Gevolgen. Hoesten kan dyspnoe doen toenemen en kan leiden tot braken, uitputting, ribfracturen, slapeloosheid en soms flauwvallen.
Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid. Symptomen die bij flauwvallen voorkomen zijn: duizeligheid, sufheid, verhoogde hartslag, hoofdpijn en misselijkheid.
Symptomen. Direct voor het flauwvallen, ontstaan vaak waarschuwingssignalen. De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine.
Bij een dreigende flauwte voelt het slachtoffer zich vaak al niet zo lekker, voelt zich slap, krijgt het koud of juist warm en begint te transpireren.De huid wordt bleek en klam.
Dat lijkt misschien heel gevaarlijk en eng. Maar je lichaam zet flauwvallen eigenlijk in als veiligheidsmechanisme, om zichzelf de mogelijkheid te geven je bloeddruk weer op orde te krijgen. Je bent meestal binnen enkele seconden tot minuten weer bij kennis. Zo snel herstelt je lichaam zichzelf.
Bij een flauwte, ook flauwvallen of syncope genoemd, verlies je plots voor een korte periode je bewustzijn. Dit gebeurt als je hersenen tijdelijk niet genoeg bloed krijgen.
Flauwvallen kan meestal geen kwaad. Vaak gaat het om een onschuldige bloeddrukverlaging die het lichaam vanzelf herstelt. Uw huisarts kan zo nodig uitzoeken of uw hart goed werkt.
Risicofactoren. Sommige oorzaken van flauwvallen zijn onschuldig en andere zijn ernstig. Oorzaken gerelateerd aan het hart, waaronder een abnormaal hartritme, zijn de ernstigste oorzaken van flauwvallen. Als u voorafgaand aan het flauwvallen geen waarschuwingssignalen krijgt, kunt u onverwachts vallen en gewond raken.
De bewusteloosheid duurt meestal nog geen minuut maar voor omstanders lijkt dit vaak wel 5 tot 10 minuten te duren. Tijdens de bewusteloosheid kunnen de armen of benen schokken en het kan zijn dat u uw urine laat lopen. Wanneer er weer voldoende bloed naar het hoofd stroomt, herstelt het bewustzijn zich.
Duizeligheid, een ijl gevoel, zwarte of gekleurde vlekken voor de ogen zijn doorgaans onschuldige maar erg vervelende symptomen. Vaak zijn ze het gevolg van stress en een onevenwichtig adempatroon. En dus makkelijk te verhelpen. Soms is duizeligheid echter een gevolg van een ernstige onderliggende pathologie.
Bij flauwvallen gaat het om een lichte variant van bewusteloosheid. In tegen stelling tot bewusteloosheid reageert een slachtoffer bij flauwte vaak wel op een pijnprikkel. Flauwte kan onder ander worden veroorzaakt door hitte, benauwdheid of het kortstondig tekort krijgen van bloedtoevoer naar de hersenen.
Er is tijdelijk een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen en de hartslag vertraagt. Men wordt bleek en zweet, wordt plots onwel en valt. Na enkele minuten wordt men opnieuw bewust.
De meeste mensen vallen flauw wanneer ze staan. Angst, schrik, warmte en pijn zijn vaak de aanleiding. Het kan ook gebeuren bij het prikken van bloed.
Het belangrijkste verschil bleek dat er bij flauwvallen veel minder schokken voorkomen. “Minder dan tien schokken pleit sterk voor flauwvallen en bij meer dan twintig schokken is epilepsie veel waarschijnlijker.
Heel erg bang zijn voor flauwvallen maakt je voorzichtig en vermijdend. Cognitieve gedragstherapie is de aangewezen behandelvorm voor deze angst. De prognose is gunstig, behandeling met medicatie is in de meeste gevallen af te raden.
Indien je een flauwte voelt aankomen
iets suikerhoudend te eten of te drinken als suikertekort de oorzaak van de flauwte is; opnieuw te zitten als je te snel bent opgestaan en je hoofd even tussen je knieën te houden.
De aanleg voor flauwvallen kan erfelijk bepaald zijn. Eén op de drie mensen valt wel eens flauw. De meeste mensen maar een of twee keer in hun leven, maar anderen vele malen. Flauwvallen komt het meeste voor bij jongeren tussen de 12 en 24 jaar en bij mensen boven de 60 jaar.
"Onder water blijft je lichaam verticaal en blijven deze personen bewusteloos. Ze gaan dikwijls ook nog ademen waardoor ze water in de longen krijgen.
Sta langzaam op uit uw stoel of bed.Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën.Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan. Bespreek met uw huisarts wat u kunt doen aan stress en angst.
De eerste signalen. Flauwvallen in een warme omgeving kan een eerste symptoom zijn van oververhitting. De lichaamstemperatuur is dan nog normaal.
Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt. Raakt iemand niet weg? Laat iemand dan tien minuten op de grond liggen en zorg voor frisse lucht.
Het bloed stroomt uit je hoofd weg, je dreigt je evenwicht te verliezen en je moet je ergens aan vastgrijpen. Soms zak je ook daadwerkelijk in elkaar en hoor je later van iemand dat je even helemaal weg was. Dit verlies van bewustzijn treedt plotseling op en duurt kort, hooguit een paar minuten.
Flauwvallen na bloed prikken
Dit kan veroorzaakt worden door naaldvrees. Meestal weten mensen in welke omstandigheden ze gevoelig zijn voor flauwvallen en passen zich daarop aan. Bijvoorbeeld tijdens het bloedprikken gaan liggen in plaats van staan of zitten.