Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast.
"Alvast bedankt," of "op voorhand bedankt," blijken dé manier om een antwoord los te krijgen. "Dankjewel," en "bedankt," prijkten op een mooie tweede plaats. Erg formele afsluiters, zoals "hoogachtend," gebruik je dan weer beter niet.
Als je bijvoorbeeld schrijft: 'alvast bedankt voor je antwoord', kan dat behoorlijk dwingend overkomen. Je kunt beter iemand bedanken nadat diegene iets voor je heeft gedaan. Wat ik ook weleens zie is: 'Ik hoop dat het goed met je gaat'. Je komt een stuk oprechter over als je daadwerkelijk vraagt hóé het met mij gaat.
In een zakelijk bericht voor externe contacten is Met vriendelijke groet(en) erg gebruikelijk en in elk geval beter dan de formele slotgroet Hoogachtend. In vervolgcorrespondentie kan de slotgroet wat informeler worden, bijvoorbeeld Groeten of Groet.
Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Iedere e-mail kun je afsluiten met 'Met vriendelijke groeten'. Vroeger was het gebruikelijk om formele berichten af te sluiten met 'Hoogachtend'.
Een veelgebruikte neutrale slotformule is Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten. Je kunt hiervoor kiezen bij zowel formele als informele correspondentie. Als je het formeel wilt houden, dan kun je gebruikmaken van Hoogachtend.
Met die zin bied je de lezer een mogelijkheid tot contact. Je zegt bijvoorbeeld waar hij terecht kan met verdere vragen. Kijk wel uit voor verouderde zinnen als 'In afwachting van uw reactie, verblijf ik. ' Beter is 'Ik zie uw reactie graag tegemoet' of 'Graag horen wij of u gebruik wilt maken van dit aanbod.
vooraf bedanken voor iets wat iemand anders voor je gaat doen.
Je hebt gezocht op het woord: ALVAST. al·vast (bijwoord) 1nu al, voorlopig: ik ga alvast, kom jij zo ook?
Dit kan door 'graag gedaan' te zeggen, of. Eveneens bedankt! Als de vraag komt waarom, omdat deze persoon waardeert wat jij gedaan hebt, en dit liet weten. Dankbaarheid tonen voor iets, is het mooiste wat er is, tenzij het over belastingen en dergelijke gaat ð.
Bij communicatie met een docent, assistent of administratief personeel gebruik je het beste een formele aanspreking zoals 'Geachte professor', 'Geachte mevrouw' of 'Geachte heer '. Als de ontvanger heeft aangegeven dat je zijn of haar voornaam mag gebruiken kan je 'Beste ....' als aanspreking gebruiken.
Een aanhef met geachte is formeel en vooral geschikt voor officiële contexten. De aanduidingen meneer/heer kunnen ook vervangen worden door de voornaam of de voorletter(s) van de geadresseerde, bijvoorbeeld Beste Peter Verbeek of Geachte O. Yilmaz.
Algemene bedankjes
“Bedankt voor de fijne samenwerking.” “Ik wil je bedanken voor de fijne zakenrelatie en zie uit naar samenwerking in de toekomst.” “Bedankt voor al jouw inzet bij ons bedrijf.” “We zijn je/jullie erg dankbaar voor het advies, service en uitwerking van plannen voor ons bedrijf.”
Beste en Dag zijn informeler. Ze klinken iets persoonlijker en minder afstandelijk dan Geachte. Ze zijn bruikbaar in allerlei (zakelijke) contexten. De meest informele aanhef is een aanhef met een begroeting als Beste, Dag, Hallo of Hoi in combinatie met de voornaam.
Een informele brief sluit je af met 'Met vriendelijke groet(en)', zeker als je begint met 'Beste'.
Hou het kort en bondig. Verzorg de vorm: schrijf normale hoofdletters en leestekens, geen woorden volledig in KAPITALEN, geen uitroeptekens. Verzorg de schrijfstijl: gebruik geen informele spreektaal, geen dialect. Denk daarbij aan je toon: ga na of je taalgebruik respectvol is.