Wat betekent THT op een ei?

Op de verpakking staat de ten minste houdbaar tot-datum (THT-datum). Eet eieren bij voorkeur voor deze datum op. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren vers zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Hoe lang eieren bewaren na THT?

Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.liebherr.com

Hoe lang mag een ei over de datum zijn?

Houdbaarheidsdatum eieren

Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op na.nl

Hoe kom je erachter of een ei nog goed is?

Eieren testen: zo doe je dat!

Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Wat zijn de gezondste eieren?

Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Hoe kan je zien dat je eieren niet goed meer zijn

26 gerelateerde vragen gevonden

Kan je elke dag een ei eten?

Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op leefmagazine.be

Wat gebeurt er als je 10 eieren per dag eet?

Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Wat gebeurt er als je een rot ei eet?

Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Hoe lang kan je eieren in de koelkast bewaren?

Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rutgerbakt.nl

Hoe lang kun je eieren van eigen kippen bewaren?

Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op avevewinkels.be

Wat is de betekenis van THT?

THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedselbankennederland.nl

Waarom moeten eieren in de koelkast?

Eieren in de koelkast: langer vers

De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Waarom moet je eieren niet in de koelkast bewaren?

Wordt het eitje vochtig, dan kunnen bacteriën er beter groeien. Als je dan eieren uit de koeling van de supermarkt meeneemt naar huis, treedt er condensvorming op door het temperatuurverschil. Liggen de eieren niet in de koeling, dan is het risico op condensvorming veel kleiner waardoor de eieren langer goed blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ad.nl

Hoe ruikt een bedorven ei?

Bedorven eieren

Zitten er teveel bacteriën in dan pas is het bedorven. Dan ruiken ze verrot: een typische waterstofsulfide lucht. Als je dat ruikt moet je het ei sowieso niet meer eten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dedamesdijk.nl

Hoeveel eieren mag je op een dag?

Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diabetesfonds.nl

Kunnen eieren in de diepvries?

Je kunt rauwe eieren invriezen, maar niet met schil. De schil kan hierdoor namelijk breken. Breek dus eerst het ei open voordat je hem in een bakje of zakje invriest. Je kunt het eiwit en eigeel apart invriezen, of samen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Hoe oud mag een ei zijn?

Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkervanbijons.be

Hoe groot is de kans op salmonella in ei?

Salmonella in eieren

Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op samengezond.nl

Wat betekent de stempel op een ei?

Het eerste cijfer (van 0 tot 3) geeft aan hoe de kippen leven. Hoe lager het cijfer, hoe meer aandacht voor dierenwelzijn. Vervolgens komt de lettercode van het land van herkomst (BE voor België) en als laatste het registratienummer van de producent (in België 4 cijfers, soms gevolgd door het hoknummer).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverbio.be

Wat doen met oude eieren?

Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kassa.bnnvara.nl

Waarom wordt een gekookt ei groen?

Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Kan je salmonella krijgen van rauwe eieren?

Het risico op besmetting is het grootst bij rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees van pluimvee, runderen of varkens, maar ook eieren. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Waarom eigeel niet eten?

Als je er niet voldoende van binnenkrijgt via je voeding, maakt je lever het daarom zelf aan. Een eidooier bevat tussen de 186 – 200 mg cholesterol. Je lever produceert 800 tot 900 mg cholesterol per dag. Dat is meer dan vier keer zoveel cholesterol als er in één ei zit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eieiei.nl

Is een ei slecht voor je lever?

Eieren zijn niet slecht voor je lever

Vroeger hoorde je weleens dat eieren ongezond zijn voor je lever, omdat die veel cholesterol bevatten. Ondertussen weten we wel beter. Je lever maakt elke dag een bepaalde hoeveelheid cholesterol aan om je lichaam optimaal te doen werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle.be

Welk ei is het lekkerst?

Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op milieucentraal.nl

Populaire vragen