Het voormalige Britse protectoraat Brits-Somaliland ging in 1960 samen met Italiaans-Somaliland om
Met een kustlijn van 3000 kilometer heeft Somalië de langste kust van alle landen op het Afrikaanse continent en in de Arabische wereld. Omdat Somalië cultureel, historisch, etnisch, taalkundig, geografisch en religieus zeer verbonden is met de Arabische wereld, is het lid van de Arabische Liga.
En in grote delen van Afrika staan ze bekend als gewiekste handelaren en geslaagde immigranten. In een land als Zuid-Afrika zijn Somaliërs heel succesvol als ondernemers, veel succesvoller dan zwarte Zuid-Afrikanen.
De Somaliërs (Somalisch: Soomaaliyeed, Arabisch: الصوماليون) zijn een etnische groep uit de Hoorn van Afrika. Vrijwel alle Somaliërs spreken het Somalisch, een Koesjitische taal, een taalgroep binnen de Afro-Aziatische taalfamilie en ook het Arabisch.
In 1960 werd het noorden van Somalië, een Britse kolonie, samengevoegd met het zuiden, een Italiaanse kolonie. Een aantal jaren later werden de grenzen vastgelegd van wat nu het huidige Somalië is. In 1991 verklaarde Somaliland, de voormalige Britse kolonie, zich onafhankelijk.
Somaliërs begonnen vanaf eind jaren tachtig, op vlucht voor de burgeroorlog in Somalië, naar Nederland te komen. In 1993 was er een migratiepiek. Tussen 2001 en 2004 daalde het aantal Somaliërs in Nederland zelfs: in 2001 telde Nederland 29.600 Somaliërs; in 2007 nog maar 18.800.
In Nederland zijn, anders dan in de andere Europese steden van het onderzoek, Somaliërs niet oververtegenwoordigd in een bepaalde stad. De meeste Somaliërs wonen in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Den Haag.
Een meerderheid van de Somalische Nederlanders leeft zodoende van een bijstandsuitkering (52 procent).
Somaliërs hebben een sterke groepscultuur, die kan botsen met het geïndividualiseerde Nederland. Als Somaliërs elkaar bijvoorbeeld willen helpen bij dakloosheid, kunnen zij worden gekort op hun uitkering. Ook waarden uit het land van herkomst werken hier niet altijd meer, zoals die met betrekking tot vrouwen.
Somalië is al decennialang in de greep van gewelddadige conflicten. Ook extreme droogtes en overstromingen zorgen voor grote problemen. Het behoort tot een van de armste en kwetsbaarste landen van Afrika. Samen met onze partner bieden we ter plekke noodhulp aan kwetsbare Somaliërs.
Inmiddels wonen er circa 27.000 Somaliërs in Nederland.
Het staatshoofd van de Federale Republiek Somalië (tot 1991 Democratische Republiek Somalië geheten, en recentelijk Republiek Somalië) is de president. De huidige president van Somalië is Hassan Sheikh Mohamud.
Door aanhoudende droogtes, verwoestende overstromingen en conflicten zijn veel Somaliërs afhankelijk van noodhulp. 1 op de 3 mensen is afhankelijk van noodhulp. Meer dan 2 miljoen mensen zijn op de vlucht voor honger en geweld. Ruim de helft van hen is gevlucht naar een buurland.
Somali kan verwijzen naar: Somaliërs (enkelvoud: Somali of Somaliër); een volk uit Somalië, Ethiopië en andere Oost-Afrikaanse landen, alsmede inwoners van het land Somalië. Somali (Ethiopië); een regio van Ethiopië Somalisch of Somali; een Koesjitische taal.
Arabisch (Marokkaans) is de meest gebruikte taal van Marokko. Het Arabisch (Marokkaans) is een regionale variant van het Arabisch. Ook andere landen en gebieden hebben een eigen variant, al komen deze meer overeen met het Standaardarabisch naarmate men het Arabisch Schiereiland nadert.
De veiligheidssituatie in Somalië inclusief Somaliland is slecht. Er zijn regelmatig aanslagen en gewapende conflicten waarvan ook burgers het slachtoffer zijn.
Somalië bevindt zich in het hart van een van de ergste humanitaire rampen ter wereld. De bevolking kampt reeds decennia met gewapende conflicten en extreme droogteperiodes. Vandaag zijn bijna één op de vijf Somaliërs op de vlucht in eigen land. UNHCR vangt mensen op de vlucht op en beschermt hen.
Bijna zeven van de tien volwassen Somaliërs in Nederland hebben een bijstandsuitkering. Ook ruim de helft van de mensen met de Syrische, Iraakse of Eritrese nationaliteit heeft bijstand.
Marokkanen 39 procent werkloos
Marokkaanse jongeren spannen de kroon met een werkloosheidspercentage van 39 procent. Turkse jongeren doen het niet veel beter met 33 procent. Surinaamse en Antilliaanse jongeren komen op 27 procent uit.
Denemarken: 1888 euro
Bart krijgt in Denemarken tot 90 procent van zijn laatste loon, met een maximum van 3.515 kronen of 472 euro per week. De maximale duur van de uitkering is 4 jaar. In welke regio ben jij voornamelijk op zoek naar een job?
5,7 miljoen mensen krijgen van ons een uitkering.
Het Somalisch is een Koesjitische taal die vooral in Somalië, Djibouti, Ethiopië en Kenia gesproken wordt.
In 2023 telt de bevolking van Somalië 18.143.378 inwoners.
In totaal wonen er nu bijna 1500 Somaliërs in Tilburg. De economische positie van Somaliërs verslechterde ten opzichte van vijf jaar geleden.