De schotelantenne van de televisiekijker ontvangt het signaal vanaf de satelliet en geeft dit signaal door naar de ontvanger van degene die televisie wil kijken. De ontvanger verwerkt de signalen vanaf de schotelantenne en geeft deze signalen door naar de (digitale) televisie.
In de meeste regio's kan je de antenne binnen gebruiken, maar in bepaalde gebieden waar het signaal minder sterk is, moet je de antenne buiten plaatsen. Het ontvangstbereik vind je op onze signaalkaart. De zenders van de VRT (Eén, Canvas en Ketnet) zijn gratis en vrij te ontvangen via DVB-T.
Een antenne is een elektrisch geleidend passief geheel, aangesloten via een kabel op een zender en/of ontvanger en is bedoeld om radiosignalen via de ether te ontvangen en/of uit te zenden. De inhoud van de signalen doet er in principe niet toe. De meest elementaire antenne een z.g. monopool.
Via de kabel (DVB-C)
DBV-C staat dus voor digitale televisie via de kabel. De decoder ontvangt het signaal en zet het om in een signaal dat door het televisietoestel herkend en weergegeven kan worden. Digitale tv via de kabel betekent dat de aansluiting per toestel en niet per gezin gebeurt.
Met de tv-ontvanger kun je in overal huis draadloos tv-kijken, vanuit elke ruimte waar je maar wilt. Er is namelijk ook geen internet vereist en je kijkt dus tv zonder internet. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact voor je tv.
Je kunt gratis digitaal tv-kijken zonder abonnement. Dan kijk je op kabel tv gratis naar NPO 1, NPO 2, NPO 3 en alle regionale zenders. Maar er zijn ook manieren om zonder coax-kabel tv te kijken.
Je kunt ook draadloos tv kijken via wifi of mobiel internet. Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken.
Is je televisie ouder dan 11 jaar, dan zul je een Digicorder of Digibox nodig hebben om nog televisie te kunnen kijken. Een andere optie is een nieuwe televisie kopen. Je kan eventueel ook kiezen om televisie te kijken met een kaartje, de zogenaamde CI+ module.
Door een CI+-module (Common Interface Plus) met smartcard in je tv-toestel te plaatsen kun je digitale televisie kijken zonder decoder of extra kabels. Voorwaarde is wel dat het toestel dan over een ingebouwde DVB-C-tuner beschikt, waarmee digitale kabel-tv ontvangen kan worden.
Wil je weten of de antenne goed is, dan moet je met een portofoon en een SWR meter het dak op, en zo dicht mogelijk bij de antenne je SWR meter aansluiten.
Actieve antenne's versterken het ontvangen signaal en sturen dit vervolgens naar de TV. Om dit te kunnen doen heeft de antenne stroom nodig. Deze stroom wordt naar de antenne gebracht via de coax kabel die ook het televisie signaal transporteert. De coaxkabel is dus zowel een signaalkabel als een voedingskabel.
Wanneer je ook geen zenders van de publieke omroep ontvangt, ligt het probleem waarschijnlijk bij het tv signaal dat binnenkomt of bij de coax kabel. Controleer of de coax kabel aan beide uiteinden goed is aangesloten en of de kabel nergens beschadigingen toont.
De Signaal Switch: dit zijn nog steeds je opties
De zenders zullen voornamelijk beschikbaar zijn in SD-kwaliteit, behalve de zenders van Eén en Canvas (in HD). Je kijkt dan eigenlijk niet meer analoog maar digitaal. Heb je tv geen DVB-C-tuner, dan kun je een digibox of -corder huren of kopen.
Je neemt daarvoor een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) af bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv's, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv-kijken via tablet, smartphone of pc.
De reden is dat er steeds minder gebruik van wordt gemaakt. Daarnaast wordt de analoge bandbreedte in de toekomst ingezet voor een betere uploadsnelheid. Inmiddels zijn alle internet en tv aanbieders gestopt met het aanbieden van analoge televisie.
IPTV staat voor Internet Protocol TeleVision. Waar je met normaal tv kijken het signaal ontvangt via een coaxkabel, kijk je met IPTV televisie via het internet. Je ontvangt alle tv-zenders die je gewend bent via een razendsnelle ADSL- of glasvezelverbinding.
Via Kijk.nl kun je online voor niks de zenders SBS6, SBS9, Net5 en Veronica terugkijken. Er is ook een Kijk-app waarmee je on demand kunt kijken. Met een gratis account kun je deels toegang krijgen tot live-content, zoals Europees voetbal.
Heb je geen coax kabel in huis, maar wil je toch een tweede tv aansluiten? Met NLZIET is het niet meer nodig om een kabel aan te sluiten. In je slaapkamer, woonkamer én tuin kijk je gewoon tv via internet. Kijk op meerdere apparaten tegelijkertijd.
In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.
Bij welke internetproviders kan ik nog tv kijken via de kabel? Er zijn weinig providers die televisie via de kabel aanbieden in Nederland. Sterker nog, het zijn er twee, namelijk Ziggo en Delta. Delta levert bovendien alleen kabelinternet in Zeeland, in andere provincies verloopt dit via het glasvezelnetwerk.