Een carnivoor (van Latijn caro, vlees en vorare, eten) of vleeseter is in de ecologie een willekeurig organisme dat uitsluitend dierlijk weefsel als voedsel gebruikt. Dit weefsel kan zowel van ongewervelde dieren als van gewervelden afkomstig zijn.
De nummer één en twee zijn niet verrassend, daar staan volgens de FOA (Food and Agricultuur Organization) inderdaad respectievelijk varkensvlees en kip. Op de derde plaats zou je dan misschien rundvlees verwachten, maar die staat pas op de vijfde plek. Daarboven komen eerst nog paarden en kamelen.
En koeien hebben zelfs meerdere magen om de taaie planten te kunnen verteren. Vleeseters, bijvoorbeeld vossen en katachtigen, zijn vaak roofdieren die bijna alleen maar vlees eten. Ze hebben sterke kaken, grote hoektanden en scherpe scheurkiezen om het vlees van hun prooi af te scheuren en te vermalen.
Vleeseters moeten hun voedsel vangen en vaak zelf doden. Ze hebben daarom kleine snijtandjes, grote hoektanden en knipkiezen in hun bek. De hoektanden gebruiken ze om hun prooi vast te pakken en dood te bijten. Met de knipkiezen knippen ze hun prooi in stukjes.
Zoogdieren: omnivoren zijn bijvoorbeeld de bruine beer, wasbeer, bruine rat, veel marterachtigen en varkens. De chimpansees hebben een voedingspatroon dat behalve uit fruit en bladeren ook uit allerlei dieren, inclusief zoogdieren zoals andere apen bestaat.
Vossen, buizerds, kraaien, raven van de Veluwe, meeuwen en eventueel een overwinterende zeearend, maar vooral bacteriën en insecten laten van een groot kadaver in weinig tijd alleen de botten, de hoeven en hoorns en flarden huid over.
Honden en katten zijn carnivoren.
Een pescotariër is iemand die ervoor kiest geen vlees te eten, maar nog wel vis of andere zeedieren eet.
De insecteneters (insectivoren) vormen een subgroep binnen de carnivoren. Die eten geen vlees maar wel vis, ei en zuivel. De pollotariër eet geen vlees en vis maar wel gevogelte, ei en zuivel. Niet altijd omdat ze het voor een vogel niet zielig vinden maar gezondheid kan ook een reden zijn.
De huidige mens voedt zich met vlees (carnivoor), groenten (herbivoor), granen (granivoor) en vruchten (fructivoor) en daarnaast met melk en melkproducten en allerlei chemische toevoegingen en geraffineerde suikers.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen vissen in principe niet onder. Echter kan vis wel gegeten worden en is het ook een dierlijk product. In dit opzicht kan vis dus gezien worden als het vlees van een vis.
"Mensen moeten eten om te overleven. Voedsel levert energie en bouwstenen die we nodig hebben en ons lichaam zelf niet kan aanmaken. Vlees is een makkelijke bron om voedingsstoffen binnen te krijgen. Het bevat vitamine B, een aantal mineralen en eiwitten en vetten".
Vogels: bij vogels zijn vooral roofvogels en uilen vleesetend, maar daarnaast zijn er veel insectivore (insectenetende) vogels zoals zwaluwen. Veel zangvogels (Passeriformes) foerageren op kleine dieren als regenwormen, slakken en insecten.
Zo zijn aaseters als raaf, zwarte en rode wouw, gieren en talloze insectensoorten direct afhankelijk van dode dieren voor hun voedsel. Andere dieren profiteren indirect door insecten op de kadavers te eten. Dit gedrag wordt regelmatig voor de camera's vertoond door lijsters, roodborsten en koolmezen.
Krokodillen zijn fascinerende dieren. Ze bestaan al sinds de tijd van de dinosaurussen, en hebben zichzelf sindsdien geperfectioneerd tot de ultieme moordmachines. Ze zijn meesters in camouflage, supersterk, en als het nodig is kunnen ze lange tijd zonder eten.
Dan zijn er nog dieren die op regelmatige basis enorme hoeveelheden voedsel verorberen. Het grootste dier op aarde, de blauwe vinvis, werkt per dag vier ton aan krill weg.
Vegetarisch eten is gezond
Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen.
Vegetarisch eten is duurder
Vleesvervangers zoals Vivera, Valess en Quorn zijn vaak duurder dan de originele producten van kip of varkensvlees. Vegetarische kaas is duurder in vergelijking met normale kaas, en avocado's die gezonde vetten leveren zijn ook niet bepaald goedkoop per gram vet.
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in vlees, maar ook in andere producten.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee.
Carnivoor. In tegenstelling tot honden en sommige andere vleeseters, is de kat een strikte carnivoor. Dit stelt speciale eisen aan zijn dieet. Een echte carnivoor kan niet zonder dierlijk weefsel en heeft een hogere eiwitbehoefte dan andere zoogdieren.
Katten zijn strikte carnivoren of vleeseters, mensen zijn omnivoor (of alleseters) en honden zijn semi-carnivoor. Dit betekent dat katten nood hebben aan voldoende dierlijke eiwitten in hun voeding.
Carnivoren voeden zich met (delen van) andere dieren, voornamelijk zoogdieren, vogels en vissen. Naast 'vlees' eten ze ook orgaanweefsel, huidweefsel en delen van het bot. Jagende carnivoren gaan actief op zoek naar voedsel en zullen veel moeite doen om hun prooi te verschalken.