Meestal zal intussen de glucosewaarde door de 'tegenreacties' weer gaan stijgen. Is dat niet het geval, door bijvoorbeeld tekort aan 'reserveglucose' (dat kan na meerdere hypo's in korte tijd) of door veel te veel insuline, dan kunnen steeds meer hersenfuncties uitvallen en kan bewusteloosheid ontstaan.
Zijn hypo's gevaarlijk voor ons lichaam? Hier is veel onderzoek naar gedaan, maar voor zover we weten is het vaak doormaken van een hypo niet gevaarlijk voor het lichaam of de hersenen. Bij ouderen mensen kan het een extra belasting voor het hart vormen.
Bij hypoglykemie heb je een lage of een sterk schommelende bloedsuikerspiegel. Vaak is hypoglykemie een gevolg van diabetes mellitus. Hypoglykemie kan meerdere oorzaken hebben, zoals een teveel aan insuline, te weinig voedsel, zwangerschap en medicijngebruik.
Bij ernstige hypoglykemie: geef glucose 10gr als langzame bolus i.v. (10gr = 100ml gluc 10% = 20ml gluc 50%: verwachte stijging 2 mmol/L per 10gr) en controleer glucose < 10 minuten, zo nodig herhalen. Laat de patiënt als hij is bijgekomen langwerkende koolhydraten (bv. boterham) eten.
Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Je lichaam heeft na een hypo tijd nodig om te herstellen. Dit kan tot 24 uur duren.
Dat kan leiden tot duizeligheid, concentratiestoornissen, met dubbele tong praten, hoofdpijn, dronkemansgedrag, sufheid of verwardheid. Indien dat onbehandeld zou blijven daalt de glucose verder, met toenemende sufheid, soms met trekkingen, welke kan uitmonden in een hypoglycemisch coma.
Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Hypoglykemisch coma als gevolg van foutief verhoogde glucosewaarden bij een patiënte met diabetes mellitus en peritoneale dialyse.
Laat patiënt langwerkende koolhydraten (zoals een boterham) eten als hij bijkomt uit hypoglykemie. Als patiënt niet bijkomt ondanks dat glucosespiegel >5 mmol/l dan glucose boven 5 mmol/l houden en periodiek controleren. Overweeg andere oorzaken als patiënt niet bijkomt uit coma ondanks normale glucosespiegel.
Hypoglykemie, ook wel 'hypo', staat voor een te laag bloedglucosegehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Hypoglykemie herken je aan aanvallen van trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en in het ergste geval bewusteloosheid. Bij een hypo is het nodig om direct wat te eten met glucose.
Melk, yoghurt, karnemelk (lactose) Vla, pudding, vruchtenyoghurt (suiker – lactose – zetmeel) Koek, ontbijtkoek, gebak (suiker – zetmeel) Suiker honing, zoet broodbeleg, limonade, snoep (suiker)
Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd.
Ook 's nachts kun je een hypo krijgen, soms zelfs zonder dat je het door hebt. Wij geven je een aantal tips tegen nachtelijke hypo's. Je hebt een hypo als je bloedglucosewaarde onder de 4 mmol/l komt.
Is je bloedsuikerspiegel bijvoorbeeld laag omdat je een paar uur niet hebt gegeten, dan kan je lichaam de glycogeen omzetten naar glucose. Dit vormt weer nieuwe brandstof voor je lichaam. Het is erg belangrijk dat je bloedsuikergehalte in balans is. Insuline en glucagon hebben dus een belangrijke taak in je lichaam.
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank). Stap 3: Meet na 15 minuten weer je bloedglucose.
De behandeling van een 'hyper' of hyperglykemie is er op gericht de bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Dit kan door middel van het toedienen van de juiste hoeveelheid insuline. Daarnaast moet worden voorkomen dat je weer een hyperglykemie krijgt en zal het onderliggende probleem aangepakt moeten worden.
Zo'n ernstiger hypo kan gevaar opleveren in het verkeer of bij uw werk. Na herstel komen vooral hoofdpijn, vermoeidheid of een lamlendig gevoel voor, maar soms ook gevoelens van angst, schaamte of kwaadheid ...
Als u te weinig insuline aanmaakt, komt de glucose niet in uw lichaamscellen. Daardoor blijft er te veel glucose (suiker) in uw bloed. Dit noemen we een te hoge bloedsuikerspiegel.
Hierdoor daalt de glucose in je bloed. Ga niet bewegen als je bloedglucosewaarde boven 15 mmol/l zit, dan is er kans dat je bloedglucosewaarde stijgt. Ga je braken, waarschuw dan een arts. Water drinken voorkomt mogelijke uitdroging bij een hyper.
Dit noemen we de 2-4-6-regel. Dit houdt in dat u iedere 2 uur uw bloedglucosewaarde meet. Is de bloedglucosewaarde tussen de 15 en 20 mmol/l, dan spuit u 4 eenheden extra. Is de bloedglucosewaarde tussen de 20 en 25 mmol/l, dan spuit u 6 eenheden extra.
Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag.
Hyperosmolair coma
Als iemand in een dergelijke situatie niet tijdig wordt behandeld, ontstaat er een levensgevaarlijke shocktoestand: er wordt te weinig bloed rondgepompt, er treedt acuut nierfalen op en het komt tot bewustzijnsstoornissen en uiteindelijk tot een coma.
De aantasting van kleine vaatjes is specifiek voor diabetes, en kan leiden tot de volgende ziektebeelden. Diabetische retinopathie is schade aan het netvlies van het oog, welke na een lange periode zonder klachten het gezichtsvermogen kan aantasten.