Futen (Podicipediformes) vormen een orde van watervogels van meren en plassen. De orde omvat maar één familie, genaamd Podicipedidae. De familie telt 23 soorten, waarvan er twee zeker en een derde hoogstwaarschijnlijk uitgestorven zijn. In Europa is de gewone fuut (Podiceps cristatus) de bekendste vertegenwoordiger.
Jonge futen
Dan komen de jongen uit de dop. Het zijn nestvlieders en dat betekent dat ze meteen na hun geboorte al donsveren hebben het water al op kunnen. Toch neemt de futenmoeder de jongen de eerste weken wel mee op de rug. 's Avonds gaan de jonge fuutjes onder de vleugels van moeder om terug te keren naar het nest.
Voedsel. Een fuut leeft voornamelijk van vis van 2–10 cm, soms groter. De prooi wordt tot op een diepte van 2 tot 4 meter onder water achtervolgd. Een duik duurt zo'n halve minuut lang.
150 tot 200 gram verse vis heeft de fuut iedere dag nodig.
De bronnen variëren over het aantal meters (tien tot tientallen), maar dat een fuut ver onder water kan zwemmen staat vast. Het gaat zelfs zover dat zijn poten verder naar achteren zitten op zijn lijf, waardoor die onder water grotere afstanden kan zwemmen. Nadeel daarvan is dat die op de kant vrijwel niet kan lopen.
Futen overwinteren veelal in groepen op open water, waar meestal het begin van de paarvorming plaatsvindt.
In de broedtijd vaak luidruchtig. Territoriumroep een ver dragend "ròòòhhh…". Daarnaast nog veel meer keelklanken en rauwe roepen. Jongen piepen hoog.
Daarbij kan hij tot 40 meter diep duiken en ongeveer 50 seconden onder water blijven. Ook aan het wateroppervlak is de fuut een goede zwemmer en bereikt hij snelheden van 4 tot 7 kilometer per uur. Hij kan aan roofvogels, ontsnappen door snel een duikje te nemen - desnoods met het kroost op de rug.
Deze naam verwijst naar de ver naar achter staande poten van fuutachtigen waardoor het lijkt alsof de poten uit de billen steken.
Vogels leggen eieren, en de struisvogel legt de grootste eieren ter wereld. Het vrouwtje, de hen, kan elke twee dagen een ei leggen.
Het allereerste voedsel dat jonge futen te eten krijgen, zijn veren. Het is dan ook niet gek als je een fuut veertjes ziet plukken van zijn borst of buik en die aan zijn jongen voert.
De fuut werd jarenlang bedreigd door de mens. In de 19e eeuw waren de fraaie kopveren erg geliefd en werd de fuut hierop stevig bejaagd. Later, vooral in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw, waren de eieren van de fuut van belang.
Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken. Jaagt vooral vanaf zitplaats laag boven de grond.
Niet alleen de jongen van vogels hebben een eigen naam, ook vrouwtjes en mannetjes hebben eigen benamingen: Baby vogel: Kuiken. Mannetjes vogels: Man. Vrouwtjes vogels: Pop.
Een kuiken is het jong van een vogel. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor het jong van een hoendervogel, zoals een kip. Kuikens worden geboren in een nest.
Een juveniel heeft een donkere, hoornkleurige snavel en onopvallende oogring. Het verenkleed lijkt op dat van een volwassen vrouwtje, maar is ook licht gevlekt op de bovenzijde. Voordat hij vliegvlug is heeft de juveniel een gespikkelde borst, die lichter is gekleurd dan die van een volwassen vrouwtje.
Waarom deze vogel net als zijn neefje Geoorde Fuut zulke felrode ogen heeft is me tot op heden een raadsel. Weet jij het? Opties die geopperd waren: Door al het water in de ogen met het duiken worden ze rood.
Tot de primaire weidevogels rekent men doorgaans de steltlopers kievit, scholekster, grutto, tureluur, wulp, kemphaan en watersnip. Velen beschouwen dit rijtje als de echte weidevogels; watersnip en kemphaan zijn echter zo zeldzaam dat ze ook in weilanden niet vaak worden aangetroffen.
Meerkoeten eten vooral waterplanten, maar zeker wanneer er jongen zijn worden ook allerlei waterdieren, zoals slakken en visjes, gevoerd en gegeten. Ze eten ook gras. Meerkoeten duiken vaak naar voedsel.
Het beste antwoord. kraaien, kauwen duiven, kippen en veel andere landvogels kunnen zich wel een tijdje drijvend houden, maar zwemmen zou ik dat toch niet willen noemen. we rijden regelmatig uit om zo'n vogel uit het water te vissen. hun veren zuigen zich vol, en ze kunnen niet opstijgen uit het water.
De slobeend zuigt water op aan de snavelpunt en perst het er weer uit aan de basis, waarbij voedsel wordt opgevangen door de extra lange lamellen. Het voedsel bestaat uit plantaardig en vooral dierlijk plankton en verder slakjes, kreeftachtigen, insectenlarven, zaden en dergelijke.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Maak een opname van een vogelgeluid in 'Warblr' en de app geeft je het antwoord. Zoals Shazam met liedjes doet. Je krijgt snel de vogel op je scherm te zien, inclusief afbeeldingen én een uitgebreide beschrijving. Zo weet je meteen alles over het vogeltje dat jij net zo mooi hebt horen zingen.