Uiteindelijk ontstonden uit de Afscheiding deze kerken: de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Gemeente, de Gereformeerde Gemeente in Nederland en nog vele anderen.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
Het zijn net 2 verschillende stromingen. Over het algemeen is hervormd wat zwaarder.
Evangelisch christendom
In 1907 ontstonden de Gereformeerde Gemeenten door een vereniging van de Gereformeerde Gemeenten onder het Kruis (13 gemeenten), en de Ledeboeriaanse gemeenten (22 gemeenten). Het kerkverband telt 107.931 (doop)leden per 31 december 2020.
Er zijn drie belangrijke stromingen in het christendom: rooms-katholiek, protestant en orthodox. Die verschillen ontstonden door meningsverschillen over de precieze invulling van het geloof in de 11e eeuw. De rooms-katholieke en de protestantse richtingen ontstonden in het westen.
Ondanks grote interne verschillen hadden de protestanten hun afkeer van het katholicisme gemeen. Ze waren het niet eens met de visie dat de kerk God vertegenwoordigt en tussen God en de gewone gelovige staat. Volgens de protestanten staat elk mens rechtstreeks in contact met God.
Verschillen. Het woordje 'orthodox' komt uit het Grieks en betekent letterlijk 'rechtgelovig'. Dit zijn vandaag enkele van de grootste verschillen met de katholieke kerk: De onfeilbaarheid van de paus wordt niet erkend, en de pauselijke suprematie wordt niet aanvaard.
Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde. Moslims komen op de tweede plaats.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
Kerkelijke gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben samen een vermogen van zeker een miljard euro, blijkt uit onderzoek van een adviescommissie. Het gaat om geld dat 'over' is en dat de gemeenten niet nodig hebben om voort te kunnen bestaan, schrijven het Nederlands Dagblad en Trouw.
De Nederlandse Hervormde Kerk is een protestants kerkgenootschap in Nederland dat in 2004 is opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland.
In de Bijbelgordel, die grofweg van Zeeland naar Overijssel loopt, wonen vooral gereformeerden.
De grootste kerkklok van Nederland, in de Grote Kerk van Dordrecht, wordt tijdens de jaarwisseling een kwartier lang geluid. Dat gebeurt donderdag vanaf middernacht. De bijna tienduizend kilo wegende klok in de Grote Kerk wordt maar zelden gebruikt.
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten. Dat blijkt uit een rapport van de International Bulletin of Missionary Research (IBMR). Elke dag zouden er wereldwijd 83.000 christenen bijkomen.
Het hindoeïsme onderscheidt zich van de andere wereldgodsdiensten doordat het geen stichter of 'geboortedatum' heeft. De religie is organisch ontstaan.
De hoogste percentages worden waargenomen in de gebieden rond de grote steden. In Groot Amsterdam is 12,7 procent van de bevolking islamiet, in de agglomeratie 's-Gravenhage 11 procent en in Groot-Rijnmond 9,9 procent. Op enige afstand volgen de Zaanstreek met 8,8 en Utrecht met 7 procent.
Onder het scenario 'gemiddelde migratie' neemt de moslimbevolking volgens Pew toe tot 11,2 procent, wat neerkomt op 58,8 miljoen moslims in 2050. Nederland zal dan 2,2 miljoen moslims tellen. Het gaat hierbij om migratie die voortkomt uit economische overwegingen, studie of familiehereniging.
Paus Franciscus schrijft volgende week geschiedenis: hij wordt de eerste paus die de leider van de Russisch-orthodoxe kerk gaat ontmoeten. Franciscus en patriarch Kirill treffen elkaar op 12 februari op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana.
Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk heeft zondag gepreekt over de oorlog in Oekraïne. Het gaat in dit conflict om meer dan politiek, zei hij: de redding van de mensheid staat op het spel.
Soms vallen het orthodoxe paasfeest en het Pasen in ons land op dezelfde datum, maar meestal niet. Dat is omdat de orthodoxe christenen de paasdatum op een andere manier berekenen, namelijk met de Juliaanse kalender. Tussen deze kalender en de onze zit dertien dagen verschil.