Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: niet verse vis, spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract. Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijzetten in het lichaam: aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.
Niet alleen rode wijn, maar ook chocolade, oude kaas of noten zorgen voor een toename van histamine. Bij een DOA-tekort heeft men last van jeuk, een verstopte neus of hoofdpijn, na gebruik van deze voedingsmiddelen. Deze klachten kunnen zich direct voordoen, maar ook pas een dag later.
Groente en fruit
De groenten met de laagste hoeveelheid histamine zijn peulvruchten zoals bonen, paprika en rabarber. Tomaten, zuurkool, spinazie en bietjes zitten er juist vol mee, dus die kun je maar beter aan je voorbij laten gaan. Ook paddenstoelen zijn af te raden. De meeste andere groenten kun je prima eten.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Een toename van histamine in het lichaam veroorzaakt bloedvatverwijding, een loopneus, jeuk, slapeloosheid, hartkloppingen of hoofdpijn. Jeuk en benauwdheid zijn vaak het gevolg van voedselallergieën en hooikoorts.
Er is geen medicijn dat een intolerantie voor histamine geneest. Het enige wat u kunt doen is kijken of antihistamine de symptomen iets verlichten. Alleen het vermijden van voedsel dat veel histamine bevat is een effectieve manier, bij voorkeur in combinatie met een drie-fasen dieet.
Als je te maken hebt met een histamine-intolerantie en op zoek bent naar geschikt brood, kun je het beste kijken naar het soort meel en de andere ingrediënten die het brood bevat. Tarwe en spelt bevatten op zich weinig histamine – en van gist wordt ook gezegd dat het geen histamine bevat.
Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm.
Hoewel cacao en chocolade amper histamine bevatten, verhinderen andere stoffen in deze producten wel de werking van het DAO-enzym. Daarom behoren ze tot de histaminevrijmakers. Hoe goed patiënten chocolade kunnen verdragen, hangt af van de hoeveelheid cacao. Ze kiezen dus het best voor melkchocolade met weinig cacao.
Lareb adviseert: bij allergische aandoeningen cetirizine of loratadine als tijdens de zwangerschap een oraal antihistaminicum nodig is. Ook desloratadine en levocetirizine zijn waarschijnlijk veilig. bij een gewenst sederend effect, clemastine, hydroxyzine of promethazine (lage dosering).
Voeding om te vermijden in een histamine-arm dieet
Begin je dieet door voedingsmiddelen te laten staan die veel histamine bevatten of de grootste vrijmakers zijn. Histamine zit vooral in: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt.
Histamine is dus een lichaamseigen stof, die je beschermt tegen gevaarlijke indringers. Te veel histamine in je lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties, zoals irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen.
Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie. Een van de weinige producten overigens. Beide rooibossoorten – rode rooibos en groene rooibos – zijn geschikt voor mensen met histamine-intolerantie.
Bij de histamine test wordt het histaminegehalte in de darm gemeten na provocatie. Het DAO-gehalte wordt niet bepaald; de hoge histaminewaarden in de ontlasting duiden wel op een DAO-tekort. Histamine neemt toe bij gebruik van chocolade, oude kaas en rode wijn.
Histamine is een stof die o.a. jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doet uitzetten waardoor de huid rood wordt en er jeukende bultjes (oedeem) kunnen ontstaan. Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden.
Maag- en darmklachten zijn het voornaamste symptoom bij histamine-intolerantie, maar het kan in verschillende vormen verschijnen. Misselijkheid, diarree, buikpijn, krampen en winderigheid komen vaak voor. Ze treden gewoonlijk een tijdje na het eten op.
Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer een uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.
Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.
Een wijntje kan altijd natuurlijk en kies daarom bij voorkeur een droge witte wijn. In rosé of rode wijn is de histaminespiegel (sulfieten) van nature hoog en versterken je allergische reactie. Indien je toch ervoor kiest om alcohol te drinken, neem dan bij voorkeur whisky, wodka of jenever.
Er bestaan zowel snelwerkende en langzaam werkende antihistaminica. Het ene middel is reeds binnen enkele minuten werkzaam de andere binnen een paar uur. De keuze is afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening en het individu.