Om 7.15 uur in de ochtend begonnen de Duitsers met de blitzkrieg die Frankrijk in recordtijd zou verpletteren. Duitse bommenwerpers zetten de aanval in en generaal Edmond Ruby van het 2e Franse leger was geschokt door het effect dat de bombardementen hadden op de soldaten bij Sedan.
Parijs is tijdens de Tweede Wereldoorlog niet belegerd, zoals Leningrad. Parijs is ook niet gebombardeerd, zoals Londen, noch vond er een grote opstand plaats, zoals in Warschau. In Parijs is tussen 1940 en 1944 relatief weinig gebeurd.
De oorlogen omvatten zowel de Franse revolutionaire oorlogen (waaronder de Eerste Coalitieoorlog van 1792–1797 en de Tweede Coalitieoorlog van 1798–1802) als de napoleontische oorlogen (1803/5–1815).
Op 1 mei hadden 40 Franse divisies bij Verdun gevochten, tegen slechts 27 Duitse. De Duitse soldaten wisten donders goed dat sneuvelen of zwaargewond raken bijna onontkoombaar was. De uitputtingsslag ging door, en het einde was niet in zicht. Beide partijen hadden bijna 200.000 man verloren.
Embed. Wanneer Charles de Gaulle in 1944, ruim twee maanden na D-Day Parijs bevrijdt, dankt hij het moedige verzet van alle Fransen tijdens de oorlog.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Keizer Hirohito nam op 15 augustus het besluit om over te gaan tot capitulatie na nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki. De overgave van Japan op 2 september 1945 betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De Eerste Wereldoorlog was niet alleen de bloedigste oorlog die er tot dan ooit gevoerd werd, maar ook de duurste. De 120.000 eigenaars van de laatste Britse oorlogsobligaties kregen in totaal 1,9 miljard pond terug, die sinds 1932 aan de Britse Schatkist geleend werd om de oorlogsschuld te dragen.
Op 6 juni 1944 begint kort na middernacht D-Day, een enorme militaire operatie. Meer dan 5.000 schepen vervoeren 150.000 geallieerde soldaten en 1.500 tanks naar de kust van Normandië in Frankrijk. Twee jaar lang is achter de schermen gewerkt aan 'Operatie Overlord'.
Neutrale landen
Ook Zweden en Zwitserland zijn neutraal.
Het koninkrijk Frankrijk ontstond in 987 als opvolger van West-Francië, het West-Frankische Rijk. De hoogtijdagen van het koninkrijk waren tijdens de regeerperiode van koning Lodewijk XIV, de "zonnekoning", in de 17e en 18e eeuw. Tijdens deze periode ontwikkelde Frankrijk zich tot de machtigste staat van Europa.
West-Francië werd het huidige Frankrijk en Oost-Francië het huidige Duitsland. Midden-Francië bestond uit een strook van Nederland tot Noord-Italië. Midden-Francië werd over de jaren heen opgeslokt door Oost- en West-Francië. West-Francië kreeg het Frans als officiële taal en Parijs werd een cultuurcentrum.
Op 17 juli 1943 willen de geallieerden de Fokkerfabrieken in Amsterdam-Noord bombarderen. Deze vliegtuigfabrieken werken voor de Duitse oorlogsindustrie.
Den Helder: de meest gebombardeerde stad van ons land heeft nu audiotour. Ruim 160 keer werd Den Helder gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaker dan welke stad in Nederland ook.
Het bombardement
Daarom bombarderen Duitse Heinkels op 14 mei 1940 om 13.27 uur de binnenstad van Rotterdam. Binnen een kwartier zijn grote delen van de binnenstad verwoest.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
De Engels-Zanzibarese oorlog werd uitgevochten door het Verenigd Koninkrijk en het Sultanaat Zanzibar op 27 augustus 1896. Met een duur van 38 minuten is het de kortste oorlog in de geschiedenis.
17 april 1986 – de Nederlandse ambassadeur Huydecoper reist naar de Zuid-Engelse Scilly-eilanden om een vredesakkoord te ondertekenen. Het akkoord betekent het einde van de langste oorlog ooit. 335 jaar lang zijn Nederland en de Scilly-eilanden met elkaar in oorlog geweest.
De Fransen beschikken over meer dan 400 tanks, ruim 1.200 vliegtuigen en een vloot van 120 vaartuigen.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij. In een ander deel van het Koninkrijk, toenmalig Nederlands-Indië, eindigde de oorlog enkele maanden later.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.