zou je de moederkoek in Godsnaam opeten? Door de placenta zal de moeder sneller herstellen van de zwangerschap. Voorstanders prijzen de placenta vanwege de grote hoeveelheid ijzer, vitamine B-12 en hormonen. Ook zou het eten ervan de kans op een depressie verkleinen.
Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk.
Een volwassen stamcel is een nog niet gedifferentieerde of een niet-gespecialiseerde cel die na de geboorte voorkomt in een gedifferentieerd en gespecialiseerd weefsel van een organisme.
Als de placenta binnen 4 uur in de koelkast is gedaan en binnen 48-72 in de vriezer tot max. 6 maanden kan het zeker. Na 6 maanden soms ook, maar dat ligt aan de staat van de placenta. Let wel; na die periode zijn de meeste hormonen en voedingsstoffen verdwenen.
Uit onderzoek blijkt dat in navelstrengbloed in verhouding heel veel bloedstamcellen zitten. Deze stamcellen kunnen worden ingevroren en bewaard. We weten dat navelstrengbloed na invriezen tenminste 15 jaar bruikbaar blijft, maar wellicht is deze periode wel veel langer.
Kuiltje. Aan de binnenkant van de huid gaat 1 bloedvat naar boven, richting lever, en 2 bloedvaten gaan naar beneden, richting blaas. Deze worden niet meer gebruikt en verschrompelen tot een soort strengetjes (medisch woord is ligamentjes). Deze restjes blijven dus altijd in je lichaam zitten.
Tijdens de geboorte
Tijdens de bevalling kan het wel een probleem zijn als de navelstreng om de nek gedraaid zit, vooral als hij twee keer om de hals zit, zodat hij tijdens het persen als het ware aangetrokken wordt. Hierdoor kan de baby stikken.
Als je baby draait en beweegt in je buik, kan de navelstreng gemakkelijk om de nek komen te zitten. Dit komt regelmatig voor, naar verwachting wordt zo'n 20-30% van de baby's geboren met een navelstreng om de nek. Een baby in de buik kan niet stikken, omdat hij nog niet ademt.
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het Gouden uur genoemd (net als in de fotografie de korte periode als de zon op en onder gaat). Een bijzondere tijd, omdat er in dit uur iets subtiels gebeurt. Het zijn je baby's eerste ervaringen in de wereld, voor het eerst zonder het warme en omhullende baarmoeder gevoel.
Gwendolyn wil graag in bad bevallen en zoveel mogelijk een hand-off bevalling – met alleen steun of ingrijpen wanneer zij dat wil of als het medisch noodzakelijk is. Ze vindt een verloskundige die haar in deze aanpak steunt. Met succes: Gwendolyn krijgt haar droombevalling.