Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Schuurpapier heeft een 'eigen' getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een 'p' of 'k' staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.
Houtrotvuller krimpt niet en wordt na 12 tot 24 uur keihard. Plamuur het geheel vervolgens glad met een dun laagje lakplamuur. Tip! Maak de plamuurmessen na afloop direct goed schoon met terpentine.
De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt. Dat opschuren doe je met het fijne schuurpapier.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond. Vooral wanneer je op zoek bent naar een mooie afwerking, is nat schuren de ideale oplossing.
Groftes van schuurpapier worden aangeduid met de letter P voor een bepaald cijfer. Het cijfer staat voor de hoeveelheid korrels die er op 1 cm2 zitten. Dit betekend dus hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier is. Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120.
Om kleine of grote gaten te vullen kun je gebruikmaken van plamuur met of zonder verharder. Als het is verhard, dan kun je het verder schuren en afschilderen.
Breng na het plamuren en schuren altijd grondverf aan, niet direct overlakken.
Gemakkelijk te verwerken, want er hoeft niets van te voren gemengd te worden. Nadeel is het feit dat de plamuur altijd wat inzakt, dus meestal moeten er meerdere lagen aangebracht worden. Dit in combinatie met de trage droogtijd (meestal 24 uur), zorgt ervoor dat de plamuur niet vaak meer gebruikt wordt.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Het nadeel is dat je de gaten voor de stofafzuiging mist waardoor je schuurpapier sneller zal vollopen met schuurstof. Om deze reden leveren fabrikanten soms een perforatieplaat mee. Met dit handige hulpmiddel kun je zelf de gaten in het schuurpapier maken, die precies overeen komen met de gaten op de machine.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Grof schuurpapier wordt vaak half gebruikt weggegooid. Laat het schuurpapier niet “vol” lopen. Schuurpapier wordt vaak weggegooid omdat het opgevuld is met schuursel; het schuurpapier is dan echter nog niet versleten en kan na uitkloppen weer worden gebruikt.
Na het plamuren moet je zo'n 8 tot 16 uur wachten voordat je kunt schuren of schilderen.
Schroefgaten opvullen kan bijvoorbeeld met een polyester-houtplamuur, maar ook met een houtrotvuller (beide 2 componenten plamuur hout). Een goede keuze is de ijzersterke en gemakkelijk verwerkbare Alabastine Houtrotvuller, ideaal om rotte plekken in hout te vullen, zeker in combinatie met houtrotstopper.
Plamuren en kitten
Na het schuren, gronden we allereerst de kale stukken hout met een beetje grondverf. Dit doen we om de ergste zuiging weg te nemen. Hierna plamuren we grote gaten en schuren we deze met een geschikte plamuur dicht. Eventuele houtrot bewerken we met houtrotvuller.
Bij kleinere oneffenheden maak je de hoek tussen je oppervlak en het plamuurmes iets groter (ongeveer een 45°). Je gebruikt dan ook nog steeds de platte zijde, maar je maakt op die manier iets meer gebruik van de rechte rand van het mes, die de overtollige plamuur wegschraapt.
Zoals Nosepicker in ieder geval vermeld, nooit plamuur over primer, laat op den duur los. Eerst schuren, dan primeren, en daarna pas plamuren, anders hecht de plamuur niet goed.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Granat. Granat is een universeel premium schuurmateriaal en wordt gebruikt voor grof- tot fijnschuren. Vooral bij het schuren van waterverdunbare VOC-conforme verven behaalt Granat perfecte resultaten.
Welke korrel schuurpapier voor deuren geschikt is? Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken voor het schuren tussen verflagen. Middel schuurpapier (korrel 120) kun je gebruiken voor het goed opschuren van intacte verflagen.