Naarmate het einde van die eerste maand nadert, gaat een deel van die energie naar de seksuele ontwikkeling. Na ongeveer zes weken gaat er nog meer energie naar de ontwikkeling van de seksuele activiteiten. Na zes weken beginnen ook de vinnen verder uit te groeien. Eerst de staart en ongeveer een maand later de rugvin.
Zorg ervoor dat ze groter zijn dat de bek van de volwassen vissen voordat je ze in het normale aquarium zet. Anders zouden de grotere vissen ze alsnog kunnen opeten. Je vissen zullen blijven groeien totdat ze 6 maanden oud zijn, ze zijn dan volwassen.
Het is aan te raden de guppies twee keer per dag te voeren. In dat geval moet er echter niet meer dan een klein beetje voer in het water worden gedaan. Het voeren kan maximaal worden teruggebracht naar vijf keer per week. Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding.
Wat je vooral niet moet doen is je baby guppy's beschermen. Gewoon in je bak laten zonder bescherming. Als een volwassen gup een baby te pakken krijgt en opeet, dan is dat geen probleem. Het is juist gezond voer voor je volwassen vissen!
Bij veel soorten jagen de ouders op hun eigen jongen. De ouderen zien hun jongen als voedsel aan omdat ze nog zo klein zijn. Als er voldoende beplanting is zullen er genoeg jonkies overblijven. De zwakkere babyguppen zullen een mindere overlevingskans hebben dan de sterkere jongen.
Guppy's behoren tot de levendbarende tandkarpers. Dit betekent dat de vrouwtjes geen eieren leggen maar deze inwendig uitbroeden. Guppy's worden niet zo oud, ze leven ongeveer een half tot twee jaar.
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
Guppy's zijn hele vriendelijke vissen die eigenlijk alle andere medebewoners tolereren. Daarom zie je ook vaak dat Guppy's gehouden worden in gezelschapsaquariums. Enkele soorten die niet in combinatie met Guppy's gehouden kunnen worden zijn: Sumatranen.
Wij hebben aangehouden: 1 cm vis per liter water.
Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy's. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag.
Alleen als er echt een intense concurrentiestrijd om voedsel gaande is, is er een kans dat ze elkaar op gaan eten. “Kannibalisme is zeldzaam onder wilde muskietenvissen en guppies,” zo stellen de onderzoekers nogmaals in hun onderzoeksartikel.
Na een tijd bevalt ze en krijgt dan afhankelijk van het hoeveelste nest zo een 10-70 guppen per keer. Deze zijn nog zeer klein, ongeveer 4 a 5 mm. De eerste paar dagen leven ze nog van hun dooierzakje wat aan hun buik zit. Maar dan moet je ze gaan voeren.
18 graden is echt het minimum voor guppy's ze worden dan vatbaar voor ziektes enz en leven duidelijk korter. Ook is een kamer niet overal boven de 18 graden dus als je het beste met je dieren voor hebt verwarm je de bak wel, anders blijven de visjes jou leergeld betalen.
Daar lijken soms vrouwtjes in mannetjes te veranderen. In de regel wordt echter aangenomen dat het gaat om "late" mannetjes. Daar wordt mee bedoeld dat deze mannetjes pas laat de karakteristieke zwaardvin ontwikkelen.
De gup is niet echt een scholenvis. Als je allemaal van hetzelfde geslacht houdt kun je er best "slechts" 2 houden (twee vind ik wel een minimum omdat ze anders helemaal geen afleiding hebben in je bak). Als je mannetjes en vrouwtjes wil houden zou ik zeggen minstens 4, 1 mannetje op 3 vrouwtjes.
Ze moeten rustig door het water kunnen zwemmen zonder te moeten vechten tegen de stroming. Planten zijn geen must voor guppy's, maar ook deze worden wel gewaardeerd. Wat echter wel belangrijk is, is dat er schuilplaatsen zijn. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om te kunnen ontsnappen aan het gejaag van de mannetjes.
Guppy's houden het zo'n 3 dagen uit zonder voeding, maar ze zijn heel inventief en eten van alles wat ze in je tank kunnen vinden. Denk aan algen, kleine delen van planten of oud voer wat op de bodem ligt (mocht je dat niet weggehaald hebben).
Guppies zijn niet geschikt om in een viskom te houden. Dit visje heeft een watertemperatuur nodig van 24 tot 28 graden. Ook is een filtersysteem nodig om het water op kwaliteit te houden. In koudwater zal een guppy zich niet prettig voelen.
Voor guppen maakt de bodem niet zoveel uit, zolang het niet te grof is i.v.m. vuil dat ertussen zakt. Met een donkere bodem (en achterwand) komen de kleuren inderdaad mooier uit.
Zeker geen komkommer koken, krijg je alleen maar een brij van, en gaat hierdoor je water te zwaar bgelasten. Gewoon een klein koffielepeltje erdoor steken is voldoende.
Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.